Затягат мерките срещу короната, в сила – от 7 септември

* В следващите 10 дни – преоценка, възможно е допълнително затягане
 * Министър Кацаров: „Последното място по ваксинации ни отрежда първото място по смъртност, това е логическата връзка
 между двата процеса“
Коронавирусът Актуализиран
Момент от брифинга – вдясно здравният министър д-р Стойчо Кацаров, 2 септември 2021 г.
ОТ ВТОРНИК, 7 септември, влиза в сила ново затягане на антивирусните мерки, което ще е със срок до края на следващия месец – 30 октомври. Това стана ясно на дадения в четвъртък (2 септември) съвместен брифинг на здравния министър д-р Стойчо Кацаров и заместниците му. Заповедта за въвеждането на новите мерки (РД-01-748/02.09.2021) бе публикувана по-късно на същия ден.
 
„СЪОБЩАВАМЕ мерките, които предлагаме да се приложат, за да ограничим разпространението на ковид вируса и да ограничим нарастването на броя на заболелите и хоспитализираните пациенти и броя на починалите. Преди да вземем решението за прилагане на тези мерки, направихме редица обсъждания заедно с множество експерти, включително членовете на Експертния съвет по епидемиология, обсъдихме и анализирахме всички аспекти на разпространението на кризата и на пандемичната вълна в нашата страна, поискахме становища на браншови, съсловни и работодателски организации. На практика се получиха близо 40 такива становища с оценки на предложените мерки, кои са най-адекватните и съответно какви да са компенсациите за тези, които са засегнати от новите мерки. Всички предложения бяха разгледани и тези, които са възможни да бъдат приложени в сегашната ситуация, бяха възприети и отразени“, заяви министър Кацаров.

НОВИТЕ МЕРКИ бяха огласени от зам.-министър д-р Александър Златанов. И са следните:

• Заниманията в образователните центрове и школи се допускат при спазване на дистанция от 1.5 м и до 10 човека в помещение. Преустановяват се посещения в детските центрове и клубове.

• При конгресни обучения се допуска използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и до 30 души, спазване на 1.5 м дистанция и носене на маски

• Провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използването на не повече от 30% от капацитета на помещенията и до 30 души, спазване на 1.5 м дистанция и носена на маска. Преустановява се провеждането на тийм билдинги и други подобни прояви.

• Посещенията на кина, театри, концерти и други сценични прояви на закрито се позволява при заетост на не повече на 50% от капацитета на помещенията и ползване само на седяшите места. Музеите и галериите ще се посещават при осигурени минимум 8 кв. м площ на човек. Посещенията в центрове, школи и други подобни обекти се допускат при заетост на не повече от 30% от капацитета на помещенията и до 10 души.

• Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен.

• Заведенията за хранене и игралните зали ще работят само в интервала от 7:00 ч. до 22:00 ч.; задължително е да има разстояние от 1,5 м между облегалките на столовете на съседните маси, до 6 души на маса и маски за персонала.

• Частните тържества (кръщенета, сватби и други) трябва да са с до 30 души на закрито и до 60 души на открито.

• Провеждането на професионални спортни състезания на закрито ще е без публика, а на професионални спортни състезания на открито – с публика до 30% от капацитета на стадиона/игрището, само на седящи места, ползване на всяка трета седалка, спазване на дистанция и носене на маски. Колективни спортове на закрито се преустановяват с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

• Фитнес центрове ще работят с не повече от 30% от капацитета им. Спортните зали и плувните басейни ще се са само за индивидуални спортове при използване на не повече от 50% от капацитета им.

Важно изключение! Мерките могат да не се прилагат за събития на закрито (вкл. в образователни центрове, кина, театри, музеи, галерии, фитнес салони, спортни зали, басейни), когато: целият персонал е „ваксиниран или преболедувал Ковид 19  или разполага с отрицателен резултат от проведено преди влизане в обекта изследване“ и е създадена организация за допускане само на лица, които са ваксинирани или са преболедували Ковид 19, удостоверено с валидни документи или имат направен отрицателен PCR тест (до 72 часа преди събитието) или бърз антигенен тест (до 48 часа преди събитието).
МИНИСТЪР КАЦАРОВ подчерта, че в рамките на 10 дни след въвеждането на новите мерки ще се направи преоценка и при необходимост ще бъдат нанесени корекции; а ако ситуацията го изисква „могат да бъдат наложени и по-тежки мерки, въпреки нежеланието ни да го правим“. Д-р Кацаров засегна и горещата тема за ваксинациите, по-точно за забавения темп на ваксиниране у нас, думите му: „Притеснителен е високият брой на хората, регистрирани с ковид, очевидно е, че това е обратната страна на медала и на проблема с ваксинациите. Последното място по ваксинации ни отрежда първото място по смъртност, това е логическата връзка между двата процеса“.

Т21

Начало

Още по темата за коронавируса:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |