Генадий Маринов: „Мислех идеята за тъпа“

* „1993 година – беше интересно време, някак си бяхме подпрени от комунизма (не че и сега не сме), но се опитвахме с всички сили да се оттласнем“ * „Най-важното беше да се направи един троянски купон, тогава нямаше много купони“ * „Празникът никога не е замислян като възстановка, като патриотично или патриотарско шоу – с потури, калпаци, цървули, нищо подобно. Замислен е като градски празник“

Пламен Христов, Слива 2024, 20 септември
Сливово интервю
Миналогодишният юбилеен 30-и Фестивал на сливата (Празник на сливата и сливовата, както е в началото през 1993 г. или Сливата, както му казват на галено) бе повод да си припомним началото, забравено и/или премълчавано по разни причини (виж „Как се роди Сливата“ – бел. ред.). А сега, в първия ден на тазгодишната 31-ва Слива (петък, 20 септември), към началото се върна Българското национално радио – с интервю на ловешкия си кореспондент и голям приятел на Троян (и на вестника ни) Пламен Христов. Анонсът му: „Малко хора знаят за началото на Фестивала на сливата и как този фестивал започва преди 31 години от Националното изложение в с. Орешак. За случилото се ще ни разкаже колегата журналист от в. „Троян 21“ Генадий Маринов, който по онова време е работил в Музея на занаятите в Троян“. Т21
– Как започна всичко?
– Идеята бе на една уредничка в Националното изложение на художествените занаяти в Орешак – Маргарита Копринска се казваше. И се роди случайно, на маса, но бе прегърната от тогавашния директор на Националното изложение Стоян Стоянов и от колегата му от уникалния Музей на занаятите в Троян Тотьо Тотевски. Тоест – идеята получи чрез тях институционална подкрепа.

Генадий Маринов на една от първите Сливи, Орешак, средата на 90-те
– Ти си бил един от идеолозите на празника?
– Сега ще си призная. Мислех идеята за тъпа в началото, тогава работех в Музея на занаятите – някак несериозна, двусмислена, много хъшлашка. Но Тотьо Тотевски, тогава мой началник, ми нареди да почвам да я правя, и всъщност така тръгна този Празник на сливата, тогава беше празник, фестивал стана много по-късно, 20 години по-късно. И аз бях буквално сам. И една гола поляна – защото мястото беше ясно, дворът на Националното изложение, това е една много хубава поляна в Орешак, поляна, но вълшебна, опряна в огромната сливова градина на Троянския манастир, троянската света обител, третата по големина и значимост в България, самата тя на няколкостотин метра.

– И какво се получи?
– Получи се Празникът на сливата, нещо, което оживя 30 години, надявам се да оживее още поне 30. Но в началото – имаше го обекта, троянската слива, която всъщност е кюстендилска (ашладисана тук) и троянската ракия, която вече си е чисто троянска. А целта – най-важното, същината, беше да се направи един троянски купон, тогава нямаше много купони, шоуто бе във фокуса на нещата.

Логото на Сливата, автор Милко Диков
– Какво представляваше първото издание на Празника?
– Като получих задачата, започнах да мисля, сглобих някакъв скелет на нещото, някои опорни точки – водещ, конкурси за домашна троянска сливова и сливова кулинария, казанката задължително, по-късно се появи нещо, което стана гвоздей на празника, дефилето, което задава тона, карнавално шоу. 1993 година – беше интересно време, някак си бяхме подпрени от комунизма (не че и сега не сме), но се опитвахме с всички сили да се оттласнем, малко по-дръзко време, при всички случаи по-свободолюбиво. И аз имах пълната свобода, без това нямаше да стане. Пълната свобода от двете институции и от директорите им – да си правя каквото си искам. И наистина в началото празникът бе много рошав, много агресивен.

Постепенно потръгна, имаше и важни помагачи. Например много здраво прегърна идеята прочутият карикатурист Милко Диков, който е троянец, той направи много за празника, подкрепял е и с карикатури, участвал е в карикатурните конкурси. Проф. Пенка Мондешка – в Троян има един Институт за планинско животновъдство и земеделие (ИПЖЗ), в който има и хора, които работят по сливата, проф. Мондешка беше най-големият специалист. Първият празник – трябваше и визия, визуална украса, как ще правиш празник без това, тогава се сетих за художника Иван Хаджийски, приятели сме, името само съвпада с големия социолог, бях му подготвил идеите (текстчетата), по които да нарисува едни големи пана; и два дни преди празника Иван го няма, но Иван се появи, 48 часа рисува и направи страхотни неща, те стояха като фон на празниците години наред.

На казанката в центъра на Троян, Слива 2009
Из дефилето, Слива 2016
Явно потръгна. И тогавашният кмет Дилян Енкин придърпа Празника в Троян, раздвои го. Аз мислех, че е грешка, но се оказа за добре, празникът дойде в Троян и много по-късно се появи сериозната институционална подкрепа на Общината. Сега основен организатор е Община Троян, което е добре, защото дава някаква стабилност на това нещо – трябват пари, разбира се и много друга логистика. Но пък една потенциална опасност се усети – да стане прекалено вчесан, прекалено гладък, прекалено некритичен, небодящ.

Из дефилето, Слива 2019
– Загубил се е първоначалният замисъл?
– Мисля, че се позагуби, на моменти прекалено, но има го. И друга една опасност имаше. Празникът никога не е замислян като възстановка, като патриотично или патриотарско шоу – с потури, калпаци, цървули, нищо подобно. Замислен е като градски празник. Защото традицията не се пази с преповтаряне, пази се с развитие – един такъв градски празник много повече ще каже за сливата, за традициите, отколкото ако се прави чиста възстановка, не че възстановките са нещо лошо. Празникът си е градски, да знаят всички, които идват.

Щандът на „Винпром Троян“, Слива 2022
– 31 години по-късно как виждаш Фестивала?
– Той си стана троянски бранд, разпознаваем, довежда в Троян многохилядни гости, пълни хотели, механи. Много важно нещо е за Троян.

20 септември 2024 г., Троян
Интервю на Пламен Христов, БНР
 
Бел. ред. Интервюто бе излъчено на 20 септември следобед, непосредствено преди началото на 31-ия Фестивал на сливата, в предаването „Хоризонт за вас“ (програма „Хоризонт“) на Българското национално радио – виж ТУК.
 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |