Юбилейната 30-а Слива – пищна, сочна, многолюдна

* Честта да драсне клечката на казанката се падна на натурализирания троянец Михал Капоун, шефа на „Винпром Троян“ * Вицето Йотова ни похвали, че сме създали фестивал на европейско ниво, който дава усещането за сигурност и здрава връзка с корените
Фестивал на сливата 2023
Начело на дефилето
Трите фестивални знамена – българското, европейското и троянското
Какво би бил Фестивалът на сливата без... сливата
НЯМА какво да се каже – юбилейната ни 30-а Слива (Българския фестивал на сливата, организатор Община Троян) бе много яка. Пищна, сочна, многолюдна – със сигурност (поне) десетина хиляди „сливари“ от близо и далеч, от чужбина също, бяха завзели Троян и Троянско в трите фестивални дни (22-24 септември), наситена със събития, настроение, и, дано не бъркаме, като че ли по-креативна/идейна от предишни години. Накратко – юбилейна и специална. Достойна и разпознаваема троянска емблема, нещо, което си заслужава.

Дефилира ВИП групата
Кортежът на Министерството на сливата
Красота и традиция насред дефилето
ДА ТРЪГНЕМ от дефилето, което, което, както не веднъж сме казвали, е един от „слоновете“ на феста, нещо повече – тъй като е отпред, задава тона и ако не се получи, дърпа надолу всичкото. Този път се получи – мащабно, стройно, без разфокусиране и тематични отклонения, на каквито сме били свидетели в други години, със сериозна, но не преекспонирана началническа група (сред дефилиращите бяха цял министър – екологичният, областният управител, автомобилен ескорт от новото Министерство на сливата, че и вицето на Републиката, за кмета и общинския председател се подразбира), живописно. Един необходим и весел увод на сливаро-ракиджийското шоу, помпещ настроението и очакванията на хората. Браво за което!

Вдясно – баш ракиджията Михал Капоун
ПОСЛЕ, но не по значение – ритуалното запалване на казанката за ракия, която, както се полага, бе във фестивалния фокус, насред мегданя, т. е. на централния троянски площад, основния фестивален терен (разбира се, фестивал имаше и в родното му място, Националното изложение в Орешак, но там според налагащата се от известно време тенденция бе по-кротко и семпло, нищо лошо, няма как да има два фокуса, това ще е разфокусиране – бел. ред.). Кое бе по-специалното този път? Честта да драсне клечката на казанката винаги се е падала на някой именит и доказан и в своята, и в тази (ракиджийската) област. Но този път „баш ракиджията“ бе от професионалист нагоре – натурализираният троянец и чех по рождение Михал Капоун, директор на „Винпром Троян“, пазителя на свещената марка „Троянска сливова“. Г-н Капоун се справи с лекота със задачата си и в добавка бе максимално автентичен – отгоре до долу в нашенска народна премяна и с калпак на главата. Това едно.

На преден план – "казанджията" Христо Йовчевски
ДРУГОТО бе майсторската реконструкция на обстановката – сякаш не бяхме в центъра на града, а край някоя селска казанка, толкова истинско бе; заслугата – на момчетата и момичетата от НК „34-ти пехотен Троянски полк“, троянския клон на патриотичното дружество „Традиция“ (които се включват по подобен подобаващ начин във феста за поредна година). Но нещата не свършиха дотук (със запалването на казанката), всъщност шоуто едва сега започваше. Казанджиите – сред които се извисяваше и като ръст, но най-вече с остроумните си реплики и вещото дирижиране на събитията Христо Йовчевски (същият, известният троянски бизнесмен и най-голям мебелопроизводител в района) – посрещнаха ВИП групата на феста: кмета Донка Михайлова, председателя на местния парламент Петко Пенков, кандидат-кмета Емилиан Евтимов, областния управител Виктор Стойчев, министър Юлиан Попов, вицепрезидентката Илияна Йотова. И им спретнаха едно съвсем истинско състезание по дегустация на ракии, производство на „Винпром Троян“ – сливова, сливова с мед, крушова, черешова и ябълкова, като г-н Капоун бе главен съдия и консултант.

Дегустира кметът Донка Михайлова
Дегустира вицепрезидентът Илияна Йотова
Дегустира министър Юлиан Попов
ТРУДНО ще преразкажем, беше голяма битка и голям майтап. ВИП-овете общо взето се представиха прилично, като изключим общинския председател, който направи цели четири грешки, но пък (по)опита най-много. А най-добри бяха вицето Йотова, вероятно й помогна тренингът от миналата година, когато пак бе тук и пак участва в дегустациите, и министър Попов, който пък си е направо наше момче, има къща в орешашката махала Баба Стана и със сигурност бе тренирал с бабастанската сливовица на своя роднина лондонския бабастанчанин Джон Бризби. Само този епизод с казанката и дегустацията да беше, пак си струваше и 30-ата щеше да се помни.

Щандът на "Винпром Троян"
При мезето – на щанда на "Родопа Троян"
Трикратната световна шампионка Лора Христова на щанда на семейната фирма "Rol Bol"
ПРОДЪЛЖАВАМЕ с другите фестивални „слонове“. Улицата на занаятите – вече не можем да си представим Сливата без нея; и тази година: много „чиста“, т. е. чисто занаятчийска (без биташки примеси), много шарена, много дълга, много важна и много успешна (в търговския смисъл). Сцената – общо взето силна, макар че можеше да е една идея по-юбилейно: Георги Христов, Миро, „Тангра“, трио „Сопрано“, ансамбъл „Чинари“, духови оркестри, сред тях троянският общински и троянската духова музика „Заедно“, фолклорни изпълнители и състави. Водещите – сега трима, което се случва за пръв път, три чаровни момичета, водили много смело, адекватно и качествено, специалното ни браво, прибавиха към празника. Конкурсите – за най-добра домашна сливовица и кулинария със сливи. Дните на отворените бутилки във „Винпром Троян“ – тази „странична“ екстра вече се наложи, хората я знаят, търсят, харесват я, чрез нея се докосват до същината на нещата, което е много важно. Декорацията – не бе кой знае колко, но достатъчна и със сигурност придаде своето към фестивалната атмосфера: висящите в небето „сливови чадъри“, традиционната арт инсталация на „схупарите“ (НУПИ „Проф. Венко Колев“) на Пешеходния мост, „сливовото“ преформяне на надписа „Троян“ пред Общината, няколкото ефектни пана… Бирариите – повече от друг път, още повече, и пак се пълнеха.

"Сливовите чадъри" в троянското небе
Закъде без духовата музика
И ЗА ФИНАЛ да се върнем в началото – на приветствията от официалната трибуна при откриването. Министър Попов ни похвали, че пазим традицията, но с усмивка, според нас – много сериозен комплимент. Вицето Йотова също ни похвали – че сме създали фестивал на европейско ниво, който пълни града ни с гости и дава усещането за сигурност и здрава връзка с корените. Кметът Михайлова, домакинът на събитието, също каза хубави думи, които не прозвучаха самохвално – припомни развитието на феста от орешашките поляни до настоящото признание като един от най-добрите подобни фестивали в Европа. Имаше още хубави думи, но това е достатъчно. Наздраве и до догодина!
 
Т21

Още по темата:

Още снимки от събитието:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |