Без Слива тази година

* Причина за отмяната на 29-тия сливов фест – наложените по-строги противоепидемични мерки; компенсацията – двудневна Улица на занаятите, 25-26 септември, в двете фестивални точки в Троян и Орешак
* Добрата новина – стягат алтернативен сливов фест в Попишка
Лошо
ЗА ГОЛЯМО неудоволствие на множеството почитатели и посетители от близо и далеч традиционният Български фестивал на сливата, който трайно влезе в националния празничен календар и чието 29-то издание очаквахме след броени дни, няма да се състои, съобщиха от Община Троян, основния организатор и спонсор. Сливовото шоу бе насрочено за 24-26 септември и програмата му, както обикновено, бе доста наситена – с традиционното маскарадно дефиле по улиците на Троян, казанки „на живо“, базари, конкурс за най-добра домашна троянска сливовица, букет от изпълнители на двете фестивални сцени в Троян и Орешак (сред тях и всенародната любимка Тони Димитрова), Ден на отворените бутилки във „Винпром Троян“, пиано бар, кулинарни изложби, тематични арт изненади и т. н. Но наложените на национално ниво противоепидемични мерки и по-конкретно разпоредените със заповед РД-01-748/02.09.2021 на здравния министър доведе до отлагането на събитието.

И ВСЕ ПАК нещичко от празника ще го има. На 25-26 септември, събота и неделя, в двете фестивални точки - централния площад в Троян и пред Националното изложение в Орешак, и при спазване на всички противоепидемични мерки ще има Улица на занаятите, една наложила се и обичана  фестивална екстра. Иначе казано – множество сергии на занаятчии (с майсторско свидетелство) и на лицензирани търговци на произведения на народните занаяти. По-малко е и няма да е същото, но си заслужава и няма да ви разочарова, канят организаторите.

Т21
Снимките са от миналогодишния 18-ти Фестивал на сливата.
 
Добрата новина
Стягат алтернативен фест 
 
От напълно достоверен източник научихме, че все пак годината няма да мине без Фестивал на сливата – алтернативното издание, първо по рода си, ще е в мах. Вълкошиново, част от живописния троянски квартал с незабравимото име Попишка, и се организира от прочутия купонджия и майстор на курбаните и всенародните веселби, а иначе собственик на най-голямата троянска таксиметрова фирма Иван Макариев. Фестивалът ще се вихри отрано в неделя, 26 септември, в двора на попишчанския имот на организатора, в съседство с новоосветения параклис „Св. Макарий Велики“, и ще е само за подбрани ценители и приятели, които ще получат лична покана. Е, няма да е същото, но градусът – и на настроението, и на питиетата – няма да е по-нисък, обещава г-н Макариев.
 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |