Без „Заедно“ дефиле не става, че и фестивал

* То (дефилето) е гръбнакът, ако то тръгне на зле, не е на добре и за след него * Ще стане ли новото кръгово Сливовото * „Ти опита ли троянската слива?“ * „Да живей най-хубавата слива на света – троян(с)ката!“ * Кой отговори правилно на въпроса „Защо синята слива е червена, когато е зелена?“
Слива 2019
"Просъветският" афиш с риторичния въпрос "Ти опита ли троянската слива?" водеше дефилето
БЕЗ ДУХОВА музика („Заедно“) дефиле не става, че и фестивал. Това бе големият (ни) извод от първия ден на 27-мото издание на троянския, по-точно троянско-орешашкия, Български фестивал на сливата 2019 (Слива 2019), 21 септември. Другият важен извод – че уводното дефиле, т. е. началото на началото на феста, дава тонът и е много важно нещо. Затова сега ще кажем няколко думи за тези две важни неща, а в неизменния ни обзорен материал накрая – повече за цялото.

Гледка от дефилето – гръбнакът на феста
ДЕФИЛЕТО е гръбнакът, ако то тръгне на зле, не е на добре и за след него. Не дай боже да тръгне скучно, че по-лошо от скучен празник няма. Дефилето не е връстник на Сливата, роди се години по-късно, но без него вече не може и както казахме, днес е гръбнакът й.

Без "Заедно" дефиле не става, в близък план – фронтменът на бенда Станислав Мойнов
ТАЗГОДИШНОТО дефиле имаше амбицията да е малко по-различно (не много, защото за много се изискват много неща, включително и от финикийските, пък и не е необходимо). Да излезе от етнографския коловоз, в който бе (по)затънало в последните години и да е някак по-градско. Да е по-бодливо, по-провокативно, защото бе почнало да става твърде вчесано и пригладено. Да е по-интерактивно, сиреч – публиката хем да е публика, хем в някаква степен участник. Или, както се изрази кметът Донка Михайлова при прерязването на лентата на феста (да не забравяме, че Общината е основният организатор и плащач на Сливата): „Тази година се опитахме да вложим повече модерност“.  И, мислим, амбицията не бе гола.

Дефилира отборът на НЧ "Наука - 1870 г.", Троян
Онкриването на новото кръгово – Сливовото
Водещата Вихра Петрова
И млади, и красиви, и троянки
НО ДА НЕ СМЕ голословни. Дефилето този път тръгна от новото (и новооткрито непосредствено преди старта) кръгово кръстовище, което също бе „вплетено“ в сливаро-ракиджийския дискурс. Водещата Вихра Петрова (от екипа на троянското читалище „Наука - 1870 г.“, основният и справил се чудесно организатор на дефилето и на още доста неща на Слива 2019) подчерта, че то (новото кръгово) всъщност „е елипсовидно и прилича на… слива“ и „нищо случайно няма на този свят“. А дали новото кръгово ще стане Сливовото, народът ще каже и времето ще покаже. Тръгна от ново място и по новому – с голям „просъветски“ афиш, оригиналът е от 20-те години, изобразяващ „червеноармеец“, държащ... слива, т. е. сливоармеец, сочещ ни заплашително и с безалтернативния и нетърпящ възражение риторичен въпрос: „Ти опита ли троянската слива?“. „Да живей сливата и троянската сливова! Да живей най-хубавата слива на света – троян(с)ката! Сценаристът ми го е написал „троянската“, аз пък казах „троянката“, но и двамата сме прави. Грешката е вярна. Затова ще го кажа така: „Да живей най-хубавата слива на света – троянската и троянката! Троянка с троянска, добре звучи, нали? Изкусително!“, допълни водещата.

Дали отговорът е толкова лесен?
ИНТЕРАКТИВНИЯТ момент пък бе една задача за публиката с един-единствен въпрос, на който и децата в Троян знаят отговора, както пишеше на един от плакатите сред дефилиращото множество. Въпросът бе „Защо синята слива е червена, когато е зелена?“. Другата водеща – Маргарита Мондешка (и тя от екипа на „Наука - 1870 г.“), даде жокер: разказа историята за бащата троянец, който завел синчето си на разходка на Къпинчо, показал му една синя слива, малкият учудено попитал защо е червена като е синя, а таткото отговорил – защото е зелена (неузряла). Условието бе отговорът да е „остроумен, умен, атрактивен и кратък“. Победителят бе колективен, даде го колективът на троянската аптека „Феникс“ (до Малкия пазар): „Защото се е изчервила от срам“. А със среброто, образно казано, се окичи кандидат-кметът Николай Тодоров, неговият отговор: „Форма на метаморфоза на политически мармалад“. Наградите им не бяха в плик, а в течен (троянски) вид.

Почерпката със сливи, сливова от дамаджана и култовото троянско ракиено мезе – сланина
Донка Банковска и софийската й внучка
Шефът на дефилето Станка Марешка и водещата Маргарита Мондешка
Спор няма
В ДЕФИЛЕТО имаше и други хубави неща, например: орешашката (от читалището в Орешак) почерпка със сливи, сливова от плетена дамаджана и култовото троянско ракиено мезе – пиперосаната и нарязана на тъничко троянска сланина; атрактивните и познати, но пак интересни лозунги (като „Малката слива е голяма слива“ и др.); групата родопски гайдари, които за поредна година са сред дефилиращите; всеотдайните, симпатични и безкористни самодейни групи от селските читалища (тук няма как да не откроим ветеранката по участия Донка Банковска от Бели Осъм, тя бе с прелестната си внучка, софиянка, която чистосърдечно си призна пред Т21: „В Троян е по-хубаво, отколкото в София“); и т. н. И накрая, но най-отпред по значение – задължително трябва да споменем още едно име, на секретаря на многократно споменатото вече троянско читалище „Наука - 1870 г.“ – Станка Марешка, тя бе диригентът, моторът, шефът на дефилето и без нея нямаше да се получи, специалните ни поздравления!

Както се казва – който си го може, го може
А СЕГА за най-важното, духовата музика. Музикантите от „Заедно“, начело с невероятния тромпетист Станислав Мойнов (сега студент в Музикалната академия, както и няколко други момчета от бенда), свириха като за Световно. И разбушуваха и дефилето, и публиката. А черешката на тортата бе, когато след северняшките хора и традиционните духови парчета започнаха да джазират, майсторска работа. Както се казва – който си го може, го може; а от нас голямо браво! 

(очаквайте още за 27-мата Слива)
Т21

Предизвикано

Бел. ред. Чухме, че имало сърдити от "комунистическия" плакат, питали какви са тези идиотщини?! Няма да им отговаряме, излишно е. Но ще споменем имената на виновниците – идеята е на Генадий Маринов, художникът е Иван Хаджийски. И научихме, за беля на недоволните, че и двамата били много горди от стореното :-) Щяхме да забравим двете съучастнички, които гордо носеха плаката най-отпред на сливовата манифестация – чудесните Мими Шойлекова и Петранка Нанкова от читалището в троянския кв. "Василевското", браво момичета, "комунистки" такива!

Още по темата:

1 Коментара:

S.Iliev каза...

Браво, троянци - така се прави !!! Поздравления от Варна !!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |