„Фитофарма“ на Вачеви от Троян – технологичният лидер

* Милко Вачев: „Ние сме конкурентоспособни на външните фирми. Но не се конкурираме с фирми, конкурираме се с лабораториите. Ако отговаряш (на стандартите) – влизаш, ако не отговаряш – стоиш на входа“ * Мила Вачева: „Типично за хранителните добавки е, че не лекуват, но поддържат здравето на човека, т. е. – приемът трябва да бъде ежедневен“ * Иван Вачев: „Ние няма от какво да се притесняваме по отношение  на контрола. Баща ми казва: Насън да те бутнат, даваш им ключа да си проверяват“
Три в едно Интервю
Иван, Мила и Милко Вачеви, м. юни 2023 г.
ЕДИН поглед отвътре към една от най-успешните, технологични, достигнала световно ниво и изцяло експортно ориентирана троянска фирма, която обаче стои някак извън погледите на троянци. Въпреки че всеки, който мине покрай фирмените корпуси – първо един, после един по-голям и много „фешън“, в най-модната палитра за фирмени сгради и сега в строеж още два, още по-големи – няма как да не обърне внимание.

СТАВА
дума за празнуващата през 2022-ра четвъртвековен юбилей (25 години) троянска фирма за хранителни добавки „Фитофарма“, разположена в оформящата се нова градска промишлена зона между Троян и Орешак. Създадена и ръководена от троянския фармацевт Милко Вачев, започнал трудовата си биография в ХФЗ Троян („Балканфарма Троян“) и никога не изневерил на фармацията. А до него са дъщерята и синът, Мила и Иван: тя също професионален фармацевт, получила бакалавърска степен по промишлена фармация в Манчестър и магистратура по фармация на натуралните продукти в Лондон, работила за световния фармацевтичен гигант Glaxo, но избрала да се върне в България и да се включи в семейния бизнес; той дипломиран юрист, завършил в София и по неговите думи, отговарящ за „всичко извън производството – снабдяване, логистика, строителство, банки, документация…“, което не е никак малко.

ЕДНА наистина динамична и солидна фамилна компания, която, както не без самочувствие заяви г-н Вачев, не се плаши от кризи, пазари, конкуренция, а само от ежедневната и ежечасна защита на безкомпромисните световни стандарти на  продукцията си, общо 120 вида хранителни добавки (сред тях и различни групи витамини – цялата гама В, D и други), толкова нужни в днешния ни забързан и напрегнат свят.

ИНТЕРВЮТО ми е едновременно с тримата – Милко, Мила и Иван Вачеви, темите са без ограничения и предварителни уточнения и всеки взима думата, когато сметне за необходимо. Разговор от типа „три в едно“, сглобяващ картината „Фитофарма“, впечатляващата картина.
– Нека започнем оттам – коя е таргет групата за вашите продукти?
Милко: Всеки продукт, от всичките 120, които произвеждаме в момента, има различна таргет група, защото има различна здравна полза: за кожа, за очи, за черен дроб и т. н. Две групи продукти са под шапката на хранителните добавки: за общо здраве (каквито ние произвеждаме) и спортни (които са стимуланти).

Мила: Типично за хранителните добавки е, че не лекуват, но поддържат здравето на човека, т. е. – приемът трябва да бъде ежедневен.

На входа на „Фитофарма“
– Суровините български ли са?
Мила: Използваме суровини от най-големите световни концерни в САЩ, Канада и Европа (Франция, Италия).

– А защо не български? Няма ли наши производители?
Милко: Не мога да кажа, че нямаме български суровини. Има билки, които растат само в нашия регион или са с най-голямо съдържание на активно вещество и ги ползваме, разбира се – например екстракти от жълт кантарион, невен, бял равнец.

– Собствени разработки ли са повечето от тези 120 вида ваши продукти (хранителни добавки)?
Мила: Повечето – да.

– Това означава екип, лаборатория, мозъчен тръст? Разбира се – пазари. И какво точно са хранителните добавки?
Милко:
Разликата между хранителните добавки и лекарствата е дозата. При добавките дозата е по-малка от лечебната, тя е поддържаща. Реално погледнато, за Троян сме непознати. Миналата година имаме 88% износ, като работим на много тежки пазари. Тежките пазари са азиатските пазари. Правим първите стъпки да изнасяме и в Китай, което е сериозен пробив, защото досега Китай беше само доставчик. За редица европейски страни изнасяме.

Мила: Да уточня за европейските ни пазари – Италия, Швеция, Румъния, Гърция, Косово, Литва, Норвегия.

Милко: Мога да заявя, че сме конкурентоспособни на външните фирми. Когато говорим за азиатски пазари, имай предвид, че там всичко минава през лаборатории. Ние не се конкурираме с фирми, конкурираме се с лабораториите. Ако отговаряш (на стандартите) – влизаш, ако не отговаряш – стоиш на входа. Виетнам например е една дестинация, която е 100 милиона. Там всичко минава през централната им държавна лаборатория.

Готова продукция
–  И това са тежки пазари, наситени.
Мила: Така е, освен това крайният потребител в днешно време е много добре запознат и има много големи изисквания към качеството.

Иван: Работим за най-различни „екзотични“ дестинации: почти цяла Европа (Скандинавието, Прибалтийските републики, Косово, Чехия, Полша и др.), Виетнам, стъпваме полека на китайския пазар – обръщаме играта, така да се каже, защото досега целият свят купуваше добавки от Китай, само опаковаха в Европа.


– Нещо като да изнасяме футболисти за Бразилия?
Иван: Може да се кажа така. Всеки пазар си има свои особености. Трудно е навсякъде, но важното е да си честен, открит, прозрачен.

Мила: И най-важното е качеството на продукта. Както казва г-н Вачев, първото нещо, когато стоката пристигне при клиента, е да влезе в лабораторията.

– А българският потребител запознат ли е с продукцията на „Фитофарма“?
Милко: В момента работим върху кампания да запознаем българския потребител по-добре с нашите продукти, за да може да ползва от тях. Много често получавам, по телефон или имейл, въпроси каква е разликата между нашите продукти и примерно, на американска фирма. Знаете, че на нашия пазар много се залага на американските хранителни добавки. Ние работим с едни и същи суровини и мога да кажа, че качеството е едно и също. Смело мога да препоръчам на всеки един потребител да избере нашите хранителни добавки.

– Как да стана ваш потребител, как да знам нужно ли ми е? Откъде да науча? От лекар? Нали не са с рецепта?
Мила: Често ме питат защо да се пият хранителни добавки, нали бабите ни не са пили. Обаче тогава храните са били други, почвата не е била изтощена. Начинът на живот е бил друг. В днешно време нашият организъм има нужда от ежедневно подпомагане, за да можем да го поддържаме на оптимални нива, в оптимално здраве. Здравето и семейството са най-важните за един човек. В днешно време сме много забързани да работим, има един натиск от обществото все нещо да правиш. Но за да го изпълним това нещо, ние трябва да обръщаме внимание на здравето. И ако установите някакъв дискомфорт, е добре да реагирате.

Милко: Информация има много, примерно интернет е един от големите източници, но също така – лекарите. В днешно време има много лекари, които предпочитат да започнат с хранителни добавки, вместо да предпишат лекарства. Съответно, когато е необходимо лекарство, няма как да бъде заменено.

– Лекарите познават ли вашите продукти?

Мила: Има много лекари, които ги познават.

– Къде се купуват вашите неща?
Иван: В България пазарът е изключително малък, а конкуренцията е много голяма. Ние работим с всички складове на едро и те доставят до аптеките. Имаме и онлайн магазин.

– С екипа как се справяте? Троянски ли е, или имате хора, които пътуват? Знам, че с кадрите ситуацията навсякъде е тежка.
Милко: И ще става още по-тежка.

Мила: За щастие, към момента имаме добър екип. Но предвид, че върви строителството на още един цех, където ще произвеждаме твърди капсули и сашета, ще имаме нужда от още доста специалисти. Ще търсим, реално вече търсим. Предстои и инсталация на нова производствена линия – има две линии за меки капсули, тази ще е трета, с капацитет три пъти по-голям от двете съществуващи. Ще можем да произвеждаме около 1 милион капсули на ден.

– Нали има и още една стъпка – да се презентираш добре. Може да имаш пълен склад със злато и да не можеш да го продадеш.
Милко: Така е, но по-важното е да си коректен, честен и точен в изпълнението.

Мила: ние печелим нашите партньори най-често с това, че сме много открити, прозрачни, бързи, коректни и гъвкави. Ние предлагаме услуга, която много малко фирми я предлагат по този начин. Както видяхме и с недостига на лекарства през последните месеци, Европа преди време е направила една стъпка да изтегли производствения си капацитет в Индия и в Китай и не набляга на производството.

Иван:
Това решение е взето от гледна точка да намалят разходите. Но когато се прекъснаха по ковида транспортните вериги, Европа падна на колене.

Мила: В момента в Европа няма толкова голямо производство. А европейското качество, в това число нашето, мога да претендирам, е на много високо ниво. Затова азиатските страни искат да работят с европейско качество. Досега сме успявали да го осигурим и това е нашата основна цел.

В производството
В една от лабораториите
– Кой ви е конкурент в България?
Милко: Пак казвам – конкуренцията е лабораторията. Качеството. Новото време ще бъде това – качество. Няма кой да говори за нещо друго. Китайците не искат суровини от китайски произход, само от европейски. Те си знаят защо. В същото време Европа си е затворила мощностите и трудно ги възстановява. Второ – Европа играе номера, купува от Китай и лепи етикетите на ЕС. Но на нас ни искат сертификат, че суровината е от европейски произход. Те държат и на опаковката. Ако има забележки по опаковката, казват: вие сте сбъркали още на опаковката, да не говорим вътре какво е. Много тежки пазари са азиатските.

– Значи, гледат всичко. Гледат ли как изглежда базата, като дойдат партньори? Защото наистина изглеждате много европейски.
Мила: Много хора, наши партньори, които ни посещават и които работят с производители от други страни, дават обратна връзка, че всичко ни е направено както трябва – в момента имаме три налични лаборатории с оборудване от най-високо ниво, японско и швейцарско. Нямаме от тази гледна точка никакви притеснения, защото сме доказали, че качеството го осигуряваме.

Иван: Към момента действащият европейски регламент за хранителните добавки казва, че ние не сме длъжни да тестваме нещо в лаборатория, само по сертификат да действаме. Но ние го правим, защото, когато пратим експедиция във Виетнам, да кажем, там има само една лаборатория, държавната. Там няма как някой по нашенски да плати да му излезе тестът. Ние сме една стъпка напред в регулациите според реално действащите в момента.

– Изпреварвате времето.

Милко: Защитаваме себе си.

Мила: Нашият баща ни е научил – трябва да правим нещата така, че да спим спокойно през нощта.

– Той ли е големият бос, или е изтървал властта?
Мила: Той си е, разбира се, той е човек с дългогодишен опит, преди години е бил във „Балканфарма“, ръководител на производството. След това основава „Фитофарма“ и много години се бори с всички проблеми сам. Аз се включих преди девет години в производството, като през годините съм минала навсякъде. Иван се включи малко по-късно, преди седем години.

– Значи може да се каже, че „Фитофарма“ е семейна фирма. Това е голямо предимство в днешния свят. Дава сигурност.
Иван: Модата, която започва да се усеща при клиентите като цяло, до крайния клиент, е да не вярват на големите корпорации – било то фармацевтични, за дрехи, за напитки, за каквото и да е. Когато имат начин да избягат от корпорациите, търсят по-малки фирми.

– А какъв е размерът на инвестициите?
Иван: Тая година ще е към 4 млн. лв. с машините. За тази сграда (в която сме) беше около 2,5 млн. лв. през 2021-2022 г.

– Вие в най-тежкото време – ковид и други кризи, инвестирате?
Милко: Има правила: в криза се инвестира. За да излезеш готов, като премине.

– Ама може и да се удавиш.

Милко: Е, всичко трябва да е пресметнато. Инвестицията си е инвестиция, но ние тичаме след пазарите.

Мила: Както казах преди малко, сме много гъвкави и умерени. В ковида бяха нарушени доставките на всичко – суровини, опаковъчни материали, хартия, енергоносители. Но още едно нещо, което знаем от нашия баща, е, че трябва да сме готови, да сме се презапасили. Винаги имаме склад, пълен със суровини, което обезпечава работата няколко месеца напред. Когато затвориха навсякъде, ние имахме суровини за всичко.

Иван: Когато всички по Коледа тръбяха, че никъде няма витамин D, складът ни се пръскаше и камионите чакаха да ги товарим. Но просто беше голям недостигът и не стигаше доникъде. Ние с нашите 50 хил. опаковки не може да задоволим цялата държава.

Строящият се нов склад за суровини и готова продукция
– Сега строящият се нов склад за какво ще е?
Мила: И за суровини, и за готова продукция. Не ни стигат площите за заскладяване и започнахме оттам, а после ще е новият цех за твърди капсули и сашета – по-различни форми. Всяка форма си има свои предимства и недостатъци.

Милко: Това е построено за нуждите тогава – по-малки партиди с по-бърза експедиция. Сега обаче поръчките вървят с по-голям обем. За новия цех, който още няма първа копка, имаме заявки за продукция. Той ще стане до Нова година. Търсих начин да вземем пазара, но някой друг да ги изпълни, докато ние станем готови. Казаха, че няма такъв вариант. Понеже стана въпрос как чужденците възприемат базата – преди седмица тука беше един италианец, който остана възхитен от разположението и технологичното оборудване, преди това – същото с един австралиец. Отчитат мястото като добър район за екопродукция. Ние сме единственият представител за България на американска фирма, производител на масло от арктическа скарида. Ако някой иска да произвежда, трябва да му разрешим ние. Спечелили сме си това доверие. За да ни проверят кои сме, американците изпратиха своя главен технолог. Индийците дойдоха тука, водени от един румънец (индийските инвестиции са повече в Румъния, в България няма). Казаха, че искат да ни произвеждат кашони. Питам ги къде ще ми излезе сметката да карам кашони от Индия. Отговориха ми, че ще е с 25 % по-евтино, отколкото тукашните. Когато казвам, че те знаят всичко за нас – знаят. В Индия имаме заявки за лецитин – те са едни от най-добрите производители, предложиха ни да работим. Сега подготвяме договор да произвеждаме 20 тона лецитин на година. Ние работим тихо и спокойно.

– Сега вече не е толкова тихо, с тия инвестиции. Разбунихте града.
Милко: Българският манталитет е такъв, че хората винаги ще говорят. Ние работим за своята си кауза. Бих казал, че ние даваме един от най-добрите условия за работа. Сега при нас работят 35 човека, с тенденцията, че трябва да удвоим бройката. Това са млади хора.

– Зад всяко нещо, зад всеки успех, стоят хората. Разкажете ни за себе си.
Милко: Инженер-химик съм. Работил съм само на две места – в ХФЗ и тук. Цял живот съм се занимавал с производство. Имам семейство, наследници, трима внуци: Теана, Мия и Максим.

Иван: На 35 години, женен, с едно дете. Юрист съм по образование, завършил съм в София. Моя задача е всичко извън производството – снабдяване, логистика, строителство, банки, документация…

Мила:
Завършила съм бакалавър промишлена фармация в Манчестър и магистратура фармакогнозия (фармация на натуралните продукти) в училището по фармация в Лондон. Работих известно време в GlaxoSmithKline (GSK) в Англия и през 2014 г. реших да се върна. Може да е имало известно време колебания, защото като си свикнал на един начин на живот, е нормално в началото да се колебаеш. Но аз като реша нещо, значи съм го решила – към днешна дата не мога да кажа, че съжалявам. Семейна съм, с две деца – Теана и Мия.

– Вие ли сте Желязната лейди на фирмата?
Милко: Тя е. И сред нашите партньори вече има имиджа на много добър технолог. Което е най-силното на нашата фирма – ние сме много силни технологично. Всички имат като нашите машини, машините ни не са извънземни. Но не правят това, което ние правим. Не го правят, защото не знаят как.

Мила: Това са технологични знания на служителите. И на мен като ръководител, но и на екипа. Имаме знанието и имаме смелостта да пробваме.

– И кое е толкова сложно, толкова технологично?
Милко:
В една такава капсула в някои случаи имаме 25 компонента.

Мила:
Едно от големите ни предимства е, че ние произвеждаме веган меки капсули. В Европа към момента са само 5 фирми, които могат да ги правят. Вместо животински продукт се използва нишесте. Технологията е доста сложна, тотално различна е. Ако трябва да погледнем технологично на нещата, меката капсула е най-трудната форма, тъй като ние си произвеждаме сами обвивката и пълнежа. Купуваме суровините, но ги миксираме и трябва да намерим точния баланс между обвивка и съдържимо. Стараем се също да използваме натурални оцветители за обвивките. Произвеждаме и биокапсули, от сертифицирани биоматериали – произвеждаме ги за щатския пазар.

Милко: Два примера. Виетнамците постоянно сменяха съставки и аз им казах, че това, което предлагат, няма кой да им го направи никъде другаде. Те отговориха: Ние знаем. Унгарска фирма искаше да работи за нас. Дадохме им среднотежка формула за изпълнение – те повече не отговориха. Технологично сме много силни.

– Как зареждате батериите?
Милко: Трудно.

Иван:
Проблемът с един семеен бизнес какъв е? Че нямаш почивен ден.

Мила:
Истината е, че балансът между работата и личния живот е много труден при тази организация на семеен бизнес. Ако си отговорен човек, каквито, смея да твърдя, сме ние, и си обичаш работата, даваш максимума от себе си. Това може би взема нещо от личния живот и от енергията ти, но в същото време дава гордост, удоволствие от постигнати резултати. Татко има една фраза: „Един продукт е като дете; трябва да се роди, прохожда и след време отлита сам“. Ние сме отгледали над 120 продукта.

– Посланието ви към троянци?
Милко: Ако искат да работят във фирма с ясна насоченост, при добри условия и добра заплата, могат да кандидатстват при нас.

– Може ли да се стигне да внасяме работна ръка?

Иван: Очакваме го. В България е малък и пазарът на труда. Ние се стремим да набираме млади хора, дори без опит, които да ги изградим от нулата.

Мила: Аз не съм много по приказките, обичам да бъда в лабораторията, в производството. В нашата фирма има добри условия за развитие за всеки един млад човек. Ние сме високотехнологично производство. Машините, които закупуваме, са най-високо качество – италиански, немски, южнокорейски. Стига човек да е отговорен и честен, можем да го изградим. Имаме много опит в това. Работата ни е много отговорна, но винаги има кого да попиташ. Както вече казахме, ние сме постоянно контролирани от различни одитори. Заради естеството на работата имаме одитор всеки месец минимум по един.

Иван:
Ние няма от какво да се притесняваме по отношение  на контрола. Баща ми казва: Насън да те бутнат, даваш им ключа да си проверяват.

Мила: Освен добрата заплата, ние предлагаме социални пакети, здравни пакети.

Иван: Осигуряваме ваучери за храна – максималния размер, позволен от държавата, който е 200 лв. месечно. Задължително два пъти годишно, на Коледа и Великден, даваме добри бонуси. Стараем се регулярно да повишаваме заплатите, засега успяваме. Застраховаме здравно и децата на служителите, което никой друг не знам да прави. Ако, не дай си боже, му се наложи на човек да отиде на преглед, може да го направи в 160 болници и лаборатории в цялата страна, само трябва да покаже карта от застрахователната компания. При запазване на час го приемат с приоритет като наш служител.

С усмивка и все по-нагоре
– Фирмения дух как го поддържате?
Иван: Банкети. Хората обичат банкетите. Тази година навършихме 25 години и ще празнуваме.

Милко: Станахме разпознаваеми, когато излязохме навън. Есента предстои световно изложение в Барселона, най-голямото в света за нашия бранш, ще бъдем със самостоятелен щанд.

Интервю на Генадий Маринов
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |