Двоен празник в Троян на 22 септември

* Кметът Михайлова: „Ние, троянци, сме горди, че носим кръвта на дедите си, които прославиха България както на бойните полета, така и на дипломатическия и политическия фронт“ * Фестивално: Невероятна Улица на занаятите, но дефилето буксува
Денят на Независимостта
Поздравителното слово на кмета
НА ДНЕШНИЯ голям български ден, 22 септември, празникът в Троян бе двоен. Наред с отбелязването на една от най-големите български победи – обявяването преди 110 години на Независимостта на България, бе дадено и началото на 26-тото издание на наложилия се в националния празничен календар троянски Фестивал на сливата. Времето бе в пълен синхрон – слънчево и празнично, а многолюдието на централния троянски площад „Възраждане“ дозасилваше празничното усещане. По традиция „лентата преряза“ кметът Донка Михайлова.

„СКЪПИ троянци, скъпи наши гости в този толкова скъп на България ден, честит празник! Честит ден на Независимостта! През 1908 г. в старопрестолното Търново бяха произнесени думите, които България чакаше от 30 години след Освобождението: „Да живее свободна и независима България!“. Днес честваме този важен ден, а само преди седмица отбелязахме друг важен ден за България – 100-годишнината от Дойранската епопея през Първата световна война, епопея, в която стотици троянци оставиха костите си, за да останат вечно в историята на нашия град и на нашата страна. Тогава някои казаха, че България е печелила много битки на бойните полета, но не е печелила битка на дипломатическия и политическия фронт. Днешният ден опровергава тази теза“, заяви в приветственото си слово г-жа Михайлова.

Благодарствена грамота за Христо Калистерски и неговите хора
На сцената – ансамбъл "Чинари"
И СЛЕД това, с нескрита гордост, градоначалникът подчерта троянския принос: „Ние, троянци, сме горди, че носим кръвта на дедите си, които прославиха България както на бойните полета, така и на дипломатическия и политическия фронт. Защото ако наши деди са сред тези български войни, донесли една от най-великите победи в българската история, тази при Дойран, ние сме наследници и на троянци, станали част от процеса на Независимостта на България. Ние сме наследници на Калчо хаджи Калчев, провел тежки дипломатически мисии, за да убеди младотурското правителство, че България трябва да бъде независима държава. Ние сме наследници и на Никола Гимиджийски, подпредседателят на българското Народно събрание, приело прокламацията за Независимостта“.

КМЕТСКОТО слово завърши с поздравления към организаторите на грандиозната историческа възстановка „Дойранъ 1918“, състояла се преди седмица в Троян – членовете на Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“, местната структура на НД „Традиция“. И с връчването на почетна грамота и благодарствен адрес на председателя Христо Калистерски. „Благодаря ви, защото всеки ден ми напомняте колко поводи за гордост имам от това, че сме българи и троянци“, бяха думите на кмета. Празникът продължи с патриотичния спектакъл на ансамбъл „Чинари“.

***  

По Улицата на занаятите
ОФИЦИАЛНИЯТ старт на Фестивала на сливата бе даден от трибуната. А неофициалният, но по-убедителен и мащабен фестивален старт, бе от занаятчийските сергии на Улицата на занаятите – повечето отворили още предния ден, рекордни като бройка, изпълнили открай докрай пешеходната зона на площада (от Пощата до моста при полицията); и по-важното – с майсторска продукция, голямо разнообразие, отлична презентация, качество, истинска Улица на занаятите.

Из дефилето на Фестивала на сливата, Троян, 22 септември 2018 г.
Смях разтресе дефилиращата ВИП група
От такива идейни закачки се нуждаем
В КЪСНИЯ следобед пък се състоя емблематичното фестивално дефиле. Този гвоздей на програмата създаде настроение и напълни Главната улица, но като че ли продължава да буксува в познатата етно/фолк посока – народни носии, седенкарски хумор и усещането, че това нещо вече сме го гледали в предишни години, и то в по-добър вариант. Необходимо е нещо да се случи, да се влее свежест и изобретателност, повече адекватност на деня и модерност, иначе ще продължи да буксува и най-лошото – да скучнее. А най-хубавото в днешното дефиле бе една закачка от публиката – красива млада дама и приятелят й държаха две части от общ надпис, на неговата пишеше „СЛ“, а на нейната „ИВА“ и когато ВИП групата, водена от кмета Михайлова, минаваше покрай двамата младежи, те съединиха надписа, предизвиквайки бурен смях, оказа се, че момичето е кметската щерка Ива. Ей от такива идейни закачки се нуждае дефилето, а и фестът (подробностите за празника – в отделен материал).

Т21  

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |