150 години – време, което не е само ракия, банички и евтина реклама

* „Дъската“ от десетилетия е свещено място за града ни,
 на което се събираме за отдаване на почит към Апостола на българската свобода“
Предизвикано
"Почитане" на паметта на Апостола с банички и боза, Троян, 21 септември 2018 г.
ТРОЯН е по-скоро възрожденски град, отколкото град на сливата и на ракията. Рекламата работи за града, но не бива с нея да се подменят ценности, които определят същностния му облик.

ЗА РАЗЛИКА от много възрожденски селища, Троян е почел паметта на Васил Левски, тясно свързан с историята на града ни, само с една дъска, поставена на сградата, където е бил ханът на Васил Спасов – рожденото място на Троянския революционен комитет. „Дъската“ – паметна плоча, макар и носеща невярна информация, от десетилетия е свещено място за Троян, на което се събираме за отдаване на почит към Апостола на българската свобода и към онези троянци, които първи го последваха.

НО ОТ ОКОЛО месец е поругано и скромното отбелязване на паметта на Апостола с въпросната дъска, като мястото е определено за продажба и консумация на банички, боза и други тестени вкусотии… Намираме това действие за недопустимо, на което следва да се намери незабавно адекватно решение. 

ЗАЩОТО:
• Поради бездействие във времето Троян „загуби“ къщата на баба Дона Милина Клисурска, укривателка на Левски и къщата вече няма „нищо общо“ с историята на града;

• Загубихме паметната плоча на къщата на опълченеца Петър Табаков, а паметната плоча на блок „Галенус“ бе комерсиално демонтирана и преместена;

• „Тайната къща“ в махала Миленча срещу Троянския манастир, която е била последното убежище на Васил Левски преди да тръгне за Къкрина, се срути безславно преди дни.

Пред "дъската" на 19 февруари
ЗА ДА ИМА истински празници, следва да пазим своите корени, които ни дават сила и определят идентичността ни. Троянци, да пазим миналото си, защото сме го наследили, за да го предадем на тези след нас. Защото след 150 години следват 200 години и т. н.!

Общински комитет „Васил Левски“, Троян

2 коментара:

Unknown каза...

"Днес е денят, в който видях хората сутринта, поели към работните си места, и те изглеждаха като тръгнали на война. Въоръжени с подозрителни погледи, стиснати устни и погнусени ноздри, готови всеки момент да се разправят с някого, който волно или неволно застане на пътя им. Репетиращи някакви гневни монолози наум. Сляпо отминаващи жената, която се чуди как да пресече улицата без помощ. С подострени лакти и колчан презрителни реплики, готови за изстрелване при най-малкия повод. Злорадстващи, клюкарстващи, осъдителни. Днес ми се стори, че онази най-последна и винаги спасяващия български род мрежа – на човечността, е раздирана, разкъсвана, разпарчетосвана от самите нас. И ме е страх за утре." Веселина Седларска

Unknown каза...

Най-вероятно ще е временно - докато се отвори малкия пазар. Но дори и да е за постоянно е за добро. Шанса седящия да прочете "дъската" е много по-висок, от този на минувача.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |