Слива 2020 – с невероятен размах

* Няма статистика колко точно са присъствали на Феста тази година, но със сигурност броят е около рекордния * Страхотен фестивален афиш, предълга Улица на занаятите, двойното шоу на „Традиция“, невиждан ред и внимание към детайлите

Български фестивал на сливата Отзвуци

Сливи на Слива 2020
На сливовота Улица на занаятите, сн. Бойко Чавдаров
Дефилират началниците

СЛИВА 2020 (18-20 септември, Троян, Орешак). Може би очакванията бяха за нещо по-обрано и немащабно предвид короната и произтичащите ограничения. Получи се, напук на всичко, точно обратното – 28-мата поредна Слива (официалното й име е Български фестивал на сливата, което замести според нас по-точното Празник на сливата и троянската сливова; да си припомним, че началото бе през вече много далечната 1994 г. на поляната в двора на Националното изложение в Орешак, а създателите – шепа ентусиасти от Националното изложение и Музея на занаятите в Троян, идеята пък бе на орешаченката Маргарита Копринска, вечна й памет – бел. авт.) бе с невероятен размах. За което браво на всички – от организаторите (основният е Община Троян, а помагачите – Националното изложение и троянското читалище „Наука - 1870 г.“, тук трябва да прибавим и „Винпром Троян“ АД, чиито Дни на отворените бутилки се преврърнаха в една от емблемите на феста и стават все по-популярни и важни) до хилядите гости откъде ли не.

В ретро парада – „Мерцедес“, 1927 г.
Троянска двойка до американския „Студебейкър“, 1930 г
Троян ми е Виена

КОЕ НИ ДАВА основание за тази оценка? Ще повторя за масовостта – няма статистика колко точно са присъствали на Феста тази година, но със сигурност броят е около рекордния. И Троян, Орешак, пък и цялата ни община вреше и кипеше от народ – което бе хубаво за гледане, но по-важното със сигурност е стимулът за туристическия бизнес в района и изобщо в икономически план; т. е. една от фундаменталните фестивални цели бе изпълнена за отличен. Разбира се, това най-добре могат да го кажат търговците, хотелиерите, ресторантьорите, занаятчиите и т. н., но с „невъоръжено око“ така изглеждаше.

И Стефан Вълдобрев се изкуши от троянската
Дони и Нети на Слива 2020
Националният Гвардейски духов оркестър разтупка сърцата на публиката

РАЗМАХЪТ си личеше и във фестивалния афиш. Достатъчно е да споменем топ поп изпълнителите Стефан Вълдобрев (който направи жесток едночасов концерт на сцената в Националното изложение в Орешак) и Дони&Нети, изключително талантливия ни земляк Иван Шопов, звезда от европейска величина в електронната музика, представил се тук с фолклорно-електронния си проект „Trigaida“; и още – Гвардейския духов оркестър (София), Северняшкия ансамбъл (Плевен), местните любимци Дидо Дишев и Николай Стойчев, „Гласове“, всеотдайните самодейци от читалищните състави в района. Пъстър и качествен, какъвто трябва да е!

И един напет британски офицер сред множеството
В ретро кафенето мирише на война
Колеги фотографи на троянския сливов площад

ЛИЧЕШЕ си и в иновативните моменти. Тук специално внимание заслужават двата патриотични спектакъла на местния клон на НД „Традиция“ („Минало и настояще“ и възстановката „Троянецът – войник и сливопроизводител“, но за тях ще кажем отделно). Двете моторизирани/автомобилни попадения в уводното дефиле – този път по-семпло и късо, но достатъчно ярко и пазещо авторитета си на възлов фестивален „атрибут“. Детайлите – те са си наша българска, в т. ч. и троянска, слабост, недооценяваме ги, недоизпипваме ги, а са важни, малките неща са големи неща, някога дори по-големи от големите; но този път фестивалните детайли бяха изпипани както никога: украсата (не пищна, но достатъчно отчетливо заявяваща националните претенции на феста), елегантните фестивални закачки и подробности (ще си позволя единствено критика към фестивалния сайт, една от важните „подробности“, който е доста скучноват и безличен, но може би занапред – бел. авт.), и др. Подредеността (на бирарии, шатри, сцени и т. н., изцяло) – никога досега, смея да го твърдя, тъй като познавам сливово-ракиджийското ни шоу от раждането му, не е имало толкова ред, което със сигурност не е паднало от небето и е хвърлена сериозна организаторска енергия, браво!

Хем вкусно, хем весело
Кмет като мед от Черни Осъм
Момент от сливовото дефиле по Главната в Троян

СЕГА за, по наше мнение, най-важните неща на Слива 2020. Събитията на „Традиция“, за които вече стана дума: първият фестивален ден бе изцяло техен – с научната конференция, ретро парада „Минало и настояще“, в който наред със старинните войнишки и други униформи дефилираха и два ретро автомобила (американски „Студебейкър“ от 1930 г. и немски „Мерцедес“ от 1927 г.) плюс един елегантен файтон, които събраха очите на публиката, изпълненията на националния Гвардейски духов оркестър, двата документални филма за мащабните исторически възстановки на Дойранската епопея, състояли се в Троян през 2018 г. и 2019 г., концертът на Володя Стоянов, подарък от приятеля и съмишленика проф. д-р Иван Гаврилов. Наистина „Традиция“ (и по-точно местният клон „34-ти пехотен Троянски полк“) осмислиха този ден, осмислиха го с невероятната си амбиция, отдаденост и многото троянска гордост и патриотизъм; но обективността изисква да кажем, че страхотният ден на „Традиция“ остана някак извън фестивалния формат, „прикачен“ към феста. Възстановката „Троянецът - войник и сливопроизводител“ на следващия ден обаче бе изцяло във фестивалния дискурс и даде толкова аромат и чар на празника, колкото никое друго събитие, шапки долу и голямо браво.

Традиционна кулинария от „Кайзера“
В Дните на отворените бутилки във „Винпром Троян“
Тазгодишната сливова инсталация на „Алос“

СПЕЦИАЛНО внимание заслужава и предългата този път Улица на занаятите на троянската чаршия – добра селекция, пребогат букет от занаяти, отрупани със стока сергии, много българско, тази година представените майстори/търговци бяха над 80, рекордно много по данни на организаторите; и публиката се отблагодари с интерес и сериозен алъш-вериш. Тук трябва да прибавим и занаятчийските работилници/арт ателиета на открито в Орешак – една традиционна екстра, която винаги е била много стилна и много важна. Иска ми се да откроя и поредната арт инсталация на Пешеходния мост в Троян, в сърцевината на празника – нещо, без което може, но с което цялостната физиономия и философия на феста става по-различна, по-градска, по-модерна, по-забележима, поздравления за създателите й от столичния център за неформално образование и културна дейност „Алос“ в партньорство с троянското НУПИ „Проф. Венко Колев“. За казанката за варене на ракия „на живо“ в Троян и Орешак, конкурсите за най-добра домашна сливовица (баш ракиджия), традиционната кулинария е излишно да казваме – без тях не може и не трябва. Наздраве и до догодина!

Генадий Маринов


Още по темата:

2 коментара:

Z@Q каза...

При толкова народ на едно място още ли вярвате на легендите за ковид19?!

Kaloqn каза...

Да

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |