Запазено място в националния празничен календар

* Фестивалът изпълни за отличен двете си големи задачи: туристическо-икономическата и рекламно-имиджовата
Слива 2018
В Орешак
В Троян
ЗА 26-ТАТА троянска Слива (Българският фестивал на сливата, наследник на Празника на сливата и троянската сливова) обобщаващата дума е една: многолюдие. Толкова хора – наши, гости, отблизо и далеч, в Троян, Орешак, навсякъде в общината – не е имало досега на сливовия ни фест. Иначе казано, фестивалът изпълни за отличен двете си големи задачи: туристическо-икономическата и рекламно-имиджовата. Фактите са безспорни – през трите фестивални дни, 22-24 септември, кръчмите, ресторантите, хотелите, къщите за гости, магазините в Троянско бяха препълнени и то с качул (според отколешната терминология на берачите на сливи). Концертите, не един или два, като двата най-разнопосочни жанрово и като целева група – на Криско в Троян и на Николина Чакърдъкова в Орешак, биха рекордите по масовост. За необичайно дългата и многообразна Улица на занаятите вече споменахме. За пращящите от народ сергии и бирарии е излишно да казваме.

НАКРАТКО – браво на организаторите, помагачите, спомоществователите, на всички, ангажирани с троянската Слива 2018! И изобщо няма да е пресилено да кажем, че тя (троянската Слива) вече има запазено място в националния празничен календар.

Водещата Марта Вачкова и баш ракиджията Дако Даков, заполил казанката в Троян
Голямото журиране (напиване), е коментирал в страницата си във фейсбук шеф Иван Звездев
ТОЗИ ПЪТ няма да правим подробна „дисекция“ на случилото се във фестивалните дни. Задължителните екстри – казанката на открито, кулинарните конкурси, конкурсите за най-добра домашна сливовица, водещите, звездните изпълнители, фестивалната декорация, рекламата, всичко си бе на мястото. Но ще спазим традицията си да споменем за кривиците, не от лошо, а точно обратното, от любов и за изправянето им. Вече говорихме за буксуващото дефиле, но ще го кажем пак, защото е важно – като навлечеш народните носии и размахаш прътове и вехти седенкарски лозунги, не се получава както трябва, трябва нещо друго, днешно, ново. Някога за всяка Слива се издаваше вестник – актуален, нов, авторски; сега се появи едно цветно изданийце формат А4 със старото име („Троянски Първак“), което, според нас, бе отбиване на номера и нищо повече. Имаше и още кусури, но да не прекаляваме, защото основното е друго – хубавото. Наздраве и до догодина!

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |