31-ата Слива – когато името работи за теб

* „Кратката ни оценка: Слива без новости и изненади. Един всенароден, буквално, празник – имаше гости от къде ли не, от цяла България, че и от странство, хиляди. Всенародна народна веселба“
Фестивал на сливата 2024
Най-атрактивното в дефилето – един сливов „папамобил“ от Гумощник с надписи „Свидетели на Първата слива“ и „Алкохолик II“
31-АТА троянска Слива (някогашният Празник на сливата и сливовата, а днес Български фестивал на сливата), цели три десетилетия след началото през далечната вече 1993 г., 20-23 септември 2024 г., от петък до понеделник, в Троян (на площада) и Орешак (в двора на Националното изложение).

Слива 2024 започва
Приветствието на кмета Донка Михайлова
Орлин Горанов бе голямата звезда на фестивалната сцена
Имаше и такива кътчета
КРАТКАТА ни оценка: Слива без новости и изненади. Един всенароден, буквално, празник – имаше гости от къде ли не, от цяла България, че и от странство, хиляди. Всенародна народна веселба – със сергиите, песните и танците, ракията и бирата, кебапчетата и другата кулинария. Веселба, каквато се случва и на други места.

НО, РАЗБИРА СЕ, със своята специфика – казанката, конкурсът за домашна сливовица, дефилето в началото, някои други по-дребни нещица и т. н. Плюс троянската (ни) гордост, че правим нещо много специално, че си имаме Слива, каквато няма никой друг.

В СЛОВОТО си при откриването кметът Донка Михайлова подчерта, и не за пръв път, че фестивалът ни е класиран сред най-добрите в Европа. Дали е точно така имаме леки съмнения, но че нашето троянско нещо си има националната слава и статут, е безспорно. Споменатото стълпотворение е най-сериозното доказателство, пръскащите се по шевовете хотели, къщи за гости, механи, ресторанти и т. н. в района по време на Сливата, тази, и предишните, със сигурност и следващите.

МОЖЕ БИ някои няма да са доволни/съгласни от оценката ни за „Слива без новости и изненади“. Но дори да не е така, а можем да се аргументираме, че е така, достатъчно е да кажем за дефилето – един от гвоздеите на феста, задаващо тона, нещо много важно и имащо потенциала да повлече крак във вярната посока, нали народът е казал, че денят се познава от сутринта, което този път бе съвсем постно и безидейно, чак скучновато. Но това не е болка за умирачка, фестът си върви, името му работи за него, казахме за многохилядните гости, чиито очаквания със сигурност не бяха излъгани.

Фестивалната публика
ДО ДОГОДИНА, пак сме тук! Но ни се ще (малко) повече, Сливата го заслужава. Ще очакваме и новия (съпътстващ) Балкански фестивал на сливовата ракия, за който спомена г-жа Михайлова.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |