Изключителна новина за Троян от Европейския парламент в Страсбург

* Взетото днес решение се очаква да вкарва в общинската хазна колосалната сума от 80-100 млн. евро годишно * Евродепутатът Светослав Малинов: „Това е успех не само за Троян, но и за България, пък и за Балканите“  * Проф. Иван Христов: „По нашите земи е имало много по-древно селище с името Troyan и явно този факт е известен
 на евродепутатите“
Невероятно, но факт Актуализиран
Сградата на Европейския парламент в Страсбург
ИЗКЛЮЧИТЕЛНА новина, касаеща Троян, дойде от европейската парламентарна столица Страсбург (Франция). Съобщи ни я по телефона нашата землячка и приятелка на Т21 Ели Перо (Elly Pereaux), която е омъжена за французин и от години живее в красивото градче Колмар недалеч от Страсбург.

ДНЕС, 12 ОКТОМВРИ, буквално преди няколко часа Европейският парламент е гласувал с голямо мнозинство и е валидирал следното свое решение:
„Всеки, който спомене в културен продукт (филм, книга, песен, научно изследване и други) понятията „Троя, Троян, троянци, троянки, троянчета и производните им“, трябва да плаща еднократна такса от 10 евро на Община Троян – тъй като се приема, че изначалното понятие е „Троян“ и селището в централна Северна България на Балканския полуостров има своите корени далеч преди античната Троя, която всъщност е заимствала името“.
Новината става още по-хубава, тъй като идва в навечерието на троянския празник Петковден, 14 октомври, когато Троян ще отбележи и 150-годишнината от обявяването си за град.

Светослав Малинов в пленарната зала, Страсбург, 2018 г.
СПОРЕД г-жа Перо за да се стигне до това решение, от което българската община Троян ще има изключителни финансови изгоди, са лобирали родните евродепутати от всички цветове, като особен принос има Светослав Малинов. Прогнозите са за годишен обем на приходите от таксата в размер на 80-100 млн. евро, които ще влизат в общинския бюджет на Троян. По фейсбук успяхме да се свържем с г-н Малинов и неговата оценка бе: „Това е успех не само за вашата община, но и за България, пък и за Балканите“.

Проф. д-р Иван Христов ни посочи къде се е намирал древният Troyan
ПОТЪРСИХМЕ за коментар и нашия съгражданин и известен археолог проф. д-р Иван Христов, зам.-директор на Националния исторически музей (НИМ), който от близо две десетилетия ръководи археологическите дейности на римския кастел Состра до Троян и неведнъж е развивал тезата си, че крепостта е прераснала в град, който основателно можем да смятаме за античния предшественик на днешен Троян. „Някогашният римо-тракийски град, създал се около Состра, е предшественик на днешния Троян. Но по тези земи е имало много по-древно селище с името Troyan, има достатъчно археологически и други факти, които го доказват. И явно този факт е известен на депутатите в Европейския парламент и на него са базирали решението си. Моите адмирации“, коментира професорът. Адмирации и от нас!

Т21



Уточнението
Различната фейк нюз

ТАЗИ „Изключителна новина за Троян от Европейския парламент в Страсбург“ си бе чистокръвна фейк нюз (fake news, фалшива новина) – съжалявам, ако сме обидили/ядосали някого или излъгали нечии надежди. Но бе различната фейк нюз – добра и добронамерена; и празнична – нещо като нашия (на Т21) подарък за празника на Троян Петковден и градската ни 150-годишнина. Разбира се, че Троян не е по-древен от Троя и ако някой е заимствал името си, сме ние от тях, а не обратното; шегувам се, разбира се, по-вероятно е Троян да идва от римския Траянов път, минаващ през града ни, има и други версии, пращащи нещата в по-нови времена, но не това е същественото. Нито пък изкусителната, но напълно невъзможна юридически-финансово и всякак идея някой да ни плаща за името Троян и троянци; а и ние си го носим с гордост и без осребряване (не че би било лошо в общинската хазна да влизат едни „80-100 млн. евро годишно“ – бел. авт.).

ДРУГО е важното в нашата европарламентарна страсбургска фейк нюз – 12-те хиляди отваряния плюс над 1000-та лайка само за първите 24 часа след публикуването го доказват: че добрите намерения не са ни завели в ада. Обратното, доказахме (си), че всички ние имаме глад за хубавото и доброто, имаме необходимост от добрата новина. И това бе добрата новина. Честит празник, Троян и вие „троянци и дългополи троянки“!
13 октомври 2018 г.  

Генадий Маринов, гл. ред на Т21

2 коментара:

Pavlin24 каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

Кога ще бъде въстановено Троянското кино!.Много троянци ходят на кино в Ловеч!.Знаем че го е купил някой и то след цялостен ремонт!.Но знаете и това че Троянското кино беше едно от най хубавите кина В Ловешка област!.Защо не се потърси одговорност на този който го е купил и го разруши и няма идея какво да построи!.Това е една грозна гледка и то в центъра на нашият хубав град!.Пролетта говорих с един млад чове който сподели че е имало празник на децата в градският театър и,трябвало да заведе малкият си син на празника.Било е толкоз задушно че на момченцето му станало лошо.И като заключение каза че,ако този празник е бил в киното това нещо нямало да се случи.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |