Нанков се върна като зам.-министър

* От троянска гледна точка запазването на позиции на земляка ни в регионалното министерство е добра новина – чакаме си моста
 и южния вход
Рокади
Николай Нанков, 2018 г.
ОТ ВЧЕРА, 10 септември, землякът ни и доскорошен министър на регионалното развитие Николай Нанков – подал оставка с мотива за поемане на политическа отговорност след тежката пътна катастрофа край Своге с много жертви в края на м. август – се връща в регионалното ведомство като зам.-министър. На мястото на досегашния зам. Малина Крумова, която става съветник към политическия кабинет на премиера Бойко Борисов.

КАКВО се крие зад тази в някаква степен странна, но не и неочаквана управленска рокада? От левицата (БСП) изрекоха тежки нападки в техния си стил – „гавра с морала“ и „брутално лицемерие“ (Драгомир Стойнев), „отговорност в най-вулгарния мафиотски стил“ (Антон Кутев) и други от този род. От ГЕРБ пък аргументираха връщането на Нанков в министерството с това, че „има изключително висока експертиза и богат опит“ (Цветан Цветанов). Нашият коментар: че да се върнеш веднага след подаването и приемането на оставката ти, в някаква степен е нелогично и неестествено, а и от психологическа гледна точка не е особено комфортно – така е; но от друга страна бе ясно, че министър Нанков е сред най-успешните министри в кабинета „Борисов 3“, пролича си и от широката подкрепа, която получи след подаването на оставката, и запазването му в министерския екип е повече от логично и оправдан ход на премиера.

ОТ ТРОЯНСКА гледна точка запазването на позиции на земляка ни в регионалното министерство е добра новина. Тъй като очакваме г-н Нанков да не допусне подведомственото АПИ (Агенция „Пътна инфраструктура“) да се отметне от ангажиментите си по два изключително важни инфраструктурни обекта в Троян – новия мост на река Бели Осъм (зад бензиностанция „Лукойл“, който ще свърже трасетата на републиканските пътища II-35 и III-357 и ще поеме транзитния трафик през града; за изграждането му бе осигурено финансиране, избраха изпълнител и се очакваше работата да започне през 2018 г.) и южния вход на Троян откъм Беклемето (чийто наложителен ремонт също се очакваше да започне през 2018 г.). Тук ще добавим и довършването на цялостната реконструкцията на пътния участък от гара Добродан през селата Дълбок дол, Борима, Старо село до разклона за София (част от републиканския път III-402), което трябваше да се случи до края на 2018 г. 

ЗА ТРОЯНСКИТЕ заслуги на Николай Нанков си личи и по оценката на троянския градоначалник Донка Михайлова, с която през годините имаха немалко различия (виж „Пак искри между Михайлова и Нанков“ – бел. ред.), че и сблъсъци (помним грубиянската кампания за Местни избори 2015 – бел. ред.). След оставката на министър Нанков тя каза следното в страницата си във фейсбук: „Вчера, 20 септември, Народното събрание прие оставката на министър Николай Нанков. Мисля, че в моменти като този не трябва да забравяме направеното. Ето какво написах на стената на Николай Нанков, искрено и от сърце: „Благодаря, г-н Министър! Имали сме тежки спорове и остра размяна на думи. Но не мога да пропусна помощта, която си оказвал на мен и на общината, когато е било нужно. Ценя направеното за реконструкцията на входа на Троян и на участъци от републикански път III-402. Направеното остава.“

ПРИПОМНЯМЕ
. 35-годишният Николай Нанков – родом от Априлци, завършил средното си образование в Плевен и магистър по регионално развитие от Софийския университет – едва на 26 години стана областен управител на Ловеч (2009 г., след първата изборна победа на ГЕРБ) и прояви невиждан размах и динамика на този общо взето синекурен пост. След това напредна политически – оглави областната партийна структура. През м. септември 2011 г. бе назначен за зам.-министър, а на парламентарните избори през м. май 2013 г. влезе в парламента, 42-то Народно събрание. На извънредните парламентарни избори през м. октомври 2014 г. пак стана депутат, в 43-тото НС и отново бе назначен за регионален зам.-министър. На извънредните парламентарни избори през м. март 2017 г. Нанков бе водач на ловешката гербаджийска листа и за трети път стана депутат, в 44-тото НС, след което влезе в кабинета „Борисов 3“ като министър, където сега се връща като зам.-министър за трети път.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |