Почти 20 години от всичките 150

* „А цялата тази „романтика“ и „виенска“ среда може да се промени лесно, без пари. Нужна е само воля да се спазва закона и добър контрол. Вярваме, че след нашия сигнал и по случай годишнината на града ни проблемът ще се реши“

Отворено писмо

Поредно второ Отворено писмо на група троянски граждани – първото от м. август т. г. остана без отговор – по един и същ проблем. Затлачената и озвучена от различните „екстри“ на т. нар. Виенска сладкарница пешеходна зона в центъра на Троян: товарни бусове, електрически детски колички, различни съоръжения, складова база и т. н. И най-важното според нас – разположеният в зеленото пространство (пред входа на читалищната библиотека) напук на Закона за устройство на територията импровизиран Луна парк с надуваем батут на същите собственици, който вече уби едно от величествените дървета в съседство (виж „За едно предизвестено убийство в центъра на Троян“ – бел. ред.) и е на път да стори същото със следващите. Т21

До:
Донка Михайлова, кмет на община Троян
инж. Петко Пенков, председател на Общински съвет - Троян
арх. Боян Кръстев, главен архитект в Община Троян
Таня Рогачева, еколог в Община Троян
Станка Марешка, секретар на НЧ „Наука - 1870 г., Троян
Всички отдели, отговорници, държавни и общински служители в Община Троян
Копие:
Вестник „Троян 21“

Закон за устройство на територията (ЗУТ)
Глава втора
Чл. 9, ал. 2. Не може да бъде променяно предназначението на съществуващи озеленени площи или на части от тях в урбанизираните територии.
Раздел XI Устройство на озеленени и залесени площи
Чл. 61, ал. 1. В териториите на общините се устройват озеленени площи, обединени в зелена система, като средство за подобряване на микроклимата и хигиенни условия и за организиране на отдиха на населението
Чл. 61, ал. 2. Озеленени площи, които представляват публична собственост, не могат да бъдат продавани, преотстъпвани и обременявани с вещни тежести, както и да бъдат използвани за други цели
Чл. 61, ал. 4. Озеленените площи по ал. 2 и площите със специфично предназначение (…), собственост на държавата и общината са: публична собственост.

ГОСПОЖИ И ГОСПОДА, цитатите по-горе са от ЗУТ, а дали този закон се спазва – можем само да гадаем. За изясняване се обърнахме към всички Вас, посочените в началото на това ни поредно Отворено писмо, на 13 август 2018 г. – група граждани на Троян. Изпратихме и снимков материал, вижте в бр. 32 на „Троян 21“ („Обръщаме се към вас, за да бъдем чути“). Надеждата ни е в действията, но такива досега няма – само надежда. Дано все пак мълчанието и бездействието на общинската администрация и общинските съветници да не потвърдят, че те са еднолични, щом застават зад интересите на един търговец за сметка на останалите. Дано да не е така, но досега нямаме доказателства за обратното.

ЩЕ ЧЕСТВАМЕ 150-годишнината от обявяването на Троян за град. Хубави неща се случват из града и това е добре – адмирации! Само че почти 20 години от всичките 150 пешеходната зона в централната част на Троян, на улицата, носеща името на освободителя на града ни ген. Карцов, се намира това петно. Нищо лошо, че има заведение, но дейността на същото заведение не е нито на сладкарница, а още по-малко пък на „Виенска“, и отгоре на всичко няма пешеходна зона, окупирана е. Търговецът е превзел всички възможни тротоари и пешеходни части. Превърнати са в склад, тъй като складовото помещение на заведението, около 10 кв. м, се използва като цех за производство (и то в жилищна кооперация) на торти, мармалади и други подобни; като мощни и шумни мотори ежедневно през отвор изхвърлят миризми от помещението. Районът прилича на площадка за отпадъци. Но по-скоро е незаконна борса, товарните коли на търговеца са целогодишно паркирани на улицата (разбира се без да имат право и пречещи на всички), изкупуват се орехи, сливи, преработват се и се препродават. Чрез разносна търговия се разкарва продукцията от незаконния „законен“ цех (по документи проформа сигурно всичко е редовно). Но дейността на въпросната „сладкарница“ е друга.

ЗА ШУМА И НЕУДОБСТВАТА, които се създават на живеещите наоколо, е отделен въпрос. Как минават колите на „Спешна помощ“ – просто спират?! Как се прибираме с личните си автомобили – ние си знаем?! Как се промушваме през всичките боклуци и товарни автомобили към домовете си – пак ние си знаем?! И друго – никой от собствениците или наемателите на хотели, сладкарници, кафенета, ресторанти, намиращи се в района, не си е позволил да изгради подобен „Луна парк“ и да нарушава спокойствието на околните. Община Троян е изградила красиви, удобни, екологични и най-вече безплатни детски площадки в Троян, и то не малко. Тези площадки не създават проблеми на живущите наоколо, няма озвучени играчки или залъгалки.  Този „Луна парк“ е излишен тук, в тази централна част на Троян. За децата на Троян е направено достатъчно, останалото зависи от манталитета и културата.

ПРИ ТАКА създалата се обстановка взаимната „толерантност“ на търговеца и на част от живеещите наоколо не е за подражание. И така почти 20 години от всичките 150. А цялата тази „романтика“ и „виенска“ среда може да се промени лесно, без пари. Нужна е само воля да се спазва закона и добър контрол.

ВЯРВАМЕ, че след нашия сигнал и по случай годишнината на града ни проблемът ще се реши, мястото ще се почисти и пешеходната зона ще бъде такава, каквато трябва да бъде. И живеещите в района (повече от 100 души) – „зона Центъра“, ще знаят защо данъците, които плащат към бюджета на Община Троян, са най-високите. Изпращаме ви още снимки, гледайте, това е 21. век в центъра на Троян. Но за жалост моралът днес е дефицит и това е факт.

8 октомври 2018 г.

От името на група граждани на Троян, пл. „Възраждане“: 
Радослава Радева

P. S. Благодарим на в-к „Троян 21“, че ни даде трибуна да изразим възмущението си, което таим и премълчаваме почти 20 години. Благодарим! А на всички жители на Троян – честит Петковден и честит 150-годишен юбилей!

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |