Обръщаме се към вас, за да бъдем чути

* „А който иска да развива бизнес за деца, начинът е друг – да му се отпусне терен и да го оборудва“ * „Добрите хора не се нуждаят от закони, за да се държат правилно“
Отворено писмо
Не толкова отдавна, в началото на м. февруари 2018 г., писахме за едно голямо и красиво дърво, от редицата при входа на читалищната библиотека, на централния троянски площад. Което бе умъртвено от импровизиран Луна парк в съседство, по-точно – от изпускания горещ въздух на т. нар. „надуваем замък“, и впоследствие премахнато (виж „За едно предизвестено убийство в центъра на Троян“ – бел. ред.). Тогава огласихме публичната тайна, че дървото от години бе съсипвано и поитахме дали срещу това предизвестено убийство са взети мерки и какви. Попитахме и дали на същото място (мястото на убитото дърво) ще се допусне и занапред разполагането на „надуваемия замък“ и съсипването на следващото голямо и красиво дърво от редицата. Явно мълчаливият отговор означаваше „да“. Но сега други – граждани, живеещи в района – задават подобни въпроси. Т21

До:
Донка Михайлова, кмет на община Троян
Инж. Петко Пенков, председател на Общински съвет - Троян
Всички общински съветници от община Троян
Еколози, архитекти и служители в общинската администрация, занимаващи се с този казус

Копие:
Вестник „Троян 21“

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, ние сме няколко души, граждани на Троян и живеещи в града, данъкоплатци на Община Троян и искаме да ви сигнализираме за един немаловажен проблем.

ПОВЕЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ в тъй наречената „пешеходна зона“ на централния градски площад има едно грозящо петно, нещо като Луна парк. Само че такава пешеходна зона де факто няма, тъй като поне една трета от нея е заета от състезателната писта за „детски“ колички към въпросния Луна парк, които колички в повечето случаи се „пилотират“ от недораснали родители и родителки. Половинвековен смърч бе отсечен, защото бе изсушен от т. нар. надуваем замък/батут на Луна парка – нерегламентирано монтиран върху тревната площ край дърветата, която вече не е тревна, а само кал.

ВСИЧКИ ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ някой ги е разрешил на собствениците на сладкарница „Славея“ (наематели на помещенията на някогашната сладкарница „Еделвайс“), и това не е ново за всички вас. Но за да ви го напомним и да се уверите каква е гледката, и изобщо гледката от т. нар. „пешеходна зона“ на централния градски площад, ви изпращаме снимки. Обръщаме се към вас, за да бъдем чути и това място да бъде очистено от всички тези панаирджийски прищевки. А който иска да развива бизнес за деца, начинът е друг – да му се отпусне терен и да го оборудва; такива детски развлекателни площадки са разрешени в градски градинки и обособени специални места, а не на „пешеходни зони“.

ОЧАКВАМЕ ОТГОВОР на нашето становище и предложение и ще видим какво е решението, което ще вземете. Надяваме се! В противен случай за нас ще остане впечатлението, че общинската администрация и общинските съветници са еднолични, защото застават на страната на един търговец. А вие сте избрани от всички граждани на общината и всички сме равни пред закона.

МЕЖДУ НАС, авторите на това писмо, има работещи, пенсионери, инвалиди в количка, родители на проблемни деца, всички ние сме граждани на 150-годишния град Троян. И желаем красива и спокойна пешеходна част на централния троянски площад. На финала ще припомним една мисъл на великия античен мъдрец Платон: „Добрите хора не се нуждаят от закони, за да се държат правилно“.
13 август 2018 г., Троян

От името на всички, подкрепили писмото:  Радослава Радева

P. S. Имаме и идея след като разчистите пред входа на библиотеката и като символ на знанието на меката зелена трева да бъде поставена пластика на разтворена книга, насочваща деца и възрастни към знанието и културата.
 Това е само идея.

Още снимки по казуса:


 Още по темата:

8 коментара:

ВВС каза...

Категорично ви подкрепям!!!! Днешната зеленина и жива хубост дължим повече на предците си, от колкото на нас самите! В най-новата история / доколкото я знам / на площада ни не е посадено нито едно дърво, а вече се посяга на живота на посадените !!!

Тъпия каза...

Вие гледате в бизнеса на Славея...ама никой не обръща внимание на зададените преди няколко години дървета по ул.Д.Икономов до Поделението и почти поголовно то им изсичане!!!!

ivan ivanov каза...

Живея в близост до въпросната сладкарница. Шума от количките, писъците на децата ползващи батута и мизерията около изхода на сладкарския им цех са неописуеми. Въпроси много:
1. Имат ли разрешително за сладкарския си цех?
2. Къде е изведена аспирацията им, ако такова разрешително им е издадено?
3. Имат ли разрешително да позиционират батута върху тревните площи?От кого е издадено? А ако и аз поискам да си сложа батут до техния върху тревата , на мен ще ми разрешат ли? На този който е издал ( ако има такива) тези разрешителни , дали въобще му е хрумнало , ще има живущи около тази сладкарница, и ежедневно им се налага да търпят перманентния шум от количките , започващ в 8 сутринта, та чак до 22ч вечерта.
За жалост и след тази публикация нещата ще си останат такива, каквито са и към момента.На който си плаща където трябва, му се разминава.

Unknown каза...

Ейй...голяма злоба!!
Какъв ви е проблема?
Какво ви пречат количките?!
Та нали там се забавляват нашите деца!
И да - там е мястото на батута.
На който не му харесва, на който му е шумно от детските игри да си ходи на село на спокойствие!

r3d33ms каза...

Ойй ... как ги оправи набързо!
А ти каква си че ще решаваш къде му е мястото на батута?
Има си законови норми,и разпоредби!
Който не иска да ги спазва,да си взема хиперактивните маймуняци и да заминава в зоологическата градина при другите антропоиди!

Albena Deshkova каза...

Как изведнъж след толкова години,тези забавления за децата започнаха да ви пречат толкова много? И без това в Троян няма друго заведение със забавление за деца,където да могат родителите да пият кафе,а децата да се забавлява.

r3d33ms каза...

Напротив,има си парк в центъра,където може да се пие кафе,и т.н.
А превръщането на зелена площ в кал,и унищожаването на дърветата наоколо си е своеволие и самоуправство.

КОРЕКТЕН каза...

Там се демонстрира наглост и то ежедневно.Контрола от страна на общината няма да се види.Така е по троянски.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |