За едно предизвестено убийство в центъра на Троян

* Въпрос към еколожката на Община Троян Таня Рогачева и началниците й: Дали срещу това бавно убийство са вземани мерки
 и какви?
Хубава работа, ама троянска
Мястото на убийството, останките са прибрани, а следите са прикрити, 11 февруари 2017 г.
ОПИТВАМ се да не се гневя, но явно няма да се получи. Познат ми се обади днес следобед (неделя, 11 февруари), че едно от грамадните и величествени дървета покрай паметника на освободителя на Троян ген. Карцов в центъра на града, по-точно в центъра на центъра, е отрязано. Без предупреждение, без дебат, за по-тихо и тайно. Не повярвах и веднага отидох на мястото, дървото го нямаше, трупът също, а мястото на сечта бе покрито/прикрито с някакво платнище. Вероятно пак по същата причина – за по-тайно, за маскировка на свършеното. Разбра се, че работата е свършена няколко дни по-рано.

Дървото го няма, другарчето му стърчи някак самотно
ПРИЗНАВАМ си, бесен съм! Защото тези величествени, достолепни и изключително красиви дървета – отсеченото и другите от редицата и в съседство, не са просто флора, те са градска емблема, своеобразен троянски паметник на културата. И и те правят мястото безкрайно обичано от всички ни. Сега ще задам няколко конкретни въпроса и се надявам на отговори.

ПЪРВО. Дървото, което вече го няма, от години бе съсипвано от изпускания горещ въздух на т. нар. „надуваем замък“, това е публична тайна. Въпросното надуваемо нещо се монтираше от собствениците на т. нар. Виенска сладкарница (по-точно наемателите на общинското помещение, в което някога се помещаваше култовата троянска сладкарница „Еделвайс“) в зеленото пространство непосредствено под дървото, напук на всичко, не само на екологичните правила. Пред очите на всички ни, включително на съответните органи и власти. Въпросът ми е към еколожката на Община Троян Таня Рогачева и началниците й: Дали срещу това бавно убийство са вземани мерки и какви?

ВТОРО. През пролетта на 2016 г. бе отрязано друго красиво и величествено дърво на градския център – на метри от входа на Пощата (виж „Ще се продава ли троянското магаре?“ – бел. авт.). Тогава г-жа Рогачева ми обясни, че дървото е било осакатено и болно и трябвало да се отреже, може и така да е. Но след това г-жа Рогачева в очите ме излъга (говорихме по телефона), че на същото място ще бъде засадено друго дърво; нищо подобно не се случи – на метри встрани бяха боднати две храстчета. И тук се породи съмнението, не само у мен, че дървото е било бастисано, за да не мъти водата на застрахователния офис (ДЗИ), т. е. да не затваря гледката към избития допълнително вход. Който вход ни бе ощастливил с най-грозното и нямащо нищо общо с архитектурата на сградата (може би най-хубавата на троянския площад) новоизградено стълбище в стил „цигански барок“. Въпросът ми е към целокупната троянска управа и е по-скоро риторичен: Има ли нещо общо между двата случая?

След отсичането на дървото пред офиса на ДЗИ, 17 март 2016 г.; трупът стоя още ден-два
ТРЕТО. Питам се дали двете убити дървета не паднаха жертва на дребни частни бизнес интереси и натиск в името на печалбата на всяка цена; и дали не си траем прекалено в подобни случаи, т. е. дали не ставаме един вид съучастници. Няма спор, бизнесът, още повече местният, и още повече малкият фамилен (като на собствениците на Виенската сладкарница) трябва да се поощрява! Но ако това е с цената на сеч и съсипия, оправдано ли е, и законно ли е, и дали не е лош сигнал към всички останали, и дали не е напук и за сметка на всички останали? Въпросът ми е към всички (ни) и е риторичен.

ЧЕТВЪРТО, но не по важност. Въпросът е към г-жа Рогачева: На мястото на отрязаното дърво ще бъде ли засадено ново и кога? И един съпътстващ въпрос – ще се допуска ли на същото място (мястото на убитото дърво) да се разпъва „надуваемият замък“; питам, защото в съседство има други дървета.

30 коментара:

Анонимен каза...

Генади има и трето голямо дърво което беше отрязано тихичко.Утре ако си свободен можеш да отидеш да провериш.Сега ще ти обясня къде да намериш доказаталствата от сечта.Дървото се намираше пред тятъра.Като се изправиш с лице срещу тятъра.Изкачваш стъпалата от лявата страна.На равното има тясна тревна площ отиваща към банката.До сами плочките в тревната площ има една голяма кашпа.Отмести я и ще видиш дънера на дървото,а то беше бор.Пожелавам ти приятна проверка.И запитай Рогачева кой е дал разрешение да се отреже това иглолистно дърво.

Дядо Иван каза...

Подобни новини ме правят щастлив, че няма още дълго да се радвам на тоз свят, залят от безкрайната алчност и още по-безкрайната простотия на съществата, нарекли се човеци, от прездента чучело на "най-мощната държава", до екложката чучело на кокошкарската троянска община.

Анонимен каза...

тятъра така ли се пише

Анонимен каза...

Да беше намерил някой, който според теб е компетентен и независим, да го поразпиташ първо, да ти обясни, като за литератор, па тогава пиши...

селска журналистика... креслива и некомпетентна

и го изтрий коментара ми, щото ти казва истината...

Анонимен каза...

Обичам такива псевдо новини!Изсекоха се милиони декари гори- мълчяние! Бутнато едно дърво- врясъци и бесни журналисти!
Иначе искаме ремонти, красота, е как да дойде новото, като не си даваме старото?

Анонимен каза...

1.5 милиона мотора,100 инжинера в развой центъра, още толкова в лабораториите...

Samoazznam каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Наричам общинарите "мандатът на секачите".Толкова дървета са изсечени,а колко са посадени?След някоя година няма да можем да дишаме.Как не ги дразнят миавите калини пред поделението?Има оставени 15 места за дървета,но кой да ги посее?!

Анонимен каза...

Наричам общинарите "мандатът на секачите".Толкова дървета са изсечени,а колко са посадени?

През управлението на Д. Михайлова бяха затворени ДВЕ училища - с. Шипково И с.Дебнево(Врабево).Колко училища построи успешната кметица?

Анонимен каза...

Добра статия на Т21 и точна и вярна конкретика с въпроси от Г.Маринов.
Троян губи населението си така, както губи дърветата си. Може да се каже и на обратно. Символиката е потресаваща.
А ако си мислите, че това е най-страшното - не, не е. Вижте коментари 4-ти и особено 5-ти и ще разберете какво и кое е по-страшното. Да, това са увеличаващите се ходещи мъртъвци с тяхната "красота" и идване на "новото", които преминават и се базират на унищожението на "старото". Като дървета без корени - кухи, безплодни и гнили.
Най-добре ще е общината да унищожи всички живи дървета и на тяхно място да постави тенекиени палми. Тъкмо ще заприличаме на Монте Карло. "Ново" и "красота"! Да се запази единствено изсъхналия и обезлистен орех пред музея, защото той се превърна в един своеобразен символ на днешния Троян.

Анонимен каза...

Както се сече навсякъде в България, така и тук. Камионите с дърва по нашия край денонощно и без фарове. Тотално безхаберие, дребно печелбарство. Да се въртят чеверметата, да са червени бузките и да си заврем държавата в лайната.

Николай каза...

Стълбището на ДЗИ наистина е брутално.
Такива неща са "червени лампички" за нивото на (мениджърите на) поръчалите ги, одобрили и финансирали организации. Когато общата култура е такава, какво да очакваме от бизнес културата...

Анонимен каза...

Чудно ли, че нещата в нашия град не вървят след като в сайта на вестника се изявяват неграмотници, които пишат "тЯтър" вместо театър. Няма ли грамотни, мислещи, знаещи, можещи хора в този видимо нещастен Троян. Не остана ли поне един способен да даде идея за развитие, да даде знак за спиране на простотиите, които се ръсят постоянно след всеки пост. Защо мълчат просветените - учители, лекари, инженери, икономисти, собственици на фирми, мениджъри, юристи... С една дума - няма ли вече общественици в долината на Осъма. Няма ли троянци, които изпитват болка за всяка загуба, за всеки неуспех. Няма ли амбицирани да възродят, да съградят нещо ново. Няма ли да се осъзнае най-сетне, че не може да скръстим ръце и да чакаме някой отнякъде да прояви инициатива и да дойде да ни построи завод,или да опази парковите ни дървета. Не съзнават ли днешните троянски индустриалци, че неприемането от тяхна страна на нови инвестиции работи против собствените им интереси. Стесняването на пазара на труда, непрекъснатата му циганизация,обрича дори рахитичния днешен троянски бизнес на бавна смърт. Това важи както за индустриалния, така и за търговския капитал. Ясно е, че не можем да остане изолирани от стихията "глобализация". Въпросът е да осъзнаем, че за да не бъдем нейни жертви трябва да станем нейни съучастници. Троянският интерес налага - активна дейност на местната власт за привличане на инвеститори. От Германия, от Франция, от Италия, от Китай, от Русия, от света - глобализацията затова е глобализация. Да стоиш и да чакаш означава да те повлече като скъсана язовирна стена след пороен дъжд. В голяма степен сме закъснели- дъждът вече се изваля, язовирната стена се скъса, мътната вълна идва. Ще ни отнесе, ако не сторим необходимото за привличане на инвестиции. Бързо, веднага! Иначе грижата за дървесните видове, кърпенето на улици и тротоари, монтажа на светофари е полезно нещо. То обаче е като да си боядисаш стените на кухнята за Великден - просто си длъжен да го сториш - заради уюта и красотата в дома. Трябва обаче да построиш нови стаи. Само така ще осигуриш разширението, увеличението, просперитета на дома, на града , на държавата.
Великден идва! Да направим нещо, ако не за тазгодишния, поне за следващия. Нещо съществено, значимо, забележимо!

Анонимен каза...

Колко глупости само написа...

Анонимен каза...

Абе 13ти що не земеш пушката на дедо си и не се самоубиеш бе скот такъв..баам и един ненормалник по малко,той 14ти е прав..колко глупости написа,ти къде живееш а..? Ти с баданарката ше облагородяваш града..ти си луд бе със главно Т!Остави хората да си живеят живота кой както го разбира..кой със бира,кой със лимонада,ти не си човека който ще каже как да живея аз.Ние не живеем във Троян ние живеем във обединена Европа,ако ми е кеф утре ще спя под айфеловата кула,разбираш ли 13ти..стига с тези тесногръди разбирания за живота!

Анонимен каза...

13-ти голям рев изрева за троянската успешна кметица Михайлова.Голям рев да се търсят инвеститори които да дойдат от Германия,Франция и т.н.Ще дойдат ама когато цъфнат налъмите.От обявените в програмата обекти общинска собственост дали ще се намери някой даже и да попита за какво става въпрос.
1.Плувен басейн. За басейна над лисичите дупки ли става въпрос.Ако е за него -надали някой ще може да го открие къде е а за ползване да не говорим.
2.Недовършените блок А,Б и Г на поликлиниката в град Троян.Че те само,че не са паднали.Пълна разруха.А за тези дето ревеш е трябвало да ги поддържат.Освен това населението на Троян намалява с всеки ден.Кой ще инвестира в този обект за здравни дейности.
3.Балнеолечебница и поликлиника в Шипковски минерални бани.И там оставено на произвол да се руши.
4.Бивше разрушено училище „Отец Паисий“ в кв. „Кнежки лъг“, гр.Троян – за инвестиции в изграждане на къмпинг за кемпери и каравани.То в Троян една върволица от каравани и кемпери,че не можеш да пресечеш улицата.Тази върволица паркира където намери из бурените покрай пътя.Трябва паркинг.
И друго да питам имот с изградена инфраструктора бивша резиденция Капинчо вече е обявена за продан за мижава цена за да се уредят нашите хора.

Можеш да отидеш в началото на града и да чакаш инвеститорите с една пита и шарена сол.Много ще има да чакаш.

Анонимен каза...

То и на неработещото отдавна осветление в парка до НУПИ „Проф. Венко Колев”/бившо СХУПИ/ тихичко му рязнаха стълбовете. Там не стига че от години нищо не се прави от общината, ами всячески му еВаамайката...

Анонимен каза...

Донка, що не изкара публично КОИ общински съветници държат общински имоти, и извършват икономическа дейност за собствена облага чрез тях? Също така да покаже договорите им при какви условия са подписани.
След това да сравним с това, което се предлага в момента по уж някаква си програма за изпълнение на нам какво си от на кой си.

Анонимен каза...

Парадът на простотията тръгна с пълна сила. Ако не друго 13-ти разръчка кошера на глупостта. Най ме изкефи ШИРОКОгръдия, който се готви да спи под Айфеловата кула

Анонимен каза...

Никъде не прочетох 13-ти да ни налага кой какво /бира, лимонада/ да пие. Не почувствах и най-малка защита на Михаилова. Струва ми се обратното. Това е упрек за несвършени неща.

Анонимен каза...

Европеецът, който ще спи пода Айфеловата, вземи изкарай курс по правопис и тогава изявявай широкогръдите си разбирания. Нищо не си разбрал ти, Лимонаденият Джо, от написаното. Явно ти е трудно. Точно това ни казва 13-ти, че с баданарка т.е. с дребни нещица градът ни няма да си подобри хала.

Анонимен каза...

15-ти, я моля те ми покажи как се пише луд с главно Т?

Анонимен каза...

....хах .....интересна дискусия.Самата тема,според мен е малко недоклатена,но иначе има основание.В моя териториален басейн един простак изсуши нмоговековен орех с еднометров диаметър,който са го брулили поне три поколения цигани,на пиково място .Един галфон го изсуши за няколко години хвърляйки си тора от кравите в стъблото му.При възражението ми до местната власт получих отговор-"-..кво те интересува ,нали не е твой!" Троянци са радетели на частния интерес и обществените проблеми не ги вълнуват особено.Такъв интерес е бил продажбата на помещението на ДЗИ.Стълбище там не е имало и кленът си е бил на мястото.В новата архитектоника обаче мястото му е нелепо-пред стълбището.Проблема е бил още при изграждането на вход там.Тогава е трябвало да роптаете.Иначе дърветата понякога трябва да се режат така както вие режете косата и ноктите си,колкото и да са "величествени"!Относно инвестициите за които бленува онова типче,бих доложил,че ако всеки си гледа съвестно работата и инвестира според чергата си умно и с дълготрайни планове ,и предприемчивите се обединяват а не конфронтират града и общината ще цъфнат и вържат!!!! п.с. извинете . ме ако има правописни грешки,пил съм една ракия от "неподрязани" ябълки....

Анонимен каза...

Оууу, наздраве тогава.И аз кълва ябълкова от Велчево.

Анонимен каза...

.....нема кой да доде да ни подреже ябълките и сливите ,па режат кестени!Не ги е срам! И наздраве....отсипете за кестенчето!Заслужаваше го !Под неговата величествена корона се целувах за първи път,правих любов по късните доби,криех си ардата от майка и татко,а сега на преклонна възраст,зарад простатата понякога пикаех!!!Поклон пред.. ...пелетите му!

13-ти каза...

Виждам, че в поста си №13 съм написала илюзорни, неизпълними неща. Само "Елпром" да достигне 3 500работници и Троян е спасен„ Затова - давай,Младене. Давай, Момчиле.

Анонимен каза...

Иначе простотията троянска се шири ли шири. Катализират я кой със сливова, кой с ябълкова„ Е как да проумеят написаното от 13-ти, как да проумеят, че за да се спаси Троян трябва да влезе в технологиите на съвремието и бъдещето.
Бог да прости Троянът!

Анонимен каза...

Троян е в 22 век!За няма и 2 години,2 милиона мор излязоха от лабораториите по такова.Инженерите от троянскияразвой център по смд,сдс,сминдух и чер пипер достигнаха цифрата 100!Вятърът на промяната дойде и в Троян!

Анонимен каза...

Хубаво го е написал 13ти,прочетете го! Но...съмнявам се,че тук влизат бизнесмени-нямат време!

Анонимен каза...

Генади, в Германия вече разкриха "талатнливия г-н Мондешки".
Ето ти превод на български : http://www.glasove.com/categories/skandalyt/news/virtshaftsblat-talantliviyat-gospodin-mondeshki

Ето и оригиналния на немски:
http://www.wirtschaftsblatt-bg.com/index.php?m=20784

Имайте в предвид, че скоро ще има статии в немските медии, далеч от ръката ба Пеевски и Боко !А да ви видя сега !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |