Среща в помощ на пострадалите от домашно насилие

* Георги Терзийски: „Благодаря и на институциите от областта за това, което правят, включително за извеждането на (малтретирана) жена от Троян“ * Мария Габриел говори за Истанбулската конвенция
Гореща тема
Момент от срещата в Ловеч, вдясно – областният управител Георги Терзийски
ДА ОТВОРИМ очи и нарушим мълчанието – това е разковничето в превенцията и борбата срещу социалното зло домашно насилие, защото никой не заслужава да бъде жертва на насилие, независимо от неговия пол, расова, етническа или религиозна принадлежност. Това призова областният управител Георги Терзийски при откриването на семинара на тема „Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие”, провел се в Ловеч и организиран от фондация „Анимус“.

„ДОРИ в момента, когато ние с вас разговаряме, някъде се осъществява акт на домашно насилие над жени и деца. Считам, че цената на мълчанието е твърде висока – тя е битите, и за съжаление убитите жени и деца, тя е стереотипи, завоалирани като традиции, семейни ценности, религиозни особености, като най-тежкият стереотип е именно мълчанието”, заяви Терзийски. И беше категоричен: „И като човек, и като мъж, и като представител на правителството съм против насилието във всичките му форми и проявления. Това за мен е осъзната мисия! Защото на първо място съм баща на две дъщери. Заявявал съм го и ще продължа да го заявявам – смразявам се от мисълта, че те могат да бъдат жертви на насилие, било то домашно или под друга форма”.

ОБЛАСТНИЯТ управител благодари на фондацията за срещата и за това, че повече от 20 години водят тази борба и благодарение и на тях се създават нормативни и правни рамки, които са крачка напред в справянето с големия проблем. „В продължение на две години дори в личен план си отворих очите за този проблем, сблъсках се и институционално с него. Благодаря на институциите от областта за това, което правят, включително за извеждането на (малтретирана) жена от Троян, мълчанието за което пръв наруши синът й. По този случай работих като посланик на кампанията на Мария Габриел „Насилието над жени – да отворим очи и нарушим мълчанието!”, сподели Георги Терзийски.

ПО ВРЕМЕ на форума, в който участваха и представители на институциите, имащи отношение по темата, в това число съд, прокуратура и МВР, бе коментиран механизмът за сътрудничество между тях. Областният координатор по темата за домашното насилие в Областната дирекция на МВР инсп. Николай Недялков, докладва, че през 2017 г. органите на реда са реагирали по 76 сигнала за домашно насилие в Ловешка област. 34 от случаите са докладвани в съда и прокуратурата и има приключени преписки по тях, а съдът е издал 18 заповеди за защита; досъдебните производства за неизпълнение на заповеди са 12.

Мария Габриел
ВЪВ ВИДЕООБРЪЩЕНИЕ свое послание към участниците в ловешката среща отправи българският еврокомисар Мария Габриел, която първа поде кампания за присъединяване на страната ни към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие (т. нар. Истанбулска конвенция). Г-жа Габриел подчерта, че дебатите по конвенцията са възможност да се обърне внимание на важните неща – превенция на насилието, обучение на ангажираните за бързо разпознаване на проблема, координация на действията между институции и неправителствен сектор, адекватна защита на пострадалите от насилие.

Елка Баръмова,
PR на Областна администрация - Ловеч

10 коментара:

Анонимен каза...

джендъри ще присъстват ли

Анонимен каза...

Ако някой още не е разбрал - "подгряването" на населението за ратифицирането на "Истанбулската конвенция" върви с пълна сила.
Удариха на камък с "общественото обсъждане" преди месец, много хора и известни личности извадиха на светло целта на тази "конвенция", прикрита зад т.нар. домашно насилие и сега НПО-шниците и услужливите държавни институции бълват срещи и семинари за да сапунисват и прелъгват населението за съгласие или поне незаинтересованост по бъдещата ратификация на конвенцията от НС, която ратификация генерал-губернатора ББ обеща отдавна на господарите от Метрополията, че ще бъде подписана.
Форматът на тази "конференция" е повече от прозрачен. Тук не се предвиждат инакомислещи, да не говорим за дебат. По тази причина е напълно излишно да се оспорва или да се противопоставя както на събитието, така и на "правилно" подбраните участници.
Само едно въпросче. Понеже др.М.Габриел, която е нашият комисар в Европейският съветски съюз, говори за превенцията срещу насилието като, забележете, функция от "Истанбулската конвенция" - някой ще обясни ли кой закон или наредба в днешното българско законодателство или липсва или им връзва ръцете да извършват тази превенция? Мерси!

Анонимен каза...

Остави я момичето, едвам "стокира" в тия 200 квадрата с безплатен наем в центъра на София.

Анонимен каза...

3-ти, тя е свикнала на лишения. По-интересното е кой в Ловешка област ще оглави ДЖЕНДЪРмерията, която ще следи децата дали се обръщат към родителите си с "майко 1" и "майко 2", както и за възпитанието на подрастващите джендърчета още в детските градини.
Надявам се да е някой от нашите славни зам.областни управители. Представям си го въоръжен до зъби, с къса карирана поличка, с розови три-четвърти чорапки, с лакирани нокти, грим и пудра.

Анонимен каза...

Ето какво мислят американските педиатри по въпроса:
http://bultimes.bg/amerikanskata-kolegiya-na-pediatrite-djendur-ideologiyata-uvrejda-detsata/
Марчето (или Маринчо) Габриел май се вписва в някои точки.

Анонимен каза...

По "истанбулската конвенция" утре трябва да е "Свети Вазелин" :)

Анонимен каза...

2-ри, хайде извади и за нас скрития замисъл на това нещо?
Може да го опишеш кратко или да ни дадеш някой конкретен линк.

Анонимен каза...

ей нямя..няма ..и току излезе някое събитие дека ние с гайдите го гледаме като теле в железница..и се почват едни дебати,едни референдуми..и аайде пак на предсрочни избори..заради какво??? Нее.. те да си се избират да си се реферират ама що се ние го оттелясваме бе джанъм..излязат после едни сметки..милиони..милиони..и все ние им плащаме мурафетите..а спрете се вече де!

Анонимен каза...

......като бях в пубертета,един "батко" веднъж ми рече: " -Да знаеш мойто момче ,кат си фанеш гадже,лъжи я изневерявай и ,квото искаш прави,но само не я удряй!Никога!Така се влюбват ,че после и да искаш не можеш да я рзкараш!..... .....Истамбулската конфекция-има ли та почва у нас?!

Анонимен каза...

С голям интерес прочетох горните коментари и бих искал да отговоря с по "две думи" на въпросите на коментиращите под номер 2 и 9.На 2-ри:Няма закон който да връзва ръцете за тази превенция,но няма и закон който да задължава..9-ти:Напълно си прав,няма почва у нас.И е много,много жалко...И това донякъде обяснява хала в който се намира обикновенния българин...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |