С гаф започна 22-рата Слива

* Дефилето закъсня „само” с 40 минути и бе най-рехавото и най-късото в историята на празника * Дядо игумен води сливарската манифестация, кметът и председателят му асистират * ВИП група сред дефилиращите – фундаментално!
Хубава работа, ама троянска
Дядо игумен води ВИП групата, асистират му председателят Балев и кметът Михайлова
С ГАФ ЗАПОЧНА 22-рият Празник на сливата и троянската сливова, прекръстен преди две години на Български фестивал на сливата заради един „иновативен” проект с много пари и малко резултати, но това е друга тема (19 септември, петък). Обявеното за 18:00 ч. маскарадно дефиле, което през годините се наложи като атрактивен, креативен и много важен увод на сливаро-ракиджийския ни празник, закъсня с цели… 40 минути; без някой да даде обяснение, за извинения да не говорим. Закъснението доразпръсна и без това рехавата публика, която този път никаква я нямаше, защото и разгласата за дефилето никаква я нямаше (но и това е друга тема – бел. Г.М.). В добавка – шареното, дълго и препълнено с майтапи, атрактивни костюми, пиперливи послания, надпревара между дефилиращите групи, купонджийска енергия и т.н. в предишни години дефиле, сега бе рекордно малобройно; и най-късото откакто го има - вместо от АИР-а тръгна от двора на „Троян Плаза”, т.е. редуцирано бе с поне 300 м.

СЕГА НАЙ-ГЛАВНОТО – оказа се, че 40-минутното закъснение е, за да се композира иновативна ВИП-група, каквато не бяхме виждали в сливарското дефиле. Виповете бяха предвождани от дядо поп – игумена на Троянския манастир епископ Сионий, асистиран от кмета Донка Михайлова и председателя на Общинския съвет инж. Ангел Балев (да ме прощава Господ, ама цялата тази композиция някак ми напомни за онази тв реклама, където един любопитен мирянин дяволито питаше „Блажиш ли, блажиш ли, дядо попе?!” – бел. Г.М.). Зад челната троица мернахме останалите от общинското ръководство, други по-главни от общинската администрация, ловешкия градоначалник и наш земляк Минчо Казанджиев, няколко общински съветници от различни бои, един-двама кандидат-депутати, училищен директор, читалищната председателка, шеф на общинско дружество, шеф на голямо троянско предприятие и др., по-късно разбрахме, че в групата били и няколко гости от Сърбия.

ВСИЧКИ в началническата трупа се бяха барнали със специални шапки – нещо средно между борсалино и тексаска каубойска, и с вишневи копринени шалчета с изписано на тях заглавието на празника (пардон, на фестивала), преметнати надълго през врата, някак по баровски закачливо; явно началническата премяна бе подготвена предварително от организаторите. „Абе, защо игуменът води дефилето на сливата?”, попита един от зяпачите. А друг, шеговито или пък не съвсем, му отвърна: „Манастирът прави много хубава сливовица, за да я рекламира”. Кой знае, може и да е прав човекът – дядо игумен като рекламен агент, модерни времена. Други намекнаха нещо за предизборен популизъм, но сигурно не са прави. Толкоз за най-слабото дефиле в историята на празника. Официозно и скучно.

Генадий Маринов

Още по темата:

63 коментара:

Анонимен каза...

Карикатури с шапки и шалчета.Пълна пародия:)

Анонимен каза...

Генади тез маймуни с шалчетата върнаха Троян с 40 год. назад ,ти за 40мин.закъснение си се завайкал.

Анонимен каза...

Да ви е честит Фестивала на Троянската Общинска Слива!
С народна пара се веселим най-добре !

Анонимен каза...

Олелее,Сливке,виж на тоя след Ачо,колко голям го вади.
Малееее!

Анонимен каза...

И тия циркажии ще ни управляват ? Боже,боже,боже .

Анонимен каза...

тя цялата община е един голям гаф

Отец Нафорфорий каза...

Това, че е начело на ракиен празник дядо игумен- хайде искал да е сред народа, ама да си рамо до рамо с атеисти-антихристи, каквито са комунистите-това вече е подигравка с вярата на хората, които бяха гонени от храма от същата тази кметица и кървавата и престъпна партия!

Анонимен каза...

Уважаеми троянци, ние от общината ви каним да заповядате на нашия фестивал на сливата.Започнахме с дефиле,на което можехте да се насладите на оригиналните костюми и атрибути с които се бяхме накичили. Продължаваме до понеделник. Елате да ни гледате !

Анонимен каза...

А пътищата... Кой ще ми плати масрафа по потрошената кола ?

Анонимен каза...

Абе Анчо Балевски да не е бременен бе, нещо много се е окръглил...

Анонимен каза...

На Генади някой му е ударил тлъста пачка в голото теме за да пише тези глупости.Първо дефилето въобще не е закъсняло, точно обратното, беше си точно по програма, за справка виж афишите. Второ, г-жата Н.Генкова вече не работи за общината, не участва в организирането на фестивала и т.н.,което е предпоставка г-н Маринов да драска глупости. Трето Троян е пълен с гости за фестивала, справка на пл. Възраждане.

Анонимен каза...

Хм...интересно! В крайна сметка закъсняло ли е дефилето или не е?! Това с ВИП гостите да са дефилиращи е пълна глупост! Не им е мястото там! Не го правете догодина, моля ви! И какви ВИП са?! Те са си постоянните присъстващи навсякъде:). Иначе..бе нека има парламъ, то и без това не останаха хора в Троян, поне да има нещо по площада...понякога! Наздраве с мохито..

Анонимен каза...

Ама на втората снимка
Минчо наистина много голяям го вади из отдолу..

хабанеро каза...

До анонимен 11.
1. Закъсня - видях афиша, видях си и часовника, видях и общинският часовник на Доцка Михайлова.
2. нямам коментар.
3.Троян е пълен с гости, ама днес - вчера си беше умряла работа.
...та така

Анонимен каза...

Пълна идиотщина с коментарите, точно като шествието, само че те - водени от гусин Маринов. За какво закъснение става въпрос, откриването беше обявено за 19ч., точно така и стана. На мен пък ми хареса, че гостите, водени от Михайлова, не от Игумена, минаха и разгледаха всичко - и по шатрите, и наградиха спечелилите в конкурса за най-добра украса, и при скулпторите в градинката. И не ми казвайте, че нямало хора! А сега почвайте пак да плюете и злобеете.

Анонимен каза...

Xабанеро, погледни пак афишът, и отиди сега на площад Възраждане и се увери, че е пълен и то с гости.

Анонимен каза...

За асфалтиране на улиците няма пари защото свършиха заради "празника" (селска аматьорщина) което е нещо нормално за това така или иначе замиращо село наречено Троян!!!

Анонимен каза...

По-отвратително нещо от това псевдо ВИП дефиле, не бях виждал.Бив а цинизъм,бива наглост,ама това преминава всякакви граници.

Анонимен каза...

Какво лошо видяхте, бе черногледци. Какво му е лошото:другарят Сионий между другарката Доца и другарят Балев. Само байряче му липсва на отчето...

Анонимен каза...

Към г-жа Михайлова:
Защо не си направихте дефилето от моста на Елма до бензиностанция Лукойл?
Така щяхме да го гледаме и по Euronews,та да може и цяла Европа да види за какво дебелоочие става на дума.
Ако аз бях нанесъл толкова непоправими щети на този град,нямаше да смея да се покажа от вкъщи.

Анонимен каза...

20-ти, взе ми думата от устата...С една забележка: не е госпожа Михайлова, а другарката Михайлова. Имай уважение към комсомолското минало на кметицата :-)

Анонимен каза...

Винаги можете да разберете дали на Генади Маринов са му дали някой лев. Ясно. За празника на сливата не са му дали. Щото, нали се сещате, когато му подхвърлят някое левче, голямо хвалене пада, ако ще да е рок фест с 20 човека за зрители. Но сега, сега е лошо, само той и благоверната му могат да правят сценарии и организации.

Анонимен каза...

Kaк можахте да пернете това прасе Ангел Балев най-отпред, по-добре е било да си седи в общината и да си реди пасианси,

Анонимен каза...

Троянка съм, не живея в Троян, но си идвам често, защото родителите ми живеят тук. Уважаеми троянци, г-н Маринов, не мога да се начудя на злонамереното ви черногледството, освен ако не е тенденциозно, още повече - предплатено тенденциозно, каквито подозрения имам, предвид престоящите избори. Градът се променя към добро, въпреки разкопаните улици. А фестивалът с всяка следваща година става все по-хубав и за него не трябва да се съди само по дефилето. Аз специално - не мисля че е необходимо, може и по друг начин да се открие фестивала.

Анонимен каза...

Какво му е доброто, другарко 24-та ? За какво "предплатено" черногледство говорите ? Нима не виждате накъде отива градът под мъдрото ръководство на БКП. Дано пак се срещнем след десетина години във форума. Тогава ще говорим само за пенсионери и "ония" с каруците. И за кметицата, разбира се, която ще си кара поредния мандат.

Генадий Маринов каза...

До №24: Няма нищо тенденциозно, още по-малко предплатено. Тази година празникът наистина е много добър, получи се онова, което все не ставаше в предишни години - народно веселие, без делението "сцена - публика", мащаб, съучастие на всички, много гости, много млади хора. Говоря за Троян, в Орешак по традиция върви добре. Това е факт, казвам го смело, защото познавам добре събитието от самото му създаване. Всичко това ще го кажа в обзорния материал, какъвто в Т21 има всяка година; и който материал винаги е бил критичен - не от ненавист, а точно обратното, от пристрастност към празника.

Сега за дефилето - заставам зад всяка своя дума от оценката ми по-горе. Пълен провал и изкривяване на същината - вместо да е едно шарено, рошаво, неофициозно, иронично, свободолюбиво, провокативно нещо, каквото бе станало в предишни години, то, с тази нелепа ВИП трупа начело, бе превърнато в собственото си отрицание, в някакъв официозен и нелогичен увод на празника, в нещо като празнична манифестация. Ако беше истинско, неизбежно щеше да има и някаква предизборна "ебавка" с политическото, с предизборната партизанска суетня, но не би.

На тези, които твърдят, че някой ми бил платил, за да критикувам/хваля ("тлъста пачка", както казва №11 или "някой лев" според №22), е излишно да отговарям; ааа, щях да забравя, партийният шеф на "Глас народен" Светльо Витков (познат с култовото парче "Боли ме гъза") ми предложи някакви 20 бона да оплюя дефилето и всички партизани в него, но не се договорихме за такава малка сума...

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

ти нормален ли си?

Анонимен каза...

Това е чиста партийна манифестация,в която нагледно се демонстрира абсолютния цинизъм и наглост,които заразяват всеки докопал се до властта !Хубавото,е че и на тези им изтича мандата...

Анонимен каза...

На Минчо Казанджият уят му много голям брех...цъкнете на втората снимка да видити :)))))))))))

Анонимен каза...

Генади, как може да се направи справка за посещаемостта на празника ?Някаква статистика по която да се определи приблизителния поток от хора,дошли специално за това събитие. Важно е !

troyan21 каза...

До №30: Мисля, че няма сигурен начин - но големия поток автомобили и задръстванията на входа на Троян, личните ми наблюдения от втория ден на площада в Троян, данни от хотелиери говорят за много добра посещаемост, по-добра от предишни години. Но колко хора са дошли специално за празника, а не като туристи в Троянско заради събралите се няколкото почивни дни - нямам идея.

Генадий М.

Анонимен каза...

Това някакво freak show ли е ?Парад на изродите ?

Анонимен каза...

хахаах чак сега погледнах снимката с Минчо Казанджиев:))) Генадий, махни я.. хаха не го ли видя това как е излязло?! :)) То е крачето на задния, ма пасва хахахха

Анонимен каза...

Който има очи - вижда, който има уши - чува! А този, дето повтаря едно и също като развалена грамофонна плоча, пардон CD, независимо какъв е повода, ще продължи да го прави, защото явно има мозъчна повреда. Изненадан съм от поведението на Генади! Гена като плюеш и да ближеш - все тая...

Анонимен каза...

Гена на доста хора бръкна в задника с тоз материал.Вместо да им ръкопляскаш дисциплинирано си взел да ги критикуваш,ама ха!!!:))))))

Анонимен каза...

Който има очи - вижда, който има уши - чува! Още в Древния Рим са разбрали и успешно внедрили модела „Хляб и зрелища” . И тогава и сега по този начин са гледали да отдалечат народа (плебеите) от ежедневните им грижи и недоимък и максимално да парират възможността за бунтове. „Ракия и чалга”, ето колко малко са се променили нещата до ден днешен. Не е нужно да има „Празник на книгата”, например, нито „Празник на театъра” и т.н. На комунистите им трябва прост народ (ако може и подпийнал), за да го управляват по-лесно. Ето, в съседна Румъния не им правят фестивали на сливите, черешите и мушмулите и хората взеха решение, което забранява лица свързани с болшевишката партия да заемат ръководни (и държавни) постове. А нашите пият ракия и догодина-пак с тия!

Анонимен каза...

Явно сте си изгубили чувството за хумор. Откъде събрахте толкова негативизъм. Канят ви на купон, който хич не е лош. Пълно е с хора, Троян живна, макар и за 3 дни. /Знам, че ще кажете "всяко чудо за три дни"/ Даже и ИП , мълчи и ми липсва!
Аз пък се разтоварвам и ми е кеф да ги гледам-ВИП-овете са толкова сладки, с тези шапчици, същински сливки...

Анонимен каза...

Да не би да си обратен ?

Анонимен каза...

може би 38-ми, но съм жена /37/...

Анонимен каза...

Аха, ми все тая,не ме кефиш !

Анонимен каза...

Мироприятиету беши утвратително, беши пално с балгари и ни развали местото за сиденка, туи е гиножид кам ромити, и нии имами праву да си стоим на центара.

Анонимен каза...

Най-хубавият и истински празник на сливата. Браво на организаторите!

Анонимен каза...



Не е Донка,Минакът обра пари от този нескопосан проект за 300000 лв.
Уважаема Кметице, върни ни мотото на празника.Това е Празник на сливата и троянската ракия на троянска община , а не е български фестивал,/ то такъв турски или на друг етнос няма/ измислен от някакви набедени софиянци и плевнелии, които не различават сливов от ябълков цвят, който беше на билборда им.Не размивай празника със съпътстващи ненужни дейности.Нека
всичко да се обвързва към оригиналното наше мото
неделя, 21 септември, 2014

Анонимен каза...

Този празник ми прилича на Троянския панаир провеждан по това време в близкото ни минало, само дето няма от къде да си купиш сливи.Аз бях на празника при откриването му.Нямаше казан с ракия, нямаше сливи с техните производни, имаше партиини деятели и кандидат такива.Това не е празник , а партиини демонстрации, Преспах и си тръгнах сутринта със сливови армагани от родителите ми.Те ми направиха празника, да са живи и здрави!

Анонимен каза...

Да прав си 44!От край време на този празник на площада в града няма от къде да си купиш пресни или сушени сливи,сушени сливи с пълнеж от орехови ядки, сливов петмез с тиква,конфитюр, сладка,мармелади от сливи и троянския шоколад - пестил.Добре,че занаятчиите са достатъчно като асортимент ,но тогава за догодина трябва да се добави към мотото на празника "и на троянските занаяти и читалищни самодейни колективи."Празникът в града отново е изместен от целта на провеждането му и мотото Чак на обед запалиха казана и след час и половина тръгна първакът.Жалко, моите гости си тръгнаха,без да си купят нещо,добре че в къщи имаше почти всичко за да ги изпратя

Анонимен каза...

Погледнете го от положителната страна.Догодина празника на сливата ще се празнува без Доца !Хубаво,е да направим така,че и останалата пасмина стояща зад "организатори" да си ходят.Не за друго,просто толкова си могат!

Анонимен каза...

Злобари, на всички фестивали плюете, независимо кой е кмет! Изгнивате отвътре. Едно е градивната критика, друго е анонимната помия. Всезнайковците да напишат те какво и как биха направили или просто догодина да се включат като доброволци. Анонимни смешници!

Анонимен каза...

Баба Ванга рече : Г- Редакторе,шашна ме с тоази статия,разби ги партийците.Прогнозирам до края на седмицата да има ново пано на мястото на ДПС и БСП най-горе.

Анонимен каза...

Ма овцо непроблеяла, ти не си ли анонимна,ма патко заспала ?!?!

Дочо Мичев Булгуров-ул. Комсомолска 23 каза...

47-ми(а), че то други, освен комунисти управлявали ли са Троян през последните 70 години? Или ти имаш др. полковник Акимов за нещо различно? Знаеш ли, че по време на комунистическото иго и лейтенант от МВР не можеше да станеш без да си член на БКП, та камо ли полковник-началник на районно управление.

Анонимен каза...

Това е пародия. Съсипаха празника от едно време.
Сега се заформя цигания насред центъра.
Ок. Правят се такива бит-пазари, ама не и на пъпа на града.
До преди да усвоят парите по проекта май нещата вървяха
задоволително добре.
А сега с тази измислена сцена, това "озвъ

Анонимен каза...

.....това озвучаване и тъмницата - думи нямам (нещо ми
стана с компа и затова така излезе).
Да ограничат кражбите на пари и да ги вложат малко
е нещо градивно и нещата ще потръгнат.
Ноооо след 2 седмици комунистите си отиват (надявам се
никой да не гласува за комунист или гербаджия).

Анонимен каза...

52-ри,
Забрави ДПС-ТО.
Много ни се ще.Ама като гледам предварителните проучвания,следващия парламент няма да е по различен.
Не е все едно да отидеш на почивка в Турция и да си под турско...
Слава на героите от Шипка.
Срам и позор за пропадналото ни поколение.

Анонимен каза...

Bravo Genadii, vidql si neshtata v tochnoto im olicetvorenie. Podkrepqm podobna smelost .

Анонимен каза...

Най-хубавият фестивал на сливата от началото му до сега. Без гафове, без закъснения, без кичовски сергии по площада, без чалги и простотии. Е - на някой им липсва всичко това!

Анонимен каза...

А в Орешак беше нещо невероятно. Жалко, че никои не го споменава

Анонимен каза...

А в Орешак беше нещо невероятно. Жалко, че никои не го споменава

Анонимен каза...

Е,вече е споменато.
И то 2 пъти .
56-ти и 57-ми
Когато празника се правеше само там беше различно.Сега,особено последните години,като че ли се търси някаква конфронтация между празника в Орешак и Троян.Дори и с промяната на името му в Троян.
А не трябва.Трябва да се допълва и отразява по достоен начин.
Наздраве!!!

Анонимен каза...

Това не е хуят на Минчо Казанджиев, а обувката на вървящият след него.

Анонимен каза...

И на мен така ми се стори,ама те като рекли х.й, та х.й.
Повече прилича на кошница т...ци,ама може и обувка да е?

Анонимен каза...

Браво 60
Разсмя ме истински.
Благодаря ти от сърце!

Поп Ставри каза...

Тази снимка (с троицата) е показателна за фалша и лицемерието в което живеем. Комунистка (от висок ранг) рамо до рамо с висш служител на Църквата. Тези, които гонеха хората от храма, изнасяха лекции по атеизъм и за 70 години ни обезличиха като народ, вече са смирени и чисти като ангелчета. Срам! Нищо не е забравено нито ще бъде забравено!

Анонимен каза...

абе нашата мръсна власт бсп герб са пълен курник

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |