Китайски влак стрела под Балкана при Троян?

* Тунелът Троян – Кърнаре лежи на новия икономически път на коприната и Китай е заинтересован, твърди консулът ни в Шанхай Димитър Абаджиев * Кметът Михайлова: „По-добре да надценяваме, отколкото да подценяваме шансовете” * Нанчо Чакъров: „Не съм оптимист, нашата държава ще блокира работата”
А дано
ГЕНЕРАЛНИЯТ консул на България в Шанхай (Китай) Димитър Абаджиев хвърли бомба в скорошното си интервю за в. „Стандарт”. Г-н Абаджиев направи важния увод, че през м. ноември миналата година в „Китай беше на посещение най-мащабната правителствена делегация, която България някога е пращала в Китай”, което изобщо не било случайно. А шансът на България е, че страната ни „лежи на големия диагонал, който свързва Истанбул с Берлин и Западна Европа”, т.е. на новия икономически път на коприната и по-специално на южното му разклонение в района на Балканите. По който път на коприната пък се предвиждало изграждането на трансазиатска високоскоростна железница, тръгваща от Китай, минаваща през Турция, Балканите (в това число и България), Централна и Западна Европа. Което не е самоцелно – цялата работа е да се скъси със 7 дни пътят на китайските стоки до Европа (от сегашните 24 дни на 17 дни).

Димитър Абаджиев
А ОТ КИТАЙСКИЯ влак стрела здраво щял да намаже и… нашият Троян заедно с комшиите оттатък Балкана. Понеже „най-близката точка, където могат да се съединят жп пръстените на Южна и Северна България” е в района на Троян и Кърнаре, подчертава консулът Абаджиев, припомняйки, че идеята за прокопаване на тунел на това място е от края на 19-ти век.

КАЗАНОТО от г-н Абаджиев подпали страстите при комшиите оттатък Балкана. В сайта на Карлово karlovopress.com в обширен материал детайлно преразказват интервюто на консула; а заглавието е безкомпромисно: „Китай пуска скоростна жп магистрала Троян – Кърнаре?” (въпросителната в края вкарва частица съмнение, но не разваля преобладаващо оптимистичния тон – бел. Т21). От столичния сайт offnews.bg отидоха още по-далеч – в разпространената от световните агенции новина за планираното посещение на китайския президент Си Дзипин в Иран „заподозряха” подписване на споразумение за изграждане на южния Път на коприната, който „след Иран трябва да премине през Турция и през България по големия диагонал Истанбул – Видин с евентуална крайна точка Берлин”. Като не пропуснаха да напомнят, че Китай вече е предоставил 2 млрд. долара на Турция за изграждане на тунел под Босфора, който ще свърже Мала Азия с Европа и по-който ще преминава влакът стрела от Сундзъ (Китай), профучаващ след това и под Балкана при Троян към Видин и Берлин. Оffnews.bg припомня и за инж. Лукан Хашнов, който още през 1929 г. има готов проект за изграждане на тунел Троян – Кърнаре.

Донка Михайлова
ОПТИМИЗМЪТ на карловци бе споделен и от кмета на Троян Донка Михайлова, която в страницата си във фейсбук направи следния коментар: „Имам надеждна лична информация, че разпространеното в редица печатни и електронни медии за Пътя на коприната, който включва и тунела Троян - Кърнаре, е достоверно. Малцина обърнаха внимание на съобщения, изтекли по повод на правителственото посещение в Пекин на 24 ноември м. г. Подписаният меморандум между Китай и България е в основата. Мисля, че е по-добре да надценяваме, отколкото да подценяваме шансовете. И да не пропускаме това, което можем да направим в рамките на нашите компетентности”.

Нанчо Чакъров
ОТ СВОЯ СТРАНА обаче, заредени по-скоро с недоверие и песимизъм относно китайския влак при Троян, потърсихме за коментар бившия председател на Общинския съвет Нанчо Чакъров. Защото г-н Чакъров бе сред учредителите, а след това и председател (от 2004 г.) на активното преди години Сдружение за изграждане на тунел Троян – Карлово; и наред с това - голям радетел и вярващ, че тунелът ще се случи и че този тунел е добър шанс както за нашия район, така и за България като цяло. „Не съм оптимист, но не заради китайците, нашата държава ще блокира работата. Веднъж вече го направи, когато бяхме пред подписване с голям италиански инвеститор – уж имахме държавна подкрепа от най-високо ниво, а тогавашният транспортен министър (Петър Мутафчиев) отказа да си сложи подписа и провали всичко. Така ще стане и сега. А защо и кой точно в държавата пречи, е тема на дълъг разговор”, заяви пред Т21 г-н Чакъров.

В ТОЗИ РЕД на мисли се сещаме за един пишман министър на строителството Асен Гагаузов. При гостуването му в Троян (2006 г.) го попитахме какво е мнението му по идеята за изграждане на тунел под Балкана между Троян и Карлово, а отговорът на високоотговорния държавен чиновник бе: „Не ме занимавайте с фантасмагории! Аз съм дошъл тук да говорим за реални неща!”. Сещаме се и за лансирания вече от най-високо проект за изграждане на тунел под Балкана при Габрово, както и за силното габровско лоби във властта, което едва ли се радва на приказките за китайския влак при Троян. И едва ли ще приеме без бой тунелът да е тук, нищо че съвпада с пътя на коприната и т. н.

Т21

25 коментара:

Анонимен каза...

Пред двете кули в Куала Лумпур от три дена стои огромен постер с китайската стена, пистата "Сапанг" и Троянския проход. Под тях са кметовете на Карлово и Троян, а между тях - Митко Мормончето.
Имаше и някакъв надпис. Които го четяха много се смяха.

Анонимен каза...

За този тунел се говореше преди 45 години.А дано,ама надали!

Анонимен каза...

След 2/3 ракии идеята си е направо на една ръка разстояние, а след 6-тата и нагоре направо усещам че го хващам тоа влак, само не знам дали по линията до Лесопласт има останали и 30% читави траверси, та да не се обърне да поразим фабриката...
8.0 ракия: аз съм в трена Троян-Пекин–Рим-Берлин и Токио с междинна спирка Подуене и кацане за презареждане във Владивосток и Байконур. Сичко се раководи от Кейп Канаверал...
Хлъц.

Анонимен каза...

Болшевичката Дона да си оправи елементарните проблеми в града, а не да мисли за тунели под една планина в недрата на която никой не знае колко подземни реки и езера има.

Анонимен каза...

Не давайте на отчаянието да ви обземе-вярвайте!!!
Вярвайте в "демокрацията" в България, вярвайте в "светлото" бъдеще, вярвайте в "голямата" верига супер маркети, която ще имаме, вярвайте в "загрижеността" на българските правителства за благоденствието на народа ни, вярвайте в "доброто" на ЕС, вярвайте във фантазиите на управляващите!!! Вярвайте, след стотици години може и да стане, но не и при тази действителност.
Отново са прелетели "специалните" самолети и са изпръскали отровния си товар над Троян, а и не само.
Отново HAARP ни е "обстрелял" с милиарди ват напрежение!!!
Тичайте в аптеката за ваксини и антибиотици!

Unknown каза...

В колко часа тръгва влака за Пекин от ЖП Гара Ти Би ЕС. Питам защото имам важна бизнес сделка на гара Добродан и ми се иска да ползвам влака.А Рамбо дет спи на гарата ще бъде ли и той във влака.

Анонимен каза...

Рамбо отдавна почина от измръзване

Анонимен каза...

5-ти на тебе за миналият месец колко
вата напрежение ти е отчел електрометъра? :)

Анонимен каза...

На Дона нали в предния и мандат и излезе прякора КЪРТИЦАТА.Жената сега е оптимист,че ще рови и под Балкана.То не напразно се дава на някого прякор.

Анонимен каза...

Гена, Генаааа, липсват ти сензации,за това ни забавляваш с такива простотии. Че кой истински жител на града ще иска гюрултията, проституцията и т.н., произлезли от това?

Анонимен каза...

Хайде хаирлия да е и на по-късен етап летище на Ливадето :)

Анонимен каза...

А защо не и пристанище на "Кози вир" ?

Анонимен каза...

На голия ни гъз-чифте пищови!
При сегашното ни цъфтящо икономическо положение,за какво се използва жп линията в мометнта?А използва ли се изобщо?
Знам,че 1-ви април е след два месеца,но поне някой от шараните захапаха куката.
Такова линия-за момента,е напълно ненужна,икономически не оправдана и с нищо няма да подпомогне града.Само може да му навлече неприятности,като междина спирка на криминален контингент.Отчуждаването на имоти,осигуряване на средства за трасето,а и самия срок на проектиране и изграждане-вече сме в кръга на фантастиката.
3016г гара ТиБиЕс Троян-С трепереща ръка,последния жив жител на град Троян преряза лентичката,за откриване на тунела под Балкана.1000 години беше нужно за това начинание.Хиляди мечтаха,работиха и умряха за тази идея.Ето че днес е факт.
Да ни е честито!

Анонимен каза...

И чувам, че скоро ще построят нова писта на старото летище.Петно неясно на балната ми риза уаааа.....

Анонимен каза...

Преди години щяха да строят завод на БМВ до Троян...

Анонимен каза...

Този влак ще спира ли в Горно трапе.

Анонимен каза...

Задължително на Горно Трапе

Анонимен каза...

Абе,ако не на Горно,то поне на къщата на Рико и фабриките на Радевски да има спирка!!!

Анонимен каза...

Ще има,ще има вервайте

Анонимен каза...

В тоя град най-много са наивниците, идиотите и простаците!

Анонимен каза...

Баце мнооо, ама мнооо си прос.. Те зарад такива кат теб живеем в каменната ера.. Пишкодръп комплексиран

Анонимен каза...

За последните съм сигурен. По прост народ от вас не съм срещал. Алчен и прост еснафски град...

Анонимен каза...

Ш ъ С ъ У п р а й м след 800 години . . .

Анонимен каза...

В детството си сънувах, че през Липова могила минават много, ама много влакове, тогава плаках насън,дали пък не ми е бил пророчески съня? ��? Иначе за тунел Троян- Кърнаре мечтаем отдавна, ама най-напред погледнах календара - да не е дошъл 1 април!

Vasso Vladimiroy каза...

Повече са от 45 години, от дете го слушам !!!
Може би Милко Калев Балев, можеше и да го построи, но сега...едва ли !!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |