Голяма Слива стана

* Фестивалната Улица на занаятите – невиждана като размах и мащаб досега, сливовите „слонове“ – на мястото си, екстрите – много, сцената – силна и ефектна, настроението – до небето * Наобратното – късо, скучно и безидейно дефиле
Фестивал на сливата 2022
Слива 2022 е открита, кметът Донка Михайлова получи талисмана на феста
ГОЛЯМА Слива стана тази година (Фестивалът на сливата, Троян - Орешак, 23-25 септември 2022 г.). 29-тата официално, неофициално 30-тата, понеже предната ковидна година уж нямаше да я има, но пак я имаше, макар в съкратен вариант, или както вече го казахме – когато народът го иска, няма няма. Както и да е, не това е важното. Голямото и важното е, че празникът вече си е неизменен троянски бранд, знаят го в цяла България, чакат го, искат го, идват за него. И което е по-трудното и по ценното – Троян също, Сливата като че ли, без да абсолютизираме, обедини необединимите троянци, постигна невъзможното (за други тукашни събития) обществено одобрение и консенсус; и (пре)изпълни голямата си цел – всенародно веселие, пълни хотели и ресторанти, полза и настроение ведно. За което браво, да живее Сливата!

Незабравима гледка от Улицата на занаятите
Друга незабравима гледка от Улицата на занаятите
СЕГА по-конкретно за 29-тата. Да започнем с хубавото, то бе основно в Троян; в родното място на феста – Орешак (Националното изложение, което в началото и години наред бе основният домакин, а после се опитваше и дори успяваше да е равнопоставен), този път бе далеч по-рехаво и непредставително. Но нека за хубавото, и най-напред – за троянската фестивална Улица на занаятите. Невиждана като мащаб и размах досега – с най-много сергии и участници откакто я има (тя се появи в афиша на празника малко по-късно, но се оказа истински „гвоздей“ в менюто); данните са от организаторите (Община Троян), но се виждаше и с невъоръжено око. И още – сергиите бяха много „чисти“, т. е. чисто занаятчийски, майсторски, качествени, аранжирани по впечатляващ начин, красота и стил, и нищо биташко. Специалните ни адмирации и за участниците (майсторите и търговците), и за организаторите, и за фестивалната публика, която е пълноправен съучастник и създател на Улицата.

Прелестна троянска мажоретка развява знамето на феста
ФЕСТИВАЛНИТЕ „слонове“, без които не може. Казанката на живо, възловият конкурс за най-добра домашна сливовица и ракиено мезе (в Троян ракиджийското жури си имаше ВИП шеф – бившият министър и областен управител землякът ни от Априлци Николай Нанков, а за баш ракиджия бе избран горският началник инж. Милко Станчев), белиосъмското сливово сладко (на читалищните „баби“ от с. Бели Осъм), гумощнерското сватбарско жито (на колежките им от с. Гумощник), механджийските шатри, предлагащи и евристични блюда със сини сливи (тук отново първомайсторът бе орешашката механа „Кайзера“), карнавалното дефиле (за него ще кажем отделно и не толкова ласкаво), празничката аранжировка на терена – с чадърите в небето, флагчетата и т. н., различните конкурси (кулинарни и други). Разбира се – фестивалната сцена, на която бе откриването и си беше важна част от началото до края (в първите години сцената бе фокусът на празника, но с развитието му се изравни с останалото, а разфокусирането бе полезно, вече всичко е сцена, както е при всяка истинска всенародна веселба); и водещият – чаровникът Косъма (столичният актьор Александър Сано), който за втори път бе в тази си троянска роля, си бе на ниво, подготвен, съучастен, малко тъжен като че ли, но забавен. Различните фолклорни екстри – танцови и певчески групи, носии, закачки, дело основно на ентусиастите от читалищните групи в общината, които заслужават похвала, безспорно хубаво и нужно (стига да не се прекалява с „фолклорния дискурс“, този път балансът го имаше).

Слива без сливи – айрян без мляко
ЩЕ ДОБАВИМ и двете по-нови екстри, които се наложиха и също се превърнаха във фестивални слонове: Дните на отворените бутилки във „Винпром Троян“, пазителя на свещената марка „Троянска сливова“, който не се е възползвал, много губи, съветът ни е занапред да не пропуска; и сливовата Арт инсталация на „схупарите“ (учениците от троянското НУПИ „Проф. Венко Колев“ и техните партньори) на Пешеходния мост в епицентъра на празника, креативно както винаги.

На сцената – хубавото си е хубаво
И ЗА СЪПЪТСТВАЩИТЕ събития. Стана си традиция на сцената на Сливата да се канят именити поп изпълнители и банди – този път рокаджийската „Фондация“ (Маричков, Дони, Лечев и другите) с концерта им „Щурците на 55“. „Фондацията“ не за пръв път забива на троянска сцена, но както казва народът, хубавото си е хубаво и от много глава не боли, Мечо Пух също го е казал – „колкото повече, толкова повече“; свириха здраво и не разочароваха. Другите в афиша също прибавиха своето за фестивалния купон („Заедно“, „СкандаУ“, „Големите гайди“, „Masters of the dence“, „Horo“, не можем да изредим всичките). Възстановката – за втора година момчетата и момичетата от тукашната структура на НД „Традиция“ (РК „34-ти пехотен Троянски полк“) представиха ретро театрото „Троянецът – войник и сливопроизводител“ и със сигурност публиката не бе недоволна. Сериозна подготовка и умела реконструкция на нашенската действителност от първата половина на миналия век – пиршество за сетивата; и с много нахъсани и влезли в роля изпълнители, тук няма как да не откроим Христо Йовчевски, който си бе самостойна атракция.

Манифестира групата на партийците
ВИП гостенката Илияна Йотова надига чашката с троянска сливова
ХУБАВА Слива стана, спор няма, но за да не ни загорчи от сладост и хвалби, да си кажем и забележките. Основната – дефилето. Този път то бе няколко идеи по-безлично, нямаше нищо ново, нямаше ги обичайните и задължителни „ебавки“ по сливовата и други теми, нямаше я закачката с публиката, нямаше я усмивката, нямаше го днешния ден, нямаше нищо. Едно вяло, при това късо, шествие, което заприлича на задължителна септемврийска манифестация. И още по бе заприличало на манифестация с голямата официална група – кандидат-депутати, съветници, началници и други партийци, сред тях и най-ВИП гостенката – вицепрезидентът Илияна Йотова; разбираме, че тази Слива бе в предизборно време и отпечатъкът му е неизбежен, но поне дефилиращата партизанска група да се бе попостарала – с някое сливово атрибутче, по-голямшко знаменце, некое плакатче, сливово словце, но не би. Толкова за тазгодишната манифестация. Дано догодина отново да има сливово дефиле, а не манифестация. Защото, казвали сме го неведнъж, дефилето е водещо – то дава тонът на шоуто. Тонът тази година бе фалшив, и скучен.

ЗА ФИНАЛ ще припомним думите на кмета Донка Михайлова при откриването на Слива 2022  – фестивалът ни е нужен и ще го има, защото е едновременно традиция, настояще и бъдеще, пази традициите, стои здраво в настоящето и е с бъдеще, защото бъдещето се опира на традициите. От нас – наздраве! И до догодина!

Генадий Маринов

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |