БНТ 1 подцени Троян, много

* Вместо на кино (голям екран), гледахме „Джулай” на видео,
 звукът – сякаш пускан от касетофонче * Къде ви е PR-а бе, „Пътуващо лятно кино с БНТ 1”?! * „Чакаме некъв кмет да каже нещо
 и тръгваме!”
Лично мнение
Генадий Маринов
ЗАПОЧВАМ гневния си коментар с похвала – към отговарящата за културата в общинската администрация Елена Вълчева. Тя хвърли много сили и скъса много нерви, за да влезе Троян в тазгодишната обиколка на „Пътуващо лятно кино с БНТ 1”. И успя, за което моето голямо браво на г-жа Вълчева. Филмът също бе от добрите (приличните) нови български, „Джулай” (2013 г.), своеобразно продължение на култовия „Кецове” (2011 г.). Денят, 31 юли, също бе съучастник – единственият дъжделив от седмици, но за прожекцията в 21:00 ч. се избистри и благослови троянското лятно кино. Публиката и тя – толкова народ се бе събрал за киното на централния троянски площад, че чак да не повярваш. И аз бях там, с жена си, защото искахме да гледаме кино в Троян, както някога, когато (и) тук имаше няколко истински кина (с голям екран, нали „кино” означава „голям екран”, казвам го неслучайно – бел. Г.М.), включително лятно. Но хубавото приключи дотук, защото, с извинение, доставчиците на киното от БНТ 1 се изложиха, много. И не се стъписвайте от определението, точно е. Ето защо.

НАЙ-НАПРЕД. Екипът на „Пътуващо лятно кино с БНТ 1” вместо голям екран - какъвто, научих, имали в няколкото обслужващи събитието огромни бели бусове с надпис „Българска национална телевизия (БНТ)” - разпънаха едно миниатюрно видео екранче. Сякаш щяхме да гледкаме мултимедийна презентация. За капак видеото бе с отвратителен звук и нелошия диалог на „Джулай” и още по-добрата музика на филма ги слушахме, сякаш пуснати на касетофонче. Защо не разпънаха големия екран и защо ни излъгаха, че ще гледаме кино (ще повторя, че кино означава голям екран – бел. Г.М.)?! Това ебавка със „селската” троянска публика ли беше, немарливост/мързел на екипа или някакво тайно икономисване за в джоба – кой да ти каже?! Въпросът ми е към симпатичната директорка на БНТ Вяра Анкова и към ръководителя на „Пътуващо лятно кино с БНТ 1”, тъй и не можах да открия кой е той – дано намерят сили за отговор на троянския ми въпрос, който, сигурен съм, не засяга само Троян.

ПОСЛЕ. Не беше ли редно някой от екипа на „Пътуващо лятно кино с БНТ 1” да каже две думи в началото, да въведе троянската публика в събитието, да я поздрави?! Разбира се, че бе редно – и не само от уважение и възпитаност, ами заради PR-а, заради собствения интерес. Да, ама не!

И ОЩЕ. Преди прожекцията отпред се бяха изтъпанили някакви пичове с камери, явно със задачата да документират поредната успешна спирка на пътуващото кино, което отпосле да влезе във видеоотчета за събитието. На всичкото отгоре пичовете с камерите бяха насочили в очите на публиката някакви прожектори – сигурно за да им станат снимките за отчета, без да ги е еня за дискомфорта на зрителите и без грам усещане, че в цялата тази работа точно те (зрителите) са най-важните. За капак един от пичовете, явно яко зажаднял за вечерната си биричка, натъртено подвикна: „Абе, чакаме некъв кмет да каже нещо и тръгваме!”; изцепи се доста силно и се чу от мнозина.

Многобройната троянска публика дошла за кино, а получила...видео, 31 юли 2015 г.
И НАКРАЯ. Както бе обещано и разгласено предварително, от екипа на „Пътуващо лятно кино с БНТ 1” осигуриха столове. Но нито столовете бяха 100, според обявеното, нито пък бяха за подобно нещо (гледане на кино), сякаш ги бяха взели назаем от някакво градинско детско парти и аз лично окаях възрастните, издържали двата киночаса върху тези седала. Мисля си и че за реда на кинопрожекцията, който ред на моменти никакъв го нямаше, трябваше да има и някакви оградителни ленти (въжета), нещо като контрольори и т.н. Но това не е чак толкова важно. Важното е другото, за което стана дума по-горе.

ИЛИ ОБОБЩЕНО – хубава работа, ама Българска (национална телевизия)!

15 коментара:

Славков каза...

Отидох на мероприятието с голяма надежда. Надежда да си припомня миналите години, когато се ходеше на лятно кино. Не толкова от носталгията към стария прожекционен апарат (а дори и това). Заведох и децата с надеждата да им покажа как сме живели като млади да видят разликата във времето.За съжаление се оказах с излъгани надежди. Оказа се че отидохме на една мултимедийна прожекцийка, подходяща за зала, но не и това което се рекламираше.Както беше споменато в статията. Големия екран бе заменен с малко екранче. Традиционния прожекционен апарат с мултимедийка. Беше наблегнато на комерсиалната част - продажбата на пуканки, опашката пред които предизвикаха голям интерес на "Софийските" организатори. С две думи.. : Хубава работа, ама и тя по нашенски.

ДИМИТЪР ПЕТРОВ каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
ДИМИТЪР ПЕТРОВ каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Всичката й работа на Донка Михайлова е такава. Прах в очите на хората. Много гръмки слова, а действията нищожни!

Анонимен каза...

Какъвто е градът ви, такава ви е й прожекцията! За без пари, толкова! Претенциите си ги оставете за вкъщи. А и да не бяхте си преебали киното. Сега БНТ ви била виновна. Село сте си, селско ще ви е киното. Като искате нещо повече, сами си го направете.

Анонимен каза...

5-ти,
не знам кой си и какъв си,но ти хлопат дъгите.
БНТ-то само се натиска да прави селско кино и си взима добри пари за това.И единствено може да бъде поласкано от многобройното селско население,дошло да го уважи.И като че ли за него беше по важна мощността на прожекторите,с които осветиха селяните,за да ги заснемат и да оправдаят командировката,отколкото големината на екрана и мощността на тон колоните.Е,може да сме селяни.Може да сме си бутнали киното.Но не сме за подигравка.

Анонимен каза...

Подигравката на прехода, А подигравката на свободно избраните и демократични правителства,А подигравката с фалита на много банки,А подигравката на уж загрижените за хората правителства,А подигравката с пенсиите,А подигравката със заплатите след ежедневното ходене километри пеша до работното място по нощите, за работа на смени, А подигравката с некачествените ремонти от парите на хората на градската среда, А подигравката с цените на стоките, които са несъответстващи с качеството на същите и доходите на обикновените хора, А подигравката с цените на най-необходимото - ел.енергията и прескъпата вода/хората за икономии се къпят вече по един път седмично/, А подигравката със "сериозната" работа с децата в детската градина, а по-късно в училище /денят да мине/, А подигравката за "качественото" строителство на новозакупеното и дълго мечтано жилище, А .... и примери до безкрай!!! Затова всичко наоколо изглежда безцветно старо и запуснато. Само цветята тук-там правят картината малко по-весела, а разбира се и природата, която е нашето богатство/как я пазим обаче?/.
Много подигравки!. Де да беше само подигравката с киното, която може би не е разбрана от повечето хора. Защото начина ни на живот може би ни е направил и по-неграмотни, и безразлични към всичко!
Къде се е пречупило чувството за справедливост, борбеност и достойнство на българина? Дали в 5 вековното турско робство/присъствие/, дали пък не сме стягани много здраво в пелените с ПОВОЯ!? Къде и дали, или по-важното е ДО КОГА???

Анонимен каза...

Абе 5-ти, ние колко заводи, фабрики, гори, инфраструктура, общински места преебахме за да могат довчерашните цървули - наречени "борци против капитализамЪт" да станат на капиталисти, ти за едно кино си се разревал ! Във коя държава живееш ти ???

Анонимен каза...

Най-после в Троян се полагат усилия да има кино. Това заслужава подкрепа!

Анонимен каза...

По-точно,към 9-ти,
Отново да има кино.
Защото в Троян отдавна е имало кино.
Аз помня старото кино.Преди него не знам дали е имало прожекции на друго място.После построиха новото.Дори имам спомени,особено за лятното,когато ставаше бой за билети,когато някой се пререди на опашката.Имало е и правостоящи.
И миналият ден имаше.
Но Троянското кино загина както и повечето изградени неща в отминалото време,След 90-те,на последните прожекции преди да затвори окончателно врати,ходиха по няколко човека.
Може би годините бяха такива.
Сега са още по-различни.но това не попречи в петък площада да се напълни с хора.

Анонимен каза...

Седми, че турското робство ни е повлияло безвъзвратно на манталитета-това е ясно, но всичките ни беди идват от триж по-ужасното КОМУНИСТИЧЕСКО робство. То ни унищожи като нация. А и комунистите продължават своето дело-да не забравяме, че Троян се управлява от личност, която е служила и продължава да служи на Империята на Злото (всички комунисти са безродници и руски подлоги)

Анонимен каза...

Трябва да се помни, че троянското кино бе продадено от ликвидатора Иван Макариев на бизнесменката Снежана Мичева за 60000 лв. И, разбира се, с огромно пликче под масата. Днес същия този човек се прави на троянски дарител и най-верен защитник на Михайлова.

Анонимен каза...

"Империята на злото"-много филми гледаш бе пич

Анонимен каза...

12-ти, ако позволиш едно малко уточнение "Службата по държавни вземйния" разбирай държавен служител, което е много по-нелепо...

Анонимен каза...

Еми той Троян е девалвирал отдавна, щом до четвъртъчния битак е опрял, да не говорим входът откъм Ловеч на какво прилича.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |