Шотландски експерти очаровани от троянския музей

* Лорейн Робсън: „Уредбата на музея, информацията на английски, изложението на артефактите предлагат на посетителя едно интересно и информативно преживяване”
Гости
Велислава Чилингирова
През миналата седмица в Троян гостува група шотландски експерти по културно-историческо наследсво. Те бяха в България като партньори на гражданското сдружение „Деветашко плато” (познато с атрактивните си културни проекти, за част от които сме писали, например – мащабната фотографска експозиция „Де е Деветашко?”, музикалната „Джаз вечер в Деветашкото плато” и др. – бел. ред.). Организатор, водач, преводач и екскурзовод на шотландската група бе нашата съгражданка и член на екипа на сдружение „Деветашко плато” Велислава Чилингирова. За Т21 тя потърси мнението на двама от гостите - за Троян и по-специално за уникалния троянски Музей на занаятите, който бе една от спирките им в района. Т21


НЯМАМ ТЪРПЕНИЕ ДА СПОДЕЛЯ ВИДЯНОТО
Лорейн Робсън, 
художник керамик, води курсове по керамика в Единбург

КАТО ХУДОЖНИК, занимаващ се с керамика в Шотландия, тази част на културния ни обмен беше най-интересна за мене. По време на пътуването ни в Централна България съвременното производство на керамика и възходът на традиционните занаяти се виждаше не само в магазините, но също така и в ежедневния живот - например чиниите за хранене.

ПОСЕЩЕНИЕТО НИ в Музея на занаятите в Троян се водеше от уредничката Десислава Вутова, която бе не само наш екскурзовод сред музейната колекция, но отдели време да отговори на много въпроси, с професионализъм и чувство за хумор. Уредбата на музея, информацията на английски, изложението на артефактите предлагат на посетителя едно интересно и информативно преживяване сред неповторимите български занаяти, включително дървообработване, металообработване и текстил.

МОИТЕ специални интереси са към керамиката. Вдъхнових се да видя прекрасните оригинални съдове от древна Гърция и Рим, както и пъстрата троянска керамика от 19 век - за сравнение с широко разпространените съвременни съдове за ежедневна употреба и туристическите сувенири. В Шотландия също се използват техниките като сграфито и цветни ангоби за декорация. Но мотивите, които видяхме в троянския музей и в местните магазини, са уникални за България. Най-забележителна е т. нар. „троянска капка”. А видеоматериалите в музея предлагат отлична и лесно разбираема демонстрация на всички традиционни декоративни керамични техники, и така се разкрива мистерията на тези процеси.

МАКАР ЧЕ керамиката и скулптурата са моите основни интереси, аз се насладих на всички сектори в музея – заради ясното представяне, и с разбиране и уважение към всички аспекти на традиционните български занаяти. Нямам търпение да споделя видяното с моите ученици.

Уредничката Десислава Вутова (вдясно) очарова шотландските експерти

 ТВЪРДИЯТ ФАВОРИТ НА ЦЯЛАТА НИ ГРУПА
Кирсти Макалистър,
преподавател по история, археолог, от Глазгоу

НАШАТА група от осем шотландски експерти, дошли на обмен в България, преживя вълнуващо посещение в Троянския музей, за голямата заслуга за което е на уредничката Десислава Вутова. Деси щедро отдели от времето си да ни разведе из всички зали и да ни обясни смисъла на подбраните предмети в експозицията, толкова разнообразни и артистично представени.

ОПРЕДЕЛЕНО се впечатлихме от иновативните начини, чрез които са интерпретирани експонатите на музея. Етикетите и описанията на английски и български език осигуряват отлично представяне на артефактите. Допълнителните интерпретативни методи съща са първокласни - по-специално мобилното приложение, чрез което посетителите имат достъп до филми, даващи много информация за занаятите и съответните предмети. С удоволствие научихме, че музеят предлага специално разработени обучителни програми, както и че са възприели и развили една идея, възприета след посещение в Шотландия през 2011 г. – музеен куфар.

КАТО ЦЯЛО троянският Музей на занаятите ни впечатли най-силно и е твърдият фаворит на цялата ни група от всичко, видяно в България.

Интервю на Велислава Чилингирова
,
сдружение „Деветашко плато”

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

А от дупките по пътищата и тъмните улици дали са очаровани?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |