Сливата иде, стягайте се!

* Миналата година уж нямаше да я има, но когато хората го искат – няма няма * Сегашната, 29-та поред, ще е в три дни – 23-25 септември, в Троян и Орешак * Гвоздеите в програмата: Дефилето, казанките, конкурсите, Улицата, Дните на бутилките, Косъма, Възстановката, Инсталацията, „Фондацията“, „Големите гайди“…
Предстоящо
МИНАЛАТА година (2021 г.) по пандемични причини уж нямаше да има Фестивал на сливата (за по-кратко и ясно – Сливата), но когато хората си го искат, няма няма. Макар и умален и в не тъй пищен вид (без казанката, шествието, конкурсите за домашна сливовица, скара-бирите), празникът си го имаше, троянци и многобройните фенове отблизо и далеч не допуснаха срама да запише „нулева“ година (виж „Когато хората си го искат“ – бел. ред.). Сливата, разбира се, ще я има и сега (2022 г.) и наближава със страшна сила. В пълния си блясък. И цели три дни – от 23-ти до 25 септември, петък, събота и неделя.

КАКВО видяхме в афиша на 29-тата Слива 2022, троянският празник, добил общобългарска слава и любов. Шоуто отново ще е на двете си места – в Троян (на площада) и в Орешак (в двора на Националното изложение, където е родното му място, в далечната вече 1993 г.).

ПЕТЪК

ТРОЯН. Карнавалното дефиле, което задава тона, ще е в самото начало – тръгва (17:30) от Малкия пазар и с две спирки ще финишира на централния площад. Този път стилистиката му ще е ретро фолк и мотото е „От раклите на баба“. Следва официалното откриване, а водещ за втори път ще е чаровникът Александър Сано, познат като Косъма, симпатичният бандит от беге кримката „Под прикритие“. Вечерта на троянския мегдан ще забиват Михаела Маркова (19:00) и група „СкандаУ“ (20:00).

СЪБОТА

ТРОЯН. Гвоздеят тук е историческата възстановка „Троянецът – войник и сливопроизводител“, представяна веднъж, но сега ще е в обогатен и разширен вариант; автор и изпълнител – РК „34-ти пехотен Троянски полк“, Априлци - Троян - Севлиево,  местната структура на НД „Традиция“ (10:30). Следва запалването на троянската казанка и конкурсът за най-добра домашна сливовица (награждаването на победителите ще е в 15:30). Ще бъде представена поредната тематична арт инсталация на артистите от троянското НУПИ, изградена на обичайното си място – Пешеходния мост. Привечер (19:30) ще бръмнат двуколесните зверове на гостуващото рокерско шествие. А вечерта, ех вечерта – „Фондацията“ с концерта си „Щурците на 55“ (20:00).

ОРЕШАК. Тук фестът тръгва сега – с концерт на „Големите гайди“ от Асеновград (11:00), запалването на казанката и конкурса за баш ракиджия. Ще пее Валерия Момчилова от ансамбъла на Въоръжените сили (16:30).

НЕДЕЛЯ

ТРОЯН. Започва се с местни музиканти (10:30), хоротека за деца и концерт на троянския фолклорен ансамбъл „Траяна“ (11:30). По обед е тегленето на томболата за Голямата награда на Слива 2022 и награждаването на победителите от различните конкурси. Закриването е с концерт на пернишките „Masters of the dance“ (12:00).

ОРЕШАК. Тук закриването е с концерт на прочутата троянска духова музика „Заедно“ (12:30).

И В ТРИТЕ дни ще ги има емблематичните екстри – Улица на занаятите, представяне на местна кулинария със сливи и Дни на отворените бутилки във „Винпром Троян“, лидера в производството на плодови питиета у нас и притежател на култовата марка „Троянска сливова“.

ЗАПОВЯДАЙТЕ! Да живее Сливата!
 
 
Кметът рече

Вложихме много усилия в годините да превърнем добра идея в един от най-добрите фестивали в Европа. Започваме фестивалната седмица, която ще напълни хотелите и ресторантите, ще активизира търговията, ще изпълни домовете ни с гости и най-вече ще донесе много настроение на жителите и гостите на общината. Нека всички ние бъдем част от фестивалната идея.

19 септември 2022 г.
Донка Михайлова, във facebook
 
Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |