28-мата Слива иде, 18-20 септември

* Купонът пак ще се вихри в Троян и Орешак; и напук на короната няма свиване, а обратното – разширяване * Сред изпълнителите: Дони и Нети, Стефан Вълдобрев, Иван Шопов и „Trigaida“, Володя Стоянов, Северняшкият ансамбъл, Дидо и Николай, ПОМДОМ, „Гласове“
  * Уникално: възстановката „Троянецът - войник и сливопроизводител“
Предстоящо
БЪЛГАРСКИЯТ фестивал на сливата в Троян, наследникът на Празника на сливата и троянската сливова, който се провежда за 28-ми път (18-20 септември 2020 г.), тази година ще е малко по-различен. Но напук на короната не към свиване/смаляване, а точно в обратната посока – към разширяване. За което нашите поздравления към организатори – Община Троян и Националното изложение – Орешак с партньорството на троянското НЧ „Наука - 1870 г.“, Музея на занаятите и „Винпром Троян“ АД.

КОЕ е новото? В първия фестивален ден (18-ти, петък) думата има местният клон на НД „Традиция“ (РК „34-ти пехотен Троянски полк“, Априлци - Троян - Севлиево) – те организират научната конференция „150 години Българска Екзархия, държавност и национален идеал“ (13:00 ч.), а „гвоздеите“ са следобедният спектакъл с участието на Националната гвардейска част и гвардейския духов оркестър (17:30 ч.) и вечерната премиера на документалния филм „100 години Дойранска епопея“ (20:00 ч.). На следващия ден (19-ти, събота), когато е официалното откриване на феста (11:30 ч.), РК „34-ти пехотен Троянски полк“ също има важно (съ)участие – дружеството организира възстановката „Троянецът – войник и сливопроизводител“ (10:30), а връзката никак не е измислена и е същностна (виж „Кратко и величествено“ по-долу – бел. ред.). Вечерта на троянския площад ще пее войводата Володя Стоянов (20:30 ч.).

Кратко и величествено

* „Ама това, дето държа в ръката, не е граната, както ти мислиш, ами е шише ракия“

Една препечатка от миналогодишен брой на Т21 – защото разказаното е актуално, вечен троянски евъргрийн, защото се „връзва“ с предстоящия 28-ми Фестивал на сливата и защото случката е велика. Браво, войнико, браво, юнако, браво, троянецо!

СКЪП ДАР – приятел, Ники Колев, компютърджия и пич, софийски троянец, но повече троянец, ми го подари. В елегантна рамка, както си му е редът, и веднага зае подобаващо място, на стената до хладилника в кухнята. Троянец пише писмо до любимата си от фронта, явно Първата световна война и най-вероятно от Дойранските позиции, където е нашият славен стоманен 34-ти пехотен Троянски полк – и местен троянски вестник цитира част от войнишкото писмо. И в рамката на стената до хладилника в кухнята ми е факсимиле на точно тази част от писмото, неслучайна част.

НЯМАМ КУРАЖА, а и дарбата да преразказвам епистоларния шедьовър, затова го цитирам, дословно:

„Мила Невено,
Ти имаш право – снимките, които ти изпратих от фронта, не са толкова ясни. Ама това, дето държа в ръката, не е граната, както ти мислиш, ами е шише ракия.“

КРАТКО И ВЕЛИЧЕСТВЕНО – няма бомби, няма война, няма смърт, има троянска (сливова), живот, смях и любов. Браво, войнико, браво, юнако, браво, троянецо! Имам известно съмнение да не би писъмцето да е авторска мистификация на редактора (вероятно става дума за троянския вестник „Хемусъ“, 1927-1942 г., и неговия талантлив издател Димитър Гимиджийски), но това не променя нищо. Пак браво! И наздраве!
Генадий Маринов

ЦЯЛАТА фестивална програма за 28-мата Слива публикуваме отделно, но ще откроим някои акценти.

• НАЙ-НАПРЕД – музикалните. В деня на откриването, 19-ти, на фестивалната сцена в Троян ще излязат съгражданинът ни Иван Шопов и групата му „Trigaida“ (18:00 ч.), гласове на троянската студия „Гласове“ (19:00 ч.) и звездният дует Дони и Нети (19:30 ч.); в същия ден, но на сцената в Орешак ще слушаме троянския Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки, съкратено ПОМДОМ (13:00 ч.) и националния любимец Стефан Вълдобрев (13:30 ч.). В третия фестивален ден, 20-ти, на троянската фестивална сцена ще видим Северняшкия ансамбъл от Плевен (11:35 ч.), а в Орешак – обичаните троянски музиканти Дидо Дишев, китара и Николай Стойчев, саксофон (10:30 ч.).

• И ПОСЛЕ
, но не по значение – фестивалните „слонове“, на които открай време се опира сливаро-ракиджийското ни шоу, те са си тук и надяваме се, ще са на обичайното си ниво: уводното маскарадно Дефиле по Главната в Троян, казанката за ракия на живо, конкурсите за най-добра домашна сливовица и ракиено мезе, Улицата на занаятите, традиционна кулинария, вимпромските Дни на отворените бутилки, арт работилниците…

ЗАПОВЯДАЙТЕ на троянския празник №1, ние ще сме там!

 Програма
Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |