Кратко и величествено

* „Ама това, дето държа в ръката, не е граната, както ти мислиш,
 ами е шише ракия“
Усмивки от старите ленти
СКЪП ДАР отпреди месец и нещо, приятел, Ники Колев, компютърджия и пич, софийски троянец, но повече троянец, ми го подари. В елегантна рамка, както си му е редът, и веднага зае подобаващо място – на стената до хладилника в кухнята. Троянец пише писмо до любимата си от фронта, явно Първата световна война и най-вероятно от Дойранските позиции, където е нашият славен стоманен 34-ти пехотен Троянски полк – и местен троянски вестник цитира част от войнишкото писмо. И в рамката на стената до хладилника в кухнята ми е факсимиле на точно тази част от писмото, неслучайна част.

НЯМАМ КУРАЖА, а и дарбата да преразказвам епистоларния шедьовър, затова го цитирам, дословно:

 
„Мила Невено,

Ти имаш право – снимките, които ти изпратих от фронта, не са толкова ясни. Ама това, дето държа в ръката, не е граната, както ти мислиш, ами е шише ракия.“

КРАТКО И ВЕЛИЧЕСТВЕНО – няма бомби, няма война, няма смърт, има троянска (сливова), живот, смях и любов. Браво, войнико, браво, юнако, браво, троянецо! Имам известно съмнение да не би писъмцето да е авторска мистификация на редактора (вероятно става дума за троянския вестник „Хемусъ“, 1927-1942 г., и неговия талантлив издател Димитър Гимиджийски – бел. моя Г. М.), но това не променя нищо. Пак браво! И наздраве!

Генадий Маринов

Послепис. Занимах ви с вехтото войнишко писъмце, защото то някак си обяснява връзката между две днешни, съвсем актуални и предстоящи троянски събития – поредното издание на традиционния Фестивал на сливата (първоначалното му име беше Празник на сливата и троянската сливова, което май е по-точно, но това е отделна тема – бел. моя Г. М.) на 21-23 септември и организираната на втория фестивален ден, 22 септември, в деня на Независимостта, и „вградена“ във фестивалната програма историческа възстановка „Последните дни на войната“. Същата война, от която е троянското войнишко писъмце до любимата Невена и в която война момчетата от славния 34-ти пехотен Троянски полк се покриват със световна бойна слава. А за славата със сигурност заслуга има и онова троянско нещо, което е в ръката на войника, но не е граната.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |