Троянските сестри продължават битката

* 35 медицински медицински специалисти от МБАЛ - Троян, Белодробната болница и здравните структури в учебните и детските заведения се включиха в националния протест пред Народното събрание на 11 септември * Валя Димитрова: „Премиерът излъга, че от 1 юни няма да има заплата на медицински специалист
 по-ниска от 900 лв.“
Тема с продължение
Троянските сестри пред Народното събрание, 11 септември 2019 г.
Нашите с лидерката на протеста Мая Илиева (в средата)
ТРОЯНСКИТЕ медицински сестри продължават битката за нормална оценка на труда им (нормални заплати) или както бе казано в националната Декларация от началото на протестните действия (1 март т. г.) – „за да запазим професията „Медицински специалист“, да останем на работа в България“ и защото „повече не искаме да носим системата на гръб“. С други думи – искането е за цялостна промяна на здравната система, която в момента е пред срив заради неглижирането на звеното „медицински специалисти“ и липсата в национален мащаб на близо 30 хил. медицински сестри. 35 медицински специалисти от МБАЛ - Троян, Белодробната болница и здравните структури в учебните и детските заведения в общината пътуваха до София на 11 септември и застанаха до колегите си от страната в националния протест, провел се пред Народното събрание. Протестиращите бяха подкрепени от синдиката към федерацията на служителите в МВР и сдружението на фармацевтите, чиито представители бяха с тях пред парламента.

ЗА ШЕСТИ път за изминалата половин година медицинските специалисти по здравни грижи (сестри, фелдшери, лаборанти) от страната протестираха в столицата, а мотото им бе „Не на страха!“. И отново поставиха основните си искания: еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата – две минимални заплати (1120 лв.), връщане на медицинските стандарти, достойни и регламентирани допълнителни възнаграждения, възможност за регламентирана самостоятелна сестринска практика, промяна в категорията труд; както и фундаменталното – без търговски дружества в здравеопазването. Допълнителна причина за протеста е недоволството на медицинските специалисти от неизпълнените обещания на правителството и лично на министър-председателя Борисов, че „няма да има заплата за медицинските сестри, по-ниска от 900 лв. от 1 юни 2019 г.; и обещаните и уж отпуснати, но потънали незнайно къде „целеви“ 50 млн. лв.

ОТТУК нататък протестът става безсрочен, заяви лидерката на сестринския протест Мая Илиева, която преди няколко месеца бе уволнена дисциплинарно от столичната болница „Токуда“, явно не без връзка с тази й дейност и с цел сплашване и „усмиряване“. „Промени системата, като започнеш от себе си. Така бих описала вчерашния ни шести национален протест. Щастлива съм, че съм една от смелите и достойни граждани, участвали в този протест. Исканията остават същите“, сподели за Т21 водачката на троянската група Валя Димитрова, старша сестра в отделението по хемодиализа в МБАЛ - Троян. „Престои среща на Мая Илиева с премиера, който излъга, че от 1 юни няма да има заплата на медицински специалист по-ниска от 900 лв. Реалността към днешна дата в Троян е: заплати по 610 лв., малко над минималната, така е в МБАЛ, не е по-различно и в другите троянски здравни структури, същото е в цялата страна“, коментира още г-жа Димитрова.

Стачката на 26 юни в двора на МБАЛ - Троян
Валя Димитрова неизменно начело на троянския протест
„Граждани на Троян, не ни оставяйте сами, ще ви трябваме“
Пред бюста на патрона на МБАЛ - Троян д-р Георги Стоев-Швац
ДА ПРИПОМНИМ. Троянските медицински сестри излязоза за пръв път на улицата (по-точно на централния троянски площад) на 1 март, в предупредителна 1 март, в предупредителна 1-часова стачка. 20 дни по-късно – на 22 март, на същото място, повториха предупреждението си. На 26 юни стачкуваха и заявиха включването си в националния протест; стачката се състоя в двора на МБАЛ - Троян, пред бюста на патрона на лечебното заведение д-р Георги Стоев-Шварц, а стачниците бяха издигнали плакати с надписите „Граждани на Троян, не ни оставяйте сами, ще ви трябваме“, „Не искаме да работим за 600 лева!“ и „Без нас, медицинските специалисти, НЯМА здравеопазване!“. Преди дни включването в национални протест бе препотвърдено, а на 11 септември троянските сестри бяха пред Народното събрание на националния протест, който, както се разбра, става безсрочен.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

evgeni5150 каза...

Поздравления за решимостта и успех в борбата!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |