Сестринският протест в Троян

* „Сега подкрепете нас, за да има кой утре да се погрижи за вас“, бе издигнатият плакат * Стачничка: „Не е нормално заплатата ни да е 610 лв., а циганките, дето „метат“ улиците, да получават почти колкото нас, по 560 лв.“ * Валя Димитрова: „В последните години 30 хиляди медицински сестри са напуснали България
Сблъсъци
Сините балони са в ръцете на старшата сестра Валя Димитрова
Организаторката на протеста Марияна Расташка
"Сега подкрепете нас, за да има кой утре да се погрижи за вас"
СЕГАШНАТА ни 1-часова стачка е предупредителна, да ни чуе обществеността. Ако до края на месеца исканията ни не бъдат изпълнени, на 21 март (на същото място, от 15:00 ч.) излизаме в ефективна стачка – и така ще бъде, докато ни чуят и проумеят, че здравната ни система без нас загива. Това заявиха над 60 медицински сестри от Троян, закичени със сини лентички с надпис „Протест“, събрали се точно в 12:00 ч. в петък, 1 март, на централния градски площад в рамките на националния 1-часов протест на медицинските специалисти по здравни грижи, обхванал десетки градове в страната; и издигнали плакат с надпис „Сега подкрепете нас, за да има кой утре да се погрижи за вас“. Организатор на сестринския протест в Троян бе Марияна Расташка, която изрази възмущението си от браншовата асоциация (Българска асоциация на професионалстите по здравни грижи, БАПЗГ), обявила се най-неочаквано срещу стачните действия; и заяви, че троянските стачници ще поискат оставката на председателката на асоциацията Милка Василева.

Троянският сестрински протест, 1 март 2019 г.
Четириногият стачник
СРЕД ПРОТЕСТИРАЩИТЕ на троянския площад бе главната сестра на Троянската общинска болница (МБАЛ - Троян) Мая Мицова, старшата сестра на отделението по хемодиализа Валя Димитрова, старшата сестра на неврологичното отделение Боряна Ангелова, старшата сестра на педиатрията Мая Ампирска, старшата сестра на АГ отделението Йорданка Акимова и десетки техни колежки, основно от МБАЛ - Троян, но и от държавната Белодробна болница (СБАЛББ - Троян) плюс медицински работници от кабинетите в общинските училища (които няколко дни по-рано подписаха колективния си договор с Община Троян и получиха известно увеличение на възнагражденията – бел. ред.). Имаше и няколко лекари, макар че се очакваше по-сериозна логистика от тяхна страна. „Те (лекарите) си имат техните грижи, но са с нас“, чухме коментар от протестиращите сестри; но имаше и друг – че ситият на гладния не вярва и затова лекарите ги няма.

БОДЕШЕ на очи още една липса – никой от общинската администрация не се появи при протестиращите, въпреки че събитието се случваще пред входа на Община Троян; и нищо че протестът не е към общинските, а към държавните власти, знак на съпричастност не би бил излишен. Тук имаше и един комичен момент – по едно време от Общината излезе жена, пременена като Баба Марта и сред протестиращите се чу шеговит коментар: „Сигурно са я изпратили да ни раздаде мартенички!“. Имаше и един четириног стачник, който вдигаше духа на протестиращите сестри и се превърна в талисман и всеобщ любимец.

No comment: Актуален фиш за заплата – за 56 часа нощен сестрински труд, 16 лв. и 80 ст.!?
Фиш за заплатата за м. януари на старша медицинска сестра в МБАЛ - Троян с 29 години стаж:
 основна заплата 587 лв., бруто 877 лв. и чисто 675 лв.
„В ПОСЛЕДНИТЕ години 30 хиляди медицински сестри са напуснали България. Тези сини балони ги носим точно затова – за да ги пуснем в края, това са отлетелите от страната ни медицински сестри“, заяви за Т21 старшата сестра на отделението по хемодиализа. Г-жа Димитрова подчерта и друг съществен момент: „Трябва обществеността да разбере, че болниците се крепят на труда на пенсионерите, такава е реалността и в троянските болници. Ситуацията е 50:50, т. е. 50% са пенсионери, останалите 50% са основно над 50 години“. А г-жа Акимова, старшата сестра на АГ отделението, допълни, че само 4 души от медицинския персонал в МБАЛ – Троян е в нейната възрастова група – под 40 години. „Не е нормално заплатата ни да е 610 лв., а циганките, дето „метат“ улиците, да получават почти колкото нас, по 560 лв. Заплащането ни е унизително ниско и това повече не може да прадължава!“, бръкна в най-тежката рана друга от стачкуващите троянски медицински сестри.

ИЗВОДЪТ – след 10-тина години, ако не се вземат спешни животоспасяващи за системата мерки, в България няма да има работещи болници. И по всеобщото мнение на протестиращите троянски сестри тази страховита прогноза е напълно обективна. „Никой ли там горе не го разбира това?“, бе нашият въпрос. „Не, не го разбират и точно това е страшното – че не го разбират. И възнагражденията на сестрите не се увеличават, което няма логично финансово обяснение. Сега обещават промяна, но 25 години сме лъгани и как да им повярваме?! Просто искат да спрат стачката, но тя няма да спре и ще продължи до победата!“, бе колективният отговор. „Надявам се наистина да вземат мерки, но честно да ви кажа – не вярвам да стане, защото те не чуват. Но ми се иска, иска ми се да има нормалност!“, като че ли обобщи всичко една от редовите стачнички.

Гражданска подкрепа за сетринския протест, в средата – старшата сестра на АГ отделението
ИСКАНИЯТА на медицинските специалисти по здравни грижи, участващи в националния протест на 1 март, са заявени в Декларация, изпратена до министър-председателя Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и националния омбудсман Мая Манолова. Исканията са общо осем, като сред тях са: без търговски дружества в здравеопазването, еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата – в размер на 2 (две) минимални работни заплати за страната, допълнителни възнаграждения според натовареността, връщане на медицинските стандарти, възможност за регламентирана сестринска практика, промяна в категорията труд. „Стига! Вие имате воля да сложите ред в системата?“, завършва декларацията.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |