Общински болници протестираха, нашата и тя

* Искат пари и реформи; перспективата от закриване на общински лечебни заведения – реална* НСОРБ подкрепи протеста, министър Ананиев обещава промяна на медицинските стандарти и цените
 на клиничните пътеки

Снимка: Интернет, илюстративна
Сблъсъци

НА 15 ЯНУАРИ 23 общински болници, от общо 78 в страната, протестираха – заради тежкото финансово състояние в сектора и реалната перспектива от закриване на общински лечебни заведения. Общо 24 млн. лв. е задлъжнялостта на общинските болници и протестиращите поставиха искането за целева държавна субсидия от 30 млн. лв. за оздравяване и изплащане на извършените надлимитни дейности за последните две и половина години.

СРЕД УЧАСТНИЦИТЕ в протеста бе и нашата общинска болница (МБАЛ - Троян), но участието й бе някак беззвучно – разбрахме, че част от лекарите и персонала са се събрали в централното фоайе, без публична разгласа и изявление/декларация, както по принцип се правят истинските протести (нашите били малко като оня „манифестант“ от първата троянска 1-майска манифестация в началото на миналия век, който крачел по-отзад и хем бил в групата на протестиращите, издигнали плаката „Богати, сторете път на бедните!“, хем не съвсем; но това е отделна и не толкова важна тема – бел. ред.). А положението и в добре изглеждащата отвън и отвътре, сравнително добре оборудвана и хвалена неведнъж троянска общинска болница (определяна като една от най-добрите общински болници в страната) не е розово и нуждата от сериозна промяна в сектора пряко я касае. Да припомним, че от години болницата ни закърпва положението с безлихвени заеми от общинския бюджет; хубавото е, че успява да ги връща, но финансовият проблем стои постоянно. Отделно, което има връзка, но не е проблем само тук (далеч по-обхватен е), е недостигът и застаряването на кадрите.

НАЦИОНАЛНОТО сдружение на общините в Република България (НСОРБ), чийто зам.-председател е троянският кмет Донка Михайлова, подкрепи протеста на общинските болници. А след срещата на Управителния съвет на НСОРБ с зам.-министъра Жени Начева на 19 януари г-жа Михайлова направи в страницата си във фейсбук следния коментар: „Една идея оптимизъм за общинските болници ни вдъхна днешният диалог със зам.-министър Начева – увеличаване на средствата за общинските болници в отдалечените и труднодостъпни райони, които ще се изплащат месечно, ревизия на стандартите за медицински услуги и усилия за увеличаване на цената на клинични пътеки. Поставих тежкия проблем за адекватно финансиране на клинична пътека за долекуване, което е крайно необходимо за застаряващото население в общините ни. Сблъсквам се с безнадеждни житейски ситуации по няколко пъти седмично, които една такава пътека може да реши. Имаме ангажимент, че ще се търси решение на проблема през 2019 г.“. Пак там, в страницата си в социалната мрежа, кметът на Троян съобщи, че на предходната среща на здравния министър Кирил Ананиев със Сдружението на общинските болници е обещано точно това – промяна на медицинските стандарти и цените на клиничните пътеки.

В ДЕНЯ на протеста на общинските болници г-жа Михайлова, в качеството й на общински кмет и на зам.-председател на НСОРБ, даде пространно интервю по темата за БНР, програма „Хоризонт“.  Което, въпреки всичко, прозвуча оптимистично (публикуваме го отделно).

Т21

Интервю назаем
Донка Михайлова: Закриване на общински болници е възможно

* Но то трябва да се случи след реформи в спешната помощ и в доболничната помощ; в сегашната ситуация ще е грешно действие и ще навреди на 2,5 млн. български граждани *Проблемът е, че общинските болници са в условия на една порочна финансова система

Донка Михайлова
– Ръководството на Министерството на здравеопазването обяви среща с директорите на общинските болници, но не престава да прехвърля проблема върху собствениците им, каквито се явяват общините. Затова поканихме за разговор кмета на Троян и зам.-председател на НСОРБ Донка Михайлова. Първият ми въпрос е – вашата общинска болница в Троян в какво финансово състояние е в момента?
– Троянската общинска болница е в състоянието, в което са повечето общински болници в страната – със задължения. Слава богу тя не е сред тези 15-20 болници, които са в критично финансово състояние и за които стои рискът в следващите няколко месеца да прекратят дейност. Но както и останалите, примерно 40 болници, има задължения.

– Какво могат да направят общините, които искат да запазят своите болници? Вие, дори да сте богати, нямате неограничени възможности да инвестирате средства от местните бюджети за запазването на болниците?
– За мен проблемът е, че общинските болници са в условия на една порочна финансова система. Българските граждани плащат своите здравни осигуровки към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Държавата има някои много ограничени задължения към финансирането им, а общините са собственик на тези „търговски дружества“, казвам го в кавички, които трябва да лекуват гражданите на тяхната територия. В тази ситуация общините нямат много възможности за ефективни действия. Ние имаме отговорности по отношение на поддържане на материалната база и техниката в болниците, но имаме законови ограничения да финансираме дейности и заплати. В целия този хаос се получава така, че от 78 общински болници, голямата част са във финансови затруднения.

Ние многократно сме давали предложения за промяна на този статут на общинските болници – статут на търговски дружества. Сега в условията на криза, както можем да определим настоящата ситуация, направихме предложение към министъра, то ще бъде отнесено към НЗОК, за кризисни мерки.

– Какво трябва да включват тези кризисни мерки?
–Трябва да са в две основни посоки. Необходимо е най-после да бъдат променени цените на клиничните пътеки – от 2006 г. тези цени не са променяни, с една актуализация през 2008 г., когато минималната работна заплата е била 180 лв. Сега минималната заплата е близо три пъти по-висока, но цените на клиничните пътеки са същите. Промяната е задължителна, и особено на тези клинични пътеки, които са най-масови в общинските болници. Втората посока е свързана не толкова с пари, колкото с организация – става дума за т. нар. медицински стандарти. Те би следвало да осигуряват качество на медицинското обслужване като определят броя лекари в съответните отделения и колко от тях да са с тесни специалности. За съжаление в малките населени места няма достатъчно лекари, сключват се едни договори с лекари, немалка част от тях фиктивни, които източват пари от лечебните заведения.

Поглед към троянската общинска болница
– Може ли всичко това да бъде заложено още в тазгодишния национален рамков договор, преговорите по който текат в момента? Защото ако допуснем, че всичко за 2018 г. вече е решено, това означава още една година агония за общинските болници и вероятно някои от тях няма да оцелеят.
– Ние оценяваме, че при приет бюджет на НЗОК това не е толкова лесно. Но, мисля, ако се намери политическа воля и разбиране, че промяната е неизбежна, може да се намери решение. Иначе немалко от общинските болници ще изпаднат в колапс.

– Неизбежно се стига до въпроса за преструктуриране и намаляване на броя на болниците, така че да се остави здравото и да се изреже болното. Възможно ли е това, г-жо Михайлова?
 – Аз мисля, че преструктуриране, т. е. закриване на болници е възможно. Но то трябва да се случи, когато имаме реална реформа в спешната помощ, която да позволява на българските граждани в отдалечените и труднодостъпни райони да получават ефективна помощ, включително безпроблемно транспортиране до болниците в областните градове. И когато реално се реформира доболничната помощ, която в момента не може да се справя с ангажиментите си към гражданите. В сегашната ситуация преструктурирането/закриването на общински болници ще е грешно действие и ще навреди на 2,5 млн. български граждани, които се обслужват от тези болници.

15 януари 2018 г., със съкращения
Интервю на Диана Янкулова
БНР, „Хоризонт“, предаването „Нещо повече

Още по темата:

29 коментара:

Анонимен каза...

Донке, как може ти, представителката на най-социалната партия, да допускаш закриване на болници. Ето затова партията ви губи членове и симпатизанти - заради отстъп от социални елементи в политиката.В друго свое интервю / при Александър Симов/ ти заявяваш, че два мандата кмет изхабяват/изчерпват възможностите /или нещо подобно/. Това означава ли, че няма да се кандидатираш за следващ мандат. Или тъкмо напускането на Троян ти дава основание да не се интересуваш ще има ли болница в Троян или ще бъде закрита. Всъщност като кмет трябва да мислиш за кадровото осигуряване на нашата болница - доста чудесни за Троян лекари по силата на биологичните закони ще излезат в пенсия. Мислиш ли за замяната им? Знаеш ли колко мед сестри с ниска квалификация работят? Да не говорим, че не достигат. Дори да напускаш града след две години, трябва да се отнесеш честно към своите съграждани, а не да си казваш - "след мен потоп"

Анонимен каза...

Четем заглавие за троянската болница, след което 90% от статията е поредният апотеоз за божествено-успешната кметица Михайлова.
Защо не опитате да напишете една статия за троянската общинска болница и в нея да дадете думата на работещите в тази болница - лекари, мед.сестри, санитари, администрация? Кой от тях по-добре знае проблемите и причините за тези проблеми?
Съвсем отделен въпрос е каква е местната политика на община Троян по отношение на троянската болница или каква е "висшата" държавна политика в здравеопазването, където близо четвърт век овластените недоразумения и "бялата мафия" правят "реформи" и края на тези реформи не се вижда - е, тогава дайте думата на божествено-успешната ни кметица. Но, да използвате троянската болница като повод, както и протеста на общинските болници срещу безумната днешна българска "здравна система" за да до-обожествявате троянската кметица е меко казано нечистоплътно и ни връщате за пореден път в онези "комунистически времена".
*
Никъде не прочетох за ужасяващият демографски срив на Троян и как и защо той влияе върху функционирането на троянската болница и нейните проблеми. Очевидно загубата на 50% от населението на община Троян все още не се възприема като основен проблем за ВСИЧКО в тази община. Думичка не се обелва по този въпрос, а проблемът с обезлюдяването на Троян няма да го видите в нито една от краткосрочните или дългосрочните програми за развитието на Троян, както и в нито един от бюджетите на общината.
*
И една препоръка към Т21. Така и така сте се заели с личното обожествяване на божествено-успешната ни кметица - защо не подемете инициативата на 15 Август в Троян да не се чества "Успение Богородично", а "Успение Михайловно"? А ПиАр-ката на общината ще оформи "Житието", колко му е....

Анонимен каза...

Какво е виновна г-жа Михайлова?
Ако зависи от БСП - това няма да се случи.
Онези продажници от ГЕРБ и измислените патриоти са си го гласували това.
Те съсипват усилено образование и здравеопазване. Само и единствено ТЕ.

Анонимен каза...

За какво протестирате? Че в 21:00 часа не можете да отидете по спешност и вътре се чува ваш колега как крещи, че не можете да си завлечете гъзовете... че е СПЕШЕН случая. Да не дава Господ да се наложи някому да влиза по спешност. И това не е само в Троян. Какви клетви сте полагали, продажници такива? Подлагате ръката само. Изнудвате, за да обърнете внимание, което сте ЗАДЪЛЖЕНИ да обръщате на всеки, но Не, това става като се бутне някой лев, иначе кучета ги яли пациентите. Това сте вие, това ни е държавата. Продажници долни

Анонимен каза...

3-ти/та/, никой не вменява вина на божествено-успешната г-жа Михайлова. Тук става дума за нещо съвсем друго, а то е - че се употребява троянската болница и проблемите и за нещо съвсем друго.
Колкото до БСП - ами нали тези "реформи" в здравеопазването стартираха именно от БСП и министърката д-р Мими Виткова? След това бяха продължени от др.Станишев и правителството на БСП. След това - Орешарски и отново БСП. Не отричам и "заслугите" при трите мандата на ГЕРБ, но, ако вие правите разлика между БСП и ГЕРБ, които са двете страни на една и съща монета - толкова по-зле за вас. Политическият спектакъл, които ви разиграват от години на "управляващи" и "опозиция" са за наивниците. Мафията е една и тя притежава днешната българска държава на 100% по вертикала и хоризонтала.
Не си правете илюзиите, че нещо зависи било то от БСП или ГЕРБ. Други и от други места дърпат конците.
Въпросът е какво ние правим с живота си тук в Троян на местна почва и какъв шанс имаме.... и имаме ли изобщо?

Анонимен каза...

Троянци подкрепяме решението за построяването на втора кашпа на градския площад.Последна година без втора кашпа!

Анонимен каза...

И да допълня за успешната Дона трябва паметник да се издигне на троянския площад

Анонимен каза...

Бърза помощ и МБАЛ са отделни звена.Не ги слагайте под общ знаменател.

Анонимен каза...

И в МБАЛ са същите! Трябва ли да им напиша на всички имената? Няма да стигне мястото, няма ЕДИН съвестен лекар! Всички чакат за рушвет. Но нека ги оправдаем като кажем, че не са само те, а навсякъде, в цяла България, всичките "лекари" и "мед.сестри" са един дол дренки. Всичко се свежда дотам, че "осъден лекар няма", и докато е така, нищо няма да се промени... Съжалявам, ако съм Ви засегнала, от коментара Ви оставам с впечатлението, че работите в МБАЛ. Спорна работа и много рушвети. Ай!

Анонимен каза...

"няма ЕДИН съвестен лекар" - 9-ти, това не е вярно. Лично аз мога да посоча един НАИСТИНА СЪВЕСТЕН лекар - това е д-р Бакърджиева! Тя работи със съвест и е безкрайно отговорна и отдадена на работата си, както и целият и екип, който тя ръководи! За другите не мога да кажа нищо подобно. Измет са си ...

Анонимен каза...

Преди време имаше 30 лекари във двойно по-голям Троян, но всеки ги познаваше и ги уважаваше, а сега са 130 но по-голямата част от тях никой не ги е чувал и не ги познава, но получават заплати/нелоши/. Въпросът ми е всеки от тях заслужава ли си заплатата в Б-я, и след това да прави сравнение със лекарите в ЕС!!!

Анонимен каза...

Ами то май най-добре напишете ако има още някой съвестен лекар в община Троян, да ги знаем кои са. Ще е по-лесно.

Анонимен каза...

Слeд тeзи грозни комeнтари, даи божe всички лeкари да напуснат и да си намeрят работа в нормална държава. Трябва наистина да си или бeзкраино отчаян или кръгла нула за да работиш в Б-я когато цяла Европа e отворeна и дори eзикови изпити вeчe нe сe изискват само подаванe на докумeнти в лeкарският съюз в съотвeтната държава - кои нe говори в днeшно врeмe англииски. Пък и eзик сe учи по лeсно отколкото 6 години мeдицина. Сeриозно колeги изнасяитe сe докато нe стe прeстарeли. Нe само заплатитe са нормални, но и възможноститe за профeсионално развитиe. В б-Я каквото научиш в унивeрситeта - това e до края на кариeрата, няма профeсионални курсовe и изисквания всяка година да си поддържаш нивото. С двe думи - умряла работа.

Анонимен каза...

13-ти, много елементарен коментар.
Ще ти дам едни примери, а ти се сети какво искам да кажа.
Който има желание да учи, може и да изкарал ТУ–Габрово и да е голям специалист. Ако не иска да учи минава по тънката лайсна с 3-ки и вече е инж.
Който не иска да учи, може и ТУ-София или Варна да е изкарал и пак да е минал с 3-ки и пак е инж.
Та и лекарите - може да няма изискване за надграждане на нивото, но който иска винаги може да си купи книга и да чете и да напредва в развитието си.
Това, че повечето са ограничени и ги устройва нивото им, е друга тема.

Анонимен каза...

Да ти кажа пък за една млада зъболекарка - Б.М, която си има кабинет и се старае в работата си и го прави с удоволствие, а не просто за отбиване на номера.
Та има хляб в младите, но са малко кадърните.

Анонимен каза...

До 13ти: С такива лекари... По-добре без тях. И къде ще си намерят работа в чужбина като са НЕКАДЪРНИ? Там не се става лекар, както тук... Там има осъдени лекари и има последствия, затова че не си вършиш съвестно работата. Те ако се чувстват толкова специалистите, що не се вдигнат и да си намерят работа в чужбина? Щото се знаят колко знаят, и че нищо не става от тях.

Анонимен каза...

Колко й бутна, че така съвестно се е отнесла към проблема ти?

Анонимен каза...

Не е лоша идеята в Троян да се правят паметници на негодниците,за да може и идните поколения да ги мразят за това , че съсипват града.

Анонимен каза...

Има добри лекари в Троян и не слагайте всички в един кюп!!!

Анонимен каза...

Грозни коментари.Просто пишем без да мислим.В нашата болница има прекрасни лекари които ежедневно се борят за човешки животи.И вместо да ги подкрепим ние ги обиждаме по най-грозния начин.А що се отнася до болницата - добре е че я има , защото има общини като нашата ,които отдавна вече са без медицинско заведение

мичо генковски каза...

На фона на наистина грозните, немотивирани и дори злонамерени хули към медицински работници присъединявам се към оценките на коментариите под № 19 и 20. Споделям, че в Троянската болница има професионално добре подготвени и добросъвестни лекари, способни да помогнат на болните от общината. Със зъби и нокти болницата трябва да се пази. Не трябва да си допуска дори и намек за ограничаване на нейната дейност. Има лекари, които работят повече от 40години. Мисли ли общинската власт за техните заместници? Сдружението на общините не трябва ли да се противопостави на практика болниците да са търговски дружества. Самото присъствие на определението "търговски" съответства на принципа "здравето е стока, търговия, следователно плащай"? И ние, пациентите, плащаме. Както всичко в днешно време и здравеопазването опира до парите. Затова не трябва да се упрекват лекарите - системата трябва да се промени. За жалост нещата вероятно още ще затънат, преди да се стигне до подобен обрат.

Анонимен каза...

Съгласен с Мичо

Анонимен каза...

Мичо, ти като беше я ОБС-то заедно с другите комундета от герП, как точно действа за да не се стигне до днешното дередже?

мичо генковски каза...

Драги, 23-ти!
В думата "дередже" обикновена се влага негативен смисъл. Вероятно в този смисъл я употребявате и Вие /ти/ Само че аз изобщо не говоря и не считам, че болницата в града ни не е в състояние да осигури медицинското обслужване на населението от общината. Тъкмо обратното. Споделям по-горе, че тя е осигурена / засега/ с добри професионалисти в основните отделения - вътрешно, акушеро-гинекологично, хирургично, неврологично. Всеизвестно е, че лекари като д-р Петьо Маринов и Мишо Василев биха били успешни лечители в големи национални болнични заведения. Мога да изброя още две дузини имена на добре подготвени специалисти, но някои от тях са назначени още от времето когато гл лекар беше д-р Цукев. Идеята ми е да се мисли за техни заместници.А заговори ли се за реформи, за преструктуриране това неизбежно води като краен резултат ликвидация - както стана с икономиката на държавата и в частност на Троян.

Анонимен каза...

А търговските представители, които редовно навестяват лекарите и им дават пари, за да изписват тяхната отрова?????????
Добре, че поне все още има добри аптекари (маг. фармацевт), които да ти сменят лекарството с друго подобно, но на разумна цена.
Т.е тези ХОРА не са алчни за парите от продажбата на дадено нещо.
Все пак във високата цена на другото е включен и хонорара на лекарите и аптекарите.

Elena каза...

Здравейте,

Имате ли нужда от легитимен лихвен процент за заем от 2% ?, Aanna Loan Finance предлагат заеми на физически лица и организации Заем, Нашите кредити са добре застраховани и максималната сигурност е наш приоритет, ние предлагаме заеми, които са налични.

* Лични заеми (сигурни и необезпечени)
* Бизнес кредити (сигурни и необезпечени)
* Комбиниран заем
* Заем за консолидиране и много други:

Ако се интересувате, свържете се с нас с получаването на този имейл, за да разрешите транзакцията да продължи, можете да получите чрез e-mail: annaloanfinance @ gmail.com, за бързо разговор в чат или whatsapp / +35677926593

Много поздрави,
Анна Фиго,
Обадете се / Whatsaap +35677926593
C.E.O / Генерален консултант.
Анна заем финанси
annaloanfinance@gmail.com

Derek Douglas каза...

Здравейте,

Имате ли нужда от удобен заем за вашето удовлетворение? Ние предлагаме достъпен 3% лихвен заем за местни и международни кредитополучатели. Ние сме сертифицирани, надеждни, надеждни, ефективни, бързи и динамични и работим заедно. ние даваме дългосрочен заем от 2 до 50 години най-много.

Имате ли нужда от директен, лесен и достъпен заем, за да платите за дълга, да започнете бизнес или по някаква друга причина? Ако е така, моля, свържете се с нас със заявката си за заем.

Тази оферта е за сериозни хора.

Моля, свържете се с нас, ако се интересувате, чрез:
Имейл: easyloanfirm20@gmail.com
WhatsApp: +19179797509

Сертифицирани сме,
надежден, надежден, ефективен, бърз и динамичен.

С Най-Добри Пожелания,
Дерек Дъглас
easyloanfirm20@gmail.com
WhatsApp: +19179797509

Derek Douglas каза...

Здравейте

Имате ли нужда от заем или сте отхвърлили банката си преди това, това е възможността, която сте търсили. Ние предлагаме както търговски заем, бизнес заем, студентски заем или всеки заем по ваш избор при 3% лихва. Заинтересованите лица трябва да се свържат с нас на адрес

Моля, свържете се с нас, ако се интересувате, чрез:
Имейл: easyloanfirm20@gmail.com
WhatsApp: +19179797509

С Най-Добри Пожелания,
Дерек Дъглас
easyloanfirm20@gmail.com
WhatsApp: +19179797509

3% спешно предложение за заем

Bill Johnson loan firm каза...

Получаването на легитимен заем винаги е бил огромен проблем за клиенти, които имат финансови проблеми и се нуждаят от решение на проблема. Въпросът за кредита и обезпечението е нещо, от което клиентите винаги се притесняват, когато търсят заем от легитимен кредитор. Но .. ние направихме тази разлика в кредитната индустрия. Можем да организираме заем от порядъка на $ 5,000.00 USD до $ 500,000.000.00 USD на ниво до 3% лихва. Моля, отговорете незабавно на този имейл: billjohnson.loanfirm011@gmail.com

Нашите услуги включват следното:

Консолидация на дълга

Втора ипотека

Бизнес заеми

Лични заеми

Международни заеми

Заем за всякакви видове

Семеен заем
ние финансираме малка фирма за заем, посредници, малки финансови институции, тъй като разполагаме с неограничен капитал. За повече подробности относно закупуването на заем свържете се с нас, свържете се с нас WhatsApp +27653716382 свържете се с нас, моля, отговорете незабавно на този имейл: billjohnson.loanfirm011@gmail.com


Г-н Бил Джонсън

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |