Добър мач с нещастен край

* Ужасно начало, мощно второ полувреме, лош късмет в последните секунди и минимална загуба на „Чавдар“ при гостуването на „Буба Баскетбол“ в столицата – 76:78
Баскетбол, „А“ група, Първа шестица

Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

В ПРЕДНИЯ си репортаж пожелах „Нова година - нов късмет!“. За съжаление в първия мач на „Чавдар“ в София срещу „Буба Баскетбол“ тази неделя (21 януари) точно късметът ни се изплъзна в последната секунда и загубихме нещастно с 76:78. Но нека проследим хронологията на събитията в столичната зала „Триадица“.

ЕДВА ЛИ и в двата клуба са предполагали, че мачът ще е толкова оспорван, което си личеше и по състава на групите за мача, т. е. очакваше се безпроблемна победа за домакините. И наистина двубоят започна ужасно за „Чавдар“ – тотално превъзходство на софийските младоци и учудващ смут в опитните ни редици. Първата четвърт завърши с 17 точки преднина за „Буба“ – 28:11. През втората четвърт нещата на терена започнаха да се понатъкмяват – Кирил Райков (22 т.) пое лидерската роля, новото/старо попълнение в нашите редици Филип Каменов (21 т., 14 борби) властваше в подкошието, а младокът Николай Маринов (16 т.) игра като стар опитен играч със самочувствие и ефективност. Четвъртината – 17:22 за нашите. Но това не беше всичко и домакините едва ли са си представяли какво ги очаква в третата част на играта, когато се отприщи троянската машина и настъпи пълен обрат във всичко – в защита и нападение, в стрелбата, в борбата под кошовете и т. н. 25:13 за „Чавдар“ в частта и равенство 58:58 преди последната заключителна четвъртина.

НАПРЕЖЕНИЕТО бе невероятно и да си призная и аз пред лаптопа изпитвах чувството, че съм на терена. Резултатът се движеше кош за кош, като в отделни моменти „Буба“ се откъсваше, но после „Чавдар“ се връщаше в играта, дори поведохме... И когато при 76:76 мачът отиваше в продължение, буквално в последната секунда Лъчезар Димитров от краче, както е прието да се казва за това баскетболно действие, се освободи от топката в посока на коша, а тя за огромно разочарование на нас и неописуема радост за домакините взе, че се намъкна в коша! Краен резултат 78:76 за „Буба Баскет“. Какво да се прави, има ги и тези моменти в играта – цял мач си опъвал като вол, стигнал си до Рим, а не си видял папата. Здраве да е, предстоят още мачове, ще се пада, ще се бие... В другите два мача от първия кръг на финалната шестица резултатите са: „Шумен“ (Шумен) - ИУ (Варна)  – 75:85, „Берое 2“ (Стара Загора) - „Атлетик“ (София) – 84:101.

***

ИСКАМ да отделя малко внимание и на момчешката формация до 14 години на БК Чавдар, към която изпитвам особени симпатии, състезаваща, както вече изтъкнах, в западната „А“ група – факт, сам по себе си красноречиво говорещ за класата им. И макар резултатите за някои да не са толкова впечатляващи, самото участие издига престижа на клуба и реномето на Троян като баскетболен център. Момчетата играха срещу връстниците си от силния отбор на „Левски“ (София), водени от състудента ми Иван Гогов - дал много за българския баскетбол, с помощник Красимир Драгоев, и двамата възпитаници на ВИФ (сега НСА). Нашият отбор в този мач беше поверен на Павел Игнатовски, също възпитаник на НСА. Нарочно споменавам двете имена на един и същ спортен институт, понеже и трите стари кучета (Гогов, Драгоев и моя милост – бел. авт.) се разграничаваме от името НСА.

Треньорът Павел Игнатовски дава наставления на момчетата на "Чавдар" (до 14 години)
ЛЕВСКАРЧЕТАТА нагънаха нашите още от началото, но постепенно мачът стана по-равностоен, в един момент дори настъпи известна паника у противника, а троянчетата усетиха, че могат повече. В крайна сметка обаче рутината, класата, треньорският опит си казаха думата и „Левски“ спечели с убедителното 86:58. Нищо обезпокоително обаче, напротив, троянските момчета за пореден път показаха, че имат потенциал, имат качества; но както неведнъж съм изтъквал – трябва работа, много и къртовска работа, защото отстъпват в най-важните компоненти на играта: стрелбата в коша, борбата за отскочилата топка и подаването.

***

СЛУЧАЙНО по канала „Спорт медия“ проследих и заключителните минути на аматьорския баскетболен мач на „Чавдар“ (Троян) срещу „Баш Мечките“ (Велико Търново) – 70:76. Но липсата на предварителна информация ми пречи да проследявам мачовете и на този интересен феномен, какъвто е аматьорският отбор. Ако за в бъдеще информационната картина се подобри, готов съм да го отразявам на страниците на Т21.
           
Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Ако Лъчо не беше в София с мъжете щяхме да бием Левски.

Анонимен каза...

Казах ли ви още на предната тема, че ще има загуби? Кво само пишете глупости как щели тук и там да бия.
Така им започва годината - така и ще бъде цялата година.

Анонимен каза...

Нужно ли е да пишеш 1 час, за да смекчиш вината?
В крайна сметка сте паднали.
Явно ти е скучен живота и търсиш поле за изява.

Анонимен каза...

Най-дълго пишещият в този сайт е Илиян Пеевски. Ако този е писал 1 час то Илиянката се е трудил сигур цяла нощ. Ама нали са пенсионери кво да праят горките

Анонимен каза...

Аз пък питам Пешо сърдит ли е на Игнатовски ,че е станал даскал и не стоеше до него поне за морална подкрепа ,ами се криеше по пейките в публиката. Тя пък една публика , левскарските родители бяха повече и надвикваха малкото троянци защо поне родители нямаше да гледат децата си

Анонимен каза...

Не ги гледат, защото ги знаят що за стока са.
А и може би ги е срам, че техните наследници пилеят хорските пари.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |