Сливови трънчета

 Слива 2022 Отзвуци

ЕДНО МЪНИЧКО СИНЬО-ЖЪЛТО ЗНАМЕНЦЕ

НА ПРАЗНИК като на празник, така е редно. На празника трябва да е празнично, весело, леко. Но това не означава да се правиш, че другото го няма. Особено ако на вратата ти гърми война, а един луд диктатор я пали все по-злобно и налудничаво. Та приказката ми е за троянската Слива 2022 (Фестивала на сливата). Казах го вече, стана хубав празник, беше както трябва да бъде – на празник като на празник. Но се чудя как никой не обели дума за онова другото. Ако не повече, то поне мъничко съпричастност, мъничко човещина, едно мъничко синьо-жълто знаменце да проблесне, не, сякаш Украйна бе неприлична дума?! А имаше толкова хора, сред тях бе и вицепрезидентът на България г-жа Йотова. И като я гледах, не знам защо, се сетих как в началото на мандата си наколеничи и целуна десницата на руския патриарх Кирил, познат като полк. Гундяев от КГБ. После Гундяев нахока българския президент в президентския му кабинет и президентът ни си мълча като… Не знам, тъжно и срамно. За всички ни.

СЕГА ЛИ НАМЕРИХТЕ ДА Я РАЗГЛЕЖДАТЕ!

ТОВА го казвам с неудоволствие, но трябва да го кажа. Бе в началото на Слива 2022, на откриването. Решихме (с жена ми) да разгледаме посветената на празника карикатурна изложба на художника Цецо Велешки, наш земляк, живеещ от години в Полша, вече имахме негова пластика и това доусилваше интереса ни. Изложбата бе на чардака на малката музейна сграда (Конака). Качваме се нетърпеливо по стръмната дървена стълба, стигаме на чардака и… срещу нас една навъсена (набрунзена по троянски) като надзирателка в трудов лагер госпожа ни изсъска назидателно-заплашително: „Сега ли намерихте да я разглеждате!“. Бях като гръмнат, в началото дори не схванах какво става, преди години съм работил в Музея, тук съм като у дома си и винаги и за всички е било гостоприемно и ласкаво. Обаче бързо разбрах – на чардака бяха разпънати няколко маси с бели покривки, явно за ВИП гостите на празника, а съскащата госпожа авансово ги бранеше от простолюдието. Трудно се овладях. Но сметнах, че е излишно да й обяснявам каквото и да е. Ще спестя името на дамата, ще кажа само това – че е новоназначеният шеф на културно-образователния отдел в общинската администрация (в Троян)?!

Генадий Маринов


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |