„Кажи сирене! Балканско сирене“

   * МИГ – Троян, Априлци, Угърчин организира двудневен фестивал по международния проект „Кажи сирене! Балканско сирене “ * Проектът изследва и документира балканските сирена с фокус върху традиционното производство на млечни продукти в регионите от проекта, създава кулинарни маршрути и популяризира малки семейни ферми

ФЕСТИВАЛЪТ ще се проведе на 14 и 15 октомври 2022 г. в Троян с участието на местни инициативни групи от българска страна и техните партньори от Румъния, Гърция и Молдова. Организатор е неправителствената организация Сдружение „Местна инициативна група (МИГ) – Троян, Априлци, Угърчин“.

ПРОЕКТЪТ се изпълнява в сътрудничество с четири МИГ-а - партньори от България по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014-2020 г. на основание сключен Административен договор № РД 50-73/02.04.2021 г., финансиран чрез Програмата за развитие на селските райони. Той има за цел да изследва и документира балканските сирена, като се фокусира върху традиционното производство на млечни продукти в регионите от проекта, да създава кулинарни маршрути и да популяризира малки семейни ферми, които са съхранили уникални технологии за производство и стари фамилни рецепти.

СТРАНИТЕ от Балканите имат традиции в производството на сирене, става ясно от основната идея, провокирала разработването на проекта. Местните продукти, които се произвеждат от малки мандри и лични стопанства, варират от обикновено саламурено, меко, полутвърдо до деликатесни сирена. Те са уникални, редки и типични за отделните региони. Нараичат ги скритото съкровище на Балканите, заради което могат да се обединят под единен бранд; и без да губят националната си идентичност, да осигурят достойни доходи на фермерите в региона.

РАЗЛИКАТА между традиционните местни сирена и промишлените сирена е именно в локалните микроорганизми, чрез които става ферментацията, което придава и специфичния вкус на различните млечни продукти. Точно тези уникални бактерии и технологии, запазени от векове, придават специалния „балкански вкус“, който ги различава от индустриалното производство и превръща в специфичен бранд по проекта „Кажи сирене! Балканско сирене”.

ФЕСТИВАЛЪТ в Троян има за цел да популяризира и презентира балканските сирена на местните производителите от България.

МИГ – Троян, Априлци, Угърчин

Начало

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |