Троян - в Топ 10 на най-красивите български градове

* Класацията е на финансовия сайт Profit.bg, на базата на предпочитанията на екипа; №1 е Созопол, ние сме шести
 
Пък си и хубав, бе!
Троян, изглед към уникалния за страната Музей на занаятите
ФИНАНСОВИЯТ сайт Profit.bg, смятан за №1 у нас в сферата на финансовите новини и анализи, известен и с представяните множество класации (наши и чужди), включи Троян в класацията си „10-те най-красиви български градове”. Радваща и вдигаща самочувствието (ни) оценка. Макар че е редно да направим уговорката, направена и от сайта – класацията е „изготвена на базата на предпочитанията на екипа на Profit.bg”, сред който, това е наше предположение, вероятно има и троянец. 

И ТАКА, ето ги 10-те най-красиви български града според Profit.bg. На първите две места са морските перли: Созопол – „един от най-древните градове по нашите земи и най-старият на черноморското крайбрежие”; и Несебър – древната Месембрия, смятана за родното място на мъдреца Езоп, а днес архитектурен и археологически резерват. Трети е старопрестолният Велико Търново – столицата на Втората българска държава, наричан в Средновековието „новият Йерусалим, Рим и Константинопол - и то взети заедно”. Следват: Мелник – най-малкият град в България, град-музей и известен център на винопроизводството; и Копривщица – революционната столица на Априлското въстание през 1876 г., град с уникална възрожденска архитектура.

НА ШЕСТО място е нашият Троян - градът ни е откроен с „уникалния за страната Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства”, създаден в духа на богатото занаятчийско наследство (снимката, с която сме представени, е изглед към Музея). Подчертава се също, че Троян е „един от първите, в които се развива туристическото движение у нас” и че в района е имало селище още през палеолита. Седмата позиция е за друг занаятчийски център от Възраждането – Трявна.

СЛЕД ТОВА са: Хисаря - известният още от римско време балнеолечебен център, в района на който се намират „22 горещи извора с различни характеристики и лечебни свойства”; и Сандански, където се е родил и живял Спартак, а днес градът се гордее с парка си – „най-големият градски парк у нас заедно с варненската Морска градина”. Престижната десетка завършва с Карлово – родното място на най-великия българин, Апостола на свободата Васил Левски.

ВИЖДА СЕ, че в класацията „10-те най-красиви български градове” ги няма големите, включително и милионната ни столица София. Вероятно от екипа на Profit.bg предпочитат уюта и очарованието на по-малките български селища, с което няма как да не се съгласим. Макар че, както се казва, голямото си е голямо.

Т21

21 коментара:

Анонимен каза...

Тези явно не са идвали тук.
Да видят как кола, оставена за няколко часа на улицата се покрива със слой прах.
Да видят лунните кратери по пътя за Орешак.
Неправилно паркираните автомобили
в града и още куп проблеми и тогава да оценяват.

Анонимен каза...

Първи април мина... Тогава щеше да е актуално както тази статия, така и, че например др. Дона Къртицата е сред ТОП 10 кметове на Европейския съюз

Анонимен каза...

Хаха, в много класаций сме в топ 10 а хората се чудят как да избягат от тук.

Анонимен каза...

"Защо не съм и аз поет,
поет като Пишурката?
Ех, че ода бих направил
на баба си на хурката! "

Анонимен каза...

Трудно ми е дa повярвaм, че Троян е в тaзи клaсaция. Нямa нищо, което дa ми поногне дa повярвaм!

Анонимен каза...

Троян е хубав град но не му личи!!!

Анонимен каза...

Този материал е публикуван в Profit.bg преди седем месеца на 01 септември в 17.01 часа.Т21 чак сега ли сколакса да го прочете.Сега е времето да се хвърли пепел в очите на избирателите.Идват местни избори и явно Т21 се насочва към подкрепа на Дона Къртицата.

Анонимен каза...

Че Дона си е започнала предизборната агитация е ясно. Но и ние трябва да я разберем. Жената никога не е работила "простосмъртна" работа, а винаги се е подвизавала под топлото крилце на БКП. Така, че ако не стане пак кметица, ще трябва да работи до пенсия. Въпросът е какво, след като партията ѝ бавно, но сигурно върви към бунището на историята, а икономисти от СА-Свищов-с лопата да ги ринеш

Анонимен каза...

Как не ви омръзна да плюете? Като толкова знаете и разбирате се кандидатирайте, идват местни избори...ама не ви стиска. Затова са необходими качества, които ви липсват, дори не заставате публично с името си зад мнението, което изказвате. За това се иска смелост...

Unknown каза...

Балкана ни е хубав,ама за града не мога да кажа нищо хубаво.Особено след тези пътища,които ги направи баба Донка......
......

Анонимен каза...

9-ти, много си "смел", но анонимен/за съжаление/!

Анонимен каза...

Много любопитно, финансов сайт оценява красотата на бг-градове и спрямо какви критерий, да не са гледали в google maps?

Анонимен каза...

Девети, с политика в България се занимават тези, които за нищо друго не стават. А аз си имам добра и уважавана от хората професия в която отдавна съм се доказали и спечелил уважение. Де да беше така и с другарката Дона ( с партизанско име Къртицата)

Анонимен каза...

Тролим здраво!!!

ГЕРБ Троян & Co

Анонимен каза...

14-ти, пак казвам-с политика в България се занимават тези, които за нищо друго не стават. Какъв ГЕРБ, какви 5 лв. Та той той бившият кмет от ГЕРБ, възпитаникът на висшата школа на КГБ Акимов е още по-лош вариант от комсомолската секретарка Дона

Анонимен каза...

То защото вие сте много "смел" затова и вие сте се писали -анонимен! А относно града явно вие не живеете в него,затова не виждате копките по пътищата ,мръсните улици ,разбитите и опасни детски площадки,недомислените пешеходни пътеки който са поставени на абсурдни места и на който се прегазват пешеходците и още куп проблеми !

Анонимен каза...

Извинете, има ли кой да се зарадва на тази новина?! Толкова злоба в Троян откъде дойде? В моят град всеки ден се случва по един факт, достоен за уважение. Трябват сетива да го усетиш.

Замислете се :) каза...

Всичко зависи от нашите решения :) !

Анонимен каза...

Троян след управлението на Кмета Михайлова е много по- красив.Искам да живея и работя тук!

Анонимен каза...

Кметът Донка Михайлова бе добър шанс за Троян!

Unknown каза...

Хубав е Троян. КАТО НА ПОВЕЧЕТО ГРАДОВЕ НЕ МУ ДОСТИГАТ ПАРИ. а. А ТОВА ИДВА ОТ БЕДНОСТТА В МИСЛЕНЕТО НА ПОВЕЧЕТО ОТ съгражданите ни. ВМЕСТО ДА СЕ НАПАДАМЕ ЕДИН ДРУГ ДА СИ отговорим кой с какво. Може да помогне за това Троян дае наистина втЗи класация заслужено.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |