Музеят разказва „Сливово-ракиени истории“

* Откриването на изложбата е в първия ден на юбилейния 30-и Фестивал на сливата: 22 септември, петък, от 16:00 ч. в централната сграда на Музея на занаятите, вход свободен

Предстоящо 
22 септември
 
ТРОЯНСКИЯТ Музей на занаятите, който има сериозен принос в зачеването на Празника (фестивала) на сливата през далечната вече 1994 г., ще подари за юбилейната му 30-годишнина изложбата „Сливово-ракиени истории“. „Изложбата е многопластова, с богат и интересен изобразителен и текстов материал“, коментират авторите.
• ЩЕ БЪДЕ представено отглеждането на сливата – сортове сини сливи, процесът на бране и преработка, различните производи (ракия, сладка, мармалади, сушени сливи, пестил).

• СПЕЦИАЛНО внимание е отделено на варенето на ракия – всеки етап е описан и придружен с видеофилм, който може да се активира с QR код. Показани са трите техники – домашно варене, градски казан и фабричното производство във „Винпром Троян“ (сега част от чешката група „Рудолф Йеленек“), който е национален лидер в производството на плодови ракии (а групата е №1 в световен мащаб). Разкрити са и тайни на манастирската билкова ракия (буреновка), варена в Троянския манастир. Представен е и инвентарът за ракиеизваряването.

• РАЗКАЗАНА е 30-годишната история на Празника – от началото на голямата поляна в двора на Националното изложение на занаятите в с. Орешак, по-сетнешното „раздвояване“ (в Националното изложение и на централния площад в Троян), трансформацията във фестивал до днешното състояние, когато сливаро-ракиджийското шоу се е превърнало в емблема на Троян и има трайна национална популярност.

• РАЗКАЗАНИ
са и доста любопитни факти и истории, свързани с ракията, употребата и злоупотребата с нея, начина, по който се пие у нас и на Балканите, весели моменти от биографията на Празника.

• ЩЕ МОГАТ да се видят старинни съдове за варене и консумация на ракия от богатите фондове на Музея, ракиени бутилки и етикети от производството във „Винпром Троян“ и други. Със свои творби на сливаро-ракиджийска тема ще участва живеещият в Полша художник и наш земляк Цветомир Велешки, разбира се ще могат да се видят и станалите знакови изображения на големия ценител на Празника (и на предмета му) и прочут наш съгражданин и почетен гражданин Милко Диков.
ОТКРИВАНЕТО на изложбата „Сливово-ракиени истории“, реализирана с подкрепата и сътрудничеството на Община Троян, „Винпром Троян“, Троянския манастир и ИПЖЗ - Троян, е в първия ден на юбилейния фест: 22 септември, петък, от 16:00 ч. в централната сграда на Музея на занаятите. Заповядайте, вход свободен.

Т21
по информация от Музея на занаятите

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |