„Нека сливата бъде с вас“

* Двама столични художници и 15 ученици от НУПИ „Проф. Венко Колев“ сътвориха сливовата арт инсталация, носеща посланието „Нека сливата бъде с вас“, мястото – над реката
Слива 2018
"Нека сливата бъде с вас"
ЗА ПОРЕДНА година по време на Фестивала на сливата в Троян Пешеходният мост до Музея на занаятите бе място за съвместна арт изява на Център „Алос“ (София) и троянското НУПИ „Проф. Венко Колев“. Идейният проект за инсталацията е на художниците Любен Кулелиев и Добрин Атанасов от „Алос“ (Център за неформално образование и културна дейност), и двамата преподаватели в Софийския университет, които повече от 10 години си партнират с троянското художествено училище по различни проекти. Финансирането е осигурено от Ротари клуб - Троян и е в размер на 1000 лв. Столичните артисти и 15 троянски ученици са изработили в продължение на три дни елементите на творбата си, замислена като провокация към минувачите – защото е нужна специална гледна точка, за да се видят изображенията в цялост и да се прочетат посланията.

"150 години Троян"
Инсталацията нощем, сн. Стела Георгиева
ОТ СТЪЛБИТЕ към моста се чете „150 години Троян“ на фона на троянска шарка, която всъщност е и логото на НУПИ „Проф. Венко Колев“. Откъм Инфоцентъра може да се види „Нека сливата бъде с вас“, изписано под лика на Учителя Йода – заигравка с „Нека силата бъде с теб“ („Междузвездни войни“), която не само подсказва за силата на сливата, но и чрез граматическата промяна  (от „теб“ във „вас“) препраща към силата на заедността в юбилейния град или просто е едно весело „Добре дошли в Троян“.

Заръката на Учителя Йода
ДИРЕКТОРЪТ на НУПИ Илиян Илиев, инициатор на проявата, сподели, че е наблюдавал как хората си съперничат за местата, откъдето да снимат цялото. А това значи, че публиката е интелигентна и е отговорила на провокацията. Доволен е също, че закачката кара минувачите да се усмихват и че мостът внася допълнителен, различен елемент на празничност във фестивалния Троян.

Нели Генкова

Още по темата:

1 Коментара:

Дедо Спас каза...

Турист да си в Троян. Още на входа на града те чака услужлив полицейски екип, паркирал патрулката точно върху пешеходната пътека към моста за Лесопласт. Ако не са там, чакат пред входа на санаториума, в кръстовището, след знак забранено спирането и пред пешеходната пътека. Не са със специален режим, те са там да помогнат, я с фиш, я с акт. Веднага след тях стигате до знак Г5 - Движение само направо и наляво след знака. Стрелката наляво "гениално" е закрита с някаква жълта лепенка, точно по всички точки на ЗДП и правилника за неговото приложение. А сте кривнали наляво, а сте нарушили знак "Забранено влизането". Как да е стигате до мястото на събитието, естествено обезпечено с достатъчно места за паркиране. След като разгледате "уникалните" арт инсталации (тях Иван Хаджийски ги е описал в друга статия), опушите се добре на скара и си купите някой чиреп за спомен, решавате да поемете към дома по главната улица. И стигате до новия стар малък пазар. Там има знак Г4 - Движение само направо и надясно след знака (Пред ПИБ) и едно уникално съоръжение със знак "Влизането забранено" и нещо между знак Г8 и Г10 (поне така е сложен) което ви набутва наляво в затворена улица. Ошашавени, решавате да предприемете рискова маневра и каква радост, пак притичва услужлив полицай с кочан в ръка. След като ви услужи акт или фиш, доволен ви праща в някоя друга разровена и затворена улица. Тоя същия полицай в бързината да ви помогне цопва патрулката до магазина на Виваком, естествено на много по-малко от заветните 5 метра от кръстовището, няма и на 50 см.
И малко помощ от приятел - вчера една госпожа в униформа се опита да ме спре пред санаториума, намалих и обясних, че нямам право да спра там и ще я чакам на следващата отбивка. Спрях, но никой не дойде и си тръгнах.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |