Камен Славков: Моята (сливова) е позната и в академичните среди

* „Тайна няма, важното е да се прави с мерак и да имаш търпение да отлежи няколко години, задължително в буре“, сподели обявеният за ракиджия №1 на Слива 2019

Камен Славков – ракиджия №1 на Слива 2019, Троян
Слива 2019
ПОБЕДИТЕЛЯТ в надпреварата за най-добра домашна сливова ракия от тазгодишното 27-мо издание на Българския фестивал на сливата в Троян е 26-годишният ни съгражданин Камен Славков. Той е редовен участник в състезанието и досега е печелил две трети награди, една втора и една награда на публиката, която е най-ценна за него, тъй като е оценката на хората, гласът на народа. Камен е завършил стопански мениджмънт в троянското СУ „Свети Климент Охридски“ и публична администрация в Техническия университет в Габрово, една година е работил в Община Севлиево, но се завърнал в родния Троян и в момента е машинен оператор в „КОПА Хидросистем“ ООД. „Най-накрая!“, написа Камен в профила си във фейсбук, след като грабна ракиджийския приз; а неговата упоритост, самочувствието и младостта му ни провокираха да му зададем няколко въпроса.

– Откога се занимаваш с варене на ракия и откъде си се научил?
– Занимавам се още от ученик, от 16-годишен – първо като помощник на прадядо, после на дядо и сега като самостоятелен майстор, пазещ опита на предците си.

– От какви сливи правиш троянския си еликсир?
– Сливите са от вече изчезващия нашенски сорт, дребни, сладки, не искат пръскане, с уникален аромат на дестилата. От съвременния сорт „Стенлей“ не може да се получи същата ракия.

– И откъде ти идва самочувствието да участваш в конкурса за най-добра домашна ракия и да очакваш висока оценка?
– Самочувствие имам от мненията на приятели и познати/непознати за моята ракия. А и знам как съм я направил, спазвайки технологията, най-вече знаейки някои тънкости от старите майстори.

– Имаш ли „тайна“ и би ли издал малко от нея?
– Тайна няма, важното е да се прави с мерак и да имаш търпение да отлежи няколко години, задължително в буре.

– Имаш ли препоръка как да се пие троянската сливова?
– Сливовата е сладка, когато се пие в добра компания. Задължително трябва да се подложи мезе според сезона. Ракията е неизменима част от нашия бит в радост и мъка.

– Черпиш ли със своята ракия?
– Разбира се, че черпя с троянска сливова – тя е гордост за мен, венец на труда и страстта ми. С нея рекламирам града ни пред гости от страната и чужбина. На държавния ми изпит единственият въпрос на комисията беше: „Колега, тази година ще има ли (сливова)?“. Моята е позната и в академичните среди.

– Е, да, знаем, че троянската сливова е отваряла, отваря и ще отваря врати. Но взе изпита, защото беше подготвен, надявам се?
– Да, бях подготвен, но и сливовата помогна.

– Какви са предимствата за един млад човек да живее в малък град като Троян?
– Според връстници недостатъците са повече от предимствата. Но аз съм привързан към природата и града ни. Не искам шума и блясъка на големия град, тук ми е добре. Даже мечтая да мога да си позволя да живея на село. Пък и кой троянец ще си изостави сливовата градина! Имам и зеленчукова градина, да подсигуря салатата.

Интервю на Нели Генкова-Маринова
Бел. ред. Заглавието е на редакцията

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |