3148 здравноосигурени троянци остават без лични лекари

* Д-р Боцова, д-р Димова и д-р Николова прекратяват дейността си, търси се решение за пациентите им * Председателят на местния парламент инж. Петко Пенков организира среща по проблема * Към джипитата: „Идеята е взаимно да се разберете и да разпределите пациентите, така че да няма здравноосигурени без лични лекари“
Гореща тема
Троянските джипита: Претоварени сме, затрупани в бумащина и без почивка
СРЕЩА по много сериозен проблем и в сериозен формат се проведе миналата седмица в Община Троян (5 декември) по инициатива на председателя на Общинския съвет инж. Петко Пенков. Целта – да се търси спешно решение, след като трима троянски общопрактикуващи лекари (джипита) прекратяват своята дейност: д-р Малинка Боцова и д-р Снежина Димова го направиха вече от 1 декември и д-р Венцислава Николова, която ще го стори от 1 януари; и без личен лекар остават 3148 здравноосигурени троянци, които досега са ползвали услугите на споменатите трима лекари, плюс неустановена бройка неосигурени лица. Наред с присъстващите десетина представители на гилдията (от общо над 20 общопрактикуващи лекари в община Троян), в срещата участваха директорът на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) - Ловеч д-р Антонио Маринов и директорката на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Ловеч д-р Анета Винева, троянският народен представител и член на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Валя Александрова, зам.-областният управител и наш съгражданин Илиян Тодоров и разбира се, кметът на Троян Донка Михайлова, която бе в болнични след операция, но въпреки това се включи.  

Инж. Петко Пенков, Донка Михайлова и д-р Антонио Маринов
„ТАЗИ СРЕЩА я инициирахме поради факта, че има напрежение между жителите на града, защото част от тях остават без общопрактикуващ лекар и имат трудности да намерят такъв. Организирахме я, за да видим какви са проблемите на лекарите и да направим така, че да няма хора без общопрактикуващи лекари. На нас не ни влиза в работата да правим подобни срещи, но е важно да се реши проблемът – в името на гражданите. Този проблем го има в цялата държава и ще става все по-голям поради липсата на кадри, не само в сферата на медицината“, заяви в началото председателят Пенков. А същината на проблема е, че някои от троянските джипита отказват да приемат нови пациенти – въпреки че не са достигнали лимита от 2500 души (всъщност никой от троянските общопрактикуващи лекари не е достигнал този лимит за разлика от Ловеч, където има четири практики с по 2500 и повече пациенти, уточни д-р Маринов).

Д-р Нанков: Имам над 800 души с рецептурни книжки
Д-р Антимова: Д-р Боцова от 18 години не е излизала в отпуска
ЕДНА ОТ ПРИЧИНИТЕ за отказа е, че много от евентуалните нови пациенти са от „проблемната“ група на хора от третата възраст – с най-чести посещения при джипитата, най-много направления и най-много здравни проблеми и заболявания. Друг проблем – пациентите с рецептурните книжки не са равномерно разпределени и при някои практики те преобладават, което е твърде трудоемко, отнема много време и записването на нова група от тази категория би направило невъзможна работата на лекарите; „Правих си справка, оказа се, че в моята практика имам над 800 души с рецептурни книжки. Ако сметнем, че поне един път месечно те трябва да ме посетят, и ми отнеме 5 минути време да му подновя рецептата и да го видя как е този човек, ще са ми нужни на ден по 40 книжки средно, или 200 минути, три часа и половина най-малко“, поясни д-р Пламен Нанков. Следващ проблем – джипитата са претоварени, изнесени бяха данни, че годишната им отпуска е около 5 дни, и нямат сили за нови пациенти; „Д-р Боцова, една от колежките, която се отказа, от 18 години не е излизала в отпуска, д-р Димова – по 5 дни в годината, д-р Николова тази година – 2 дни“,  илюстрира с факти колежката им д-р Юлиана Антимова. Още един съществен проблем – недостигът на направления, притискащ лекарите; „Много често се появява т. нар. недостиг на направления и на пари за изследвания. Пациентите имат нужда, имат желание, но нямат възможност да отидат да си ги платят, и аз как мога да откажа на този човек, който е здравноосигурен. И влизаме в преразход и започваме едни молби за допълнително направления или изследвания, което товари излишно работата“, поясни д-р Нанков. И още един проблем – с рецептите и броенето на лекарства и срокове, което води до жестока бумащина.

Д-р Дудевска: Вероятно трябва да определим квотен принцип
Д-р Винева: Квотният принцип противоречи на закона
НО ВЪПРЕКИ ВСИЧКО общото становище бе, че пациентите ще бъдат подкрепени и кризата ще се избегне. В тази посока бе и апелът на инж. Пенков, който изнесе факти за заявен отказ от някои общопрактикуващи лекари, неприсъстващи на срещата: „Оня ден си направих труда да мина в поликлиниката и видях пред някои кабинети залепени табели, че личният лекар не записва нови пациенти. Всички ги знаете кои са. Минете в поликлиниката и ще ги видите. Затова правим тази среща, защото, за мен лично, това не е нормално. Щом са кандидатствали медицина и са станали доктори, трябва да имат и някаква съвест“. Тук бе направено интересно предложение от директорката на Белодробната болница д-р Цветомила Дудевска, която е и общински съветник: „Най-вероятно трябва да определим един квотен принцип, и то, както слушах, важно е възрастните с рецептурните книжки колко са, деца колко са. Въпрос на математика. Да, пациентът е цар, той избира, така е. Но ако на табелите на вратите на кабинетите се сложи, вместо „Не записвам повече“, „Квота (мога да запиша 10 деца, 20 с рецептурни книжки и т. н.)“, това дава избор на пациента, той, като мине на две-три врати, ще види: тука мога, тука не мога. Знам, че не е много по правилата, но е ориентация някаква“.  Това предложение обаче бе оспорено от д-р Винева, която уточни, че квотният принцип не би могъл да се толерира, тъй като противоречи на закона и ако се възприеме подобен подход, „ще започнат жалби и става една много сложна картина, която няма да е в интерес на никого“. Съветът на д-р Винева бе да се стигне до взаимно разбирателство и солидарност и да се записват семейства (млади и стари при един лекар), което би било „един справедлив и колегиален принцип в създалата се ситуация“.

Д-р Александрова: Нуждаем се от джипита и медицински сестри
В ТАЗИ ПОСОКА бе и становището на народния представител д-р Александрова: „Мисля, че колегията разбра, че няма право да отказва – то се знаеше и преди тази среща. Законът за здравното осигуряване е такъв, че защитава правата на здравноосигурените, но не и на лекарите, за съжаление. По предложението за квотния принцип: вие като колеги можете вътрешно да си разпределите сами, притежавате цялата информация, която ще даде д-р Маринов. Но това остава в рамките на гилдията, така са направили и на други места, но не бива да излиза извън гилдията, защото ставате уязвими, просто ще могат да ви осъдят. И когато дойдат пациенти, вие може да им кажете: ние така сме се разбрали, аз не мога да вървя срещу колегите си“. На въпроса, ако след 3-4 години още няколко общопрактикуващи лекари в Троян прекратят практиката си, какво ще се случи, отговорът на д-р Александрова не бе особено оптимистичен: „Това вече е другият въпрос. Сега в момента гасим пожара, но по-нататък трябва да чуем и министъра, и да се вземат мерки. А след години? Държавата трябва да се намеси. То просто хлопа на вратата. И трябва да се мисли глобално какво да се прави. В България най-много нужда имаме от джипита и медицински сестри, иначе общият брой на лекарите не е малък, даже е по-голям, отколкото в някои западноевропейски страни. Засега – екшънплан, без да сме уязвими, без да ни извикат прокурори“.

В КРАЯ НА СРЕЩАТА кметът Михайлова заяви, че е „една идея по-оптимистично настроена, защото не чух някой да отказва пациенти – имам предвид присъстващите на срещата“. И направи конкретно предложение: „Предлагам алгоритъм на работата оттук нататък. Поемам ангажимента публично да обявим, че д-р Димова и д-р Боцова преустановяват работа и пациентите трябва да направят своя избор; през януари – за д-р Николова. Разбирам, че трябва да стане веднага, надявам се, че и представителите на медиите ще ни помогнат. Ще проследим с д-р Маринов в рамките на няколко месеца колко от тия 3148 пациенти вече са записани и ще опитаме да правим анализ месец за месец, да проследим дали процесът буксува. Мога само да ви препоръчам да направите един неформален разговор помежду си, с който да се опитате да постигнете съгласие за някакво справедливо разпределение. Ако е необходимо – през януари ще организираме още една обща среща в този формат, за да видим докъде сме стигнали, има ли застрашени пациенти“. 

Пенков и Михайлова към джипитата: Трябва да се разберете
КАЗАНОТО кореспондираше изцяло със становището на председателя Пенков: „Идеята на тази среща е не да се държи сметка на някого от вас или да се казва какво да правите. Идеята е взаимно да се разберете и да разпределите пациентите, така че да няма здравноосигурени без лични лекари. Става въпрос за около 150-200 човека на джипи, ако се разпределят равномерно пациентите. То това няма как да се случи, но да има една равномерна натовареност на всички вас, за да имат хората достъп до здравна помощ“. Както и с конкретното уточнение и апела на д-р Нанков – пациентите на д-р Боцова и д-р Димова да бъдат приемани възможно най-бързо, а записването на пациентите на д-р Николова да започне след 1 януари, тъй като до 31 декември тя ще е на работа.

Генадий Маринов

1 Коментара:

Дедо Спас каза...

А, дубрутру, как спахте. Илиян Пеевски ви ги разправяше тия работи от 10 години. Опукахте париците за нов "стар" малък пазар, за елипсовидно кръгово, за незнам кви си центрове, все за строителства с недоказан ефект и възможни корупционни практики. Не само лични лекари, скоро и болница няма да има, и даскали, и поп даже. Кой ги гласува тия работи в общинския съвет?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |