Баскетболът е магия, баскетболът е поезия

 * В домакинския си мач от предпоследния кръг „Чавдар“ отстъпи на гостуващия ИУ (Варна) – 74:86 * След победата треньорът на гостите Петко Делев рецитира свои любовни стихове

Баскетбол, „А“ група, Зона Изток 

Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

СПОМНЯТЕ си Чикагските ми репортажи за мачовете в НБА преди години, в които наблягах повече на красотата, на импровизациите на изпълнителите и поезията в техните изпълнения. И понеже в днешния сблъсък (9 декември) на нашия „Чавдар“ с гостуващия ИУ (Варна) срещнах стар познайник - треньора на варненци Петко Делев, помолих го след мача да сподели някое свое четиристишие от излязлата му неотдавна поетична книжка (при тяхна победа, разбира се, понеже при последната им загуба в Троян заради моя невъздържана реплика почти отнесох тупаник от колегата – бел. авт.). Засмя се и обеща – но не на спортна тематика, а на любовна...

Петко Делев, сн. Интернет
И ПОНЕЖЕ отборът му по-добре си изрецитира нещата на терена и заслужено победи, Петко изпълни обещанието си и на свой ред рецитира за всички нас следното:
   „Не събирай още спомени подбрани,
   не гони тъй бързо младостта ни,
   със упорство любовта ни ще я брани,
   ще я притискаме в преплетените длани“

ПОДЧЕРТАВАЛ съм нееднократно, че баскетболът е най-умната колективна игра, а когато и играчите и техните наставници са такива, тя наистина се превръща в магия за публиката. Неслучайно е възникнала в университет и дълги години е била игра само за студенти и преподаватели. Но да се върнем на темата.

Михаил Капитанов (Джобния Херкулес 2)
И В ДВАТА отбора липсваше по един основен играч, за ИУ – Цветомир Куртев , а за „Чавдар“ – Данаил Христов. В съботата преди мача нашите картотекираха 40-годишния опитен плеймейкър Михаил Капитанов (172 см), играл последно в „Лучера“ - отбор от долните дивизии на Италия, и веднага определен от мен като Джобния Херкулес 2. (имахме преди години друг - Николай Маринов, сега играещ за „Спартак Плевен“). И да започна с Джобния – добро попълнение, с дух, с виртуозно боравене с топката при дрибъл, а пасовете – нека защита да гадае, патент на Боб Коуси от зората на баскетболната игра. Отчете се с 16 точки и 6 асистенции. Основни действащи лица в редиците на „Чавдар“ отново бяха опитните Михаил Танев (23 т, 9 борби), Ивайло Вучков (25 т., 6 борби); за съжаление останалите изиграха посредствен мач – Денис Титов (3 т.), Леонид Бажанов (3 т.), Габриел Йонков (2 т.), Георги Павлов и Васил Найденов (по 1 т.). Смущаващо и будещо безпокойство в случая е, че последните четирима са бъдещето на троянския баскетбол и би трябвало на тази възраст да са основни изпълнители. Дано е временен спад, защото са ни радвали с обнадеждаващи прояви, бъдещето ще покаже.

Николай Маринов доскоро бе в редиците на „Чавдар“
КАКТО отбелязах в началото, ИУ си беше научил добре „стихотворението“ и с известни запъвания във втората и третата третина успя да го изрецитира доста мажорно, завършвайки мача с 12 точки преднина (86:74 за варненци). В отбора на гостите над всички беше Мартин Коцев, завършил с дабъл-дабъл (18 т., 12 борби), силно играха и Николай Георгиев (17 т , 8 борби), Кристиян Кръстев (16 т. и 9 борби, играл за „Чавдар“ преди 3 години), Ангел Нацкин (12 точки, един от екзикутурите на „Чавдар“ в този мач), доскорошният ни играч, а сега студент във Варна – Николай Маринов (11 т.). А в треньорския двубой Поета (Петко Делев) спечели срещу Магьосника (Лъчезар Диков).

Момент от мача "Чавдар" - ИУ, Троян, 9 декември 2018 г., сн. bgbasket.com
ЗА ИНТЕРЕСУВАЩИТЕ се ще поясня какво следва оттук нататък. След изиграването на този предпоследен кръг картинката в „А“ РБГ е следната: „Черноморец“ (Бургас) и ИУ (Варна) като първи и втори от Регион Изток, заедно с първия и втория от Регион Запад – „Академик 2“ (София) и „Атлетик“ (София) се класират директно за първата петица, която ще определи шампиона за сезон 2018/2019; а отборите на „Шумен“ (Шумен), „Чавдар“ (Троян), „Шампион 2006“ (Правец) и „Рилски спортист 2“ (Самоков) ще играят за свободното пето място на баражи. Системата ще обясня в следващия репортаж.

Стефан Генков, треньор по баскетбол

 Още по темата: 
     сезон 2018/19 г.
     сезон 2017/18 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |