Първенството приключи, „Чавдар“ - четвърти

* В последни си мач у дома нашите се опънаха сериозно на „сребърните“ от ИУ (Варна), но загубиха – 83:90; силен мач за Каменов, Лилов, Колев * Шампионът предизвестен – „БУБА Баскетбол“
Баскетбол, „А“ РБГ
Отборът на „Чавдар“, А“ РБГ, сезон 2017/18 г.
С ИЗИГРАВАНЕТО на мачовете в неделя (25 март) приключи първенството в националната „А“ РБГ, втория ешелон на мъжкото баскетболно първенство в България. Както прогнозирах много по-рано, „Чавдар“ се очакваше да бъде четвърти и стана точно така. С оглед на състава, който бе селектиран в началото на сезона, считам, че представянето никак не е лошо. Четири победи и шест загуби в първата шестица и общо десет победи и десет загуби в хода на цялото първенство е добър атестат за отбор от малкия град.

Е, НЯМА ГИ вече успехите от преди две-три години, когато печелехме медали и гледахме към титлата, но, както многократно съм отбелязвал, кът са качествени играчи на българския пазар, които да дойдат и играят в Троян. Любо, Ценко, Тошо са вече пета година тук и все още са незаменими. Но часовникът тиктака и годините им личат вече доста осезаемо, а на някои – и килограмите. Истината е в младото троянско поколение, което тази година отбеляза голям напредък. Мисля, че беше грешка на треньор и ръководство да се харчат средства за ненужните дори за втория отбор на Ботевград, споменати в предишния ми материал играчи за сметка на игровото време на Ники, Лео и другите от юношеския отбор. И ако тази година юношите ни не успеят в предстоящите пресявки да достигнат до финали на Републиканското първенство, точно това ще е причината.

Филип Каменов – най-добрият в последния мач
КАК СЕ РАЗВИХА събитията в последния ни домакински мач с ИУ (Варна). От години отборът на ИУ е основен фактор в първенството, а мачовете с него за троянци винаги са били с особен заряд. Не направи изключение и тази среща. В разговор преди мача с треньора на гостите Петко Делев, той каза: „Ако не бяхте били „Атлетик“ с 7 точки, а с 8, можеше и да разчитате на победа в този мач, но сега сте все четвърти“. И въпреки това „Чавдар“ започна ударно и мощно, с невероятен коефициент на успеваемост при стрелбата в коша от всяка игрова зона. Да се чуди човек къде е логиката - идват в неделя преди мача, тренирали самостоятелно през седмицата два-три пъти и понасят както бръмбар сламка напращелите от сила и петдневни тренировки студентчета от Варна. И това не само сега, а колко пъти до сега. Отговорът е – школата, старата ботевградска професионална баскетболна школа.

Лимона и Банана, Троян, 25 март 2018 г.
И ТАКА след серия от тройки на Лилов, Колев и авторитетно присъствие на Филип Каменов първата част беше безапелационно за „Чавдар“ – 29:14. Подходилият с пренебрежение към отбора ни треньор на ИУ смени цялата основна петица през втората част. И нещата на терена постепенно взеха до се променят в посока за гостите. Въпреки все още свежата игра на „Чавдар“ се усещаше, че постепенно силите за съпротива намаляват – 17:28 за ИУ в тази втора четвърт; но все още предимство за нашите на полувремето – 46:42. Третата четвърт се оказа преломна в мача, спечелиха я гостите с 30:18; и макар че последната беше равностойна, 19:18 за троянци, краят дойде при 90:83 за ИУ. Очаквано и закономерно с оглед на класата на двата състава. Над всички в този мач се открои нашият Филип Каменов (дабъл – дабъл, 28 точки, 13 борби). Любомир Лилов завърши с 21 т.,  от които пет тройки, Тодор Колев (12 т.), Ценко Наков и Николай Маринов – по 9 т. От гостите над всички беше моя добър приятел, известен с прякора Банана (Николай Грозев), отбелязал 20 т. и също с 5 тройки (след мача моя милост – Лимона, се снима за спомен с Банана).

В ДРУГИТЕ две срещи малко очаквано „Шумен“ би след продължение третия в класирането „Атлетик“ (112:107), а „БУБА Баскетбол“ спечели като гост срещу „Берое 2“ (101:67). Така крайното класиране в мъжката ни „А“ РБГ за сезон 2017/18 доби очаквания вид: 1. „БУБА Баскетбол“ (София), 2. ИУ (Варна), 3. „Атлетик“ (София), 4. „Чавдар“ (Троян), 5. „Шумен“ (Шумен), 6. „Берое 2“ (Стара Загора).

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Подробности за крайното класиране в НБЛ и „А“ РБГ – виж ТУК

Още по темата:

9 коментара:

Анонимен каза...

Не , че съм фен , но лимоната е прав в едно,че има пренебрегнати троянчета преждевремено пенсионирани също които щяха да играят не по лошо без стотинка дори Гледам редовно аматорския ни отбор че то поне трима от тях са по добри от оня сто и петдесет килограмов сумис от Ботевград не му помня името.

Анонимен каза...

А спомняте ли си статията ""Чавдар" победи "Атлетик", поглежда към третото място "
Още тогава ви казах, че нямат никакъв шанс за 3-то място.
А забелязахте ли началото на тази статия: "В последни си мач у дома нашите се опънаха сериозно на „сребърните“ от ИУ (Варна), но загубиха – 83:90".
Всеки път е някакво подобно психологично оправдание в стил: "Бяхме на косъм от победата, но в последната секунда ни нанизаха кош и паднахме".
Е, не са се "опънали" на ИУ - просто те не са си давали зора.
Видяхме преди време какъв разгром бяха отнесли нашите слабаци.

Анонимен каза...

Четвърто място в А група да не е лошо бре???

Анонимен каза...

От колко отбора е това?
За мен е направо трагично.

Анонимен каза...

от 12

Анонимен каза...

К.Табаков каза : В чужбина съм от дълго време , но като всеки троянец следя в сайтовете какво става в Троян. Като бивш спортист живо се интересувам от спортните прояви на съгражданите си. Доволен съм , че Емил Атев повдигна въпроса за секция спорт към сайта на Община Троян и Общината реагира. Виждам има 21 спортни клуба , но за сега само за 3 виждам информация. За баскетбола е ясно чрез тази изчерпателна рубрика на г-н Генков , но за другите кога ? Кой отговаря за това , господин Комитов ли , ако е той нека се раздвижи. Още по-големи спортни успехи на троянци през 2018г!

Анонимен каза...

От 12 отбора да си 4-ти си е доста зле. Нека го закрият този клуб и хората да си се събират да "хвърлят" в дворовете на училищата.
Само източват бюджета за глупости.

Анонимен каза...

7-ми, ти определено си твърде далеч от всякакъв вид спорт, щом мисленцето ти е толкова "Възвишено"

Анонимен каза...

голямото източване на бюджета на общината се състои в отдаването на залата 5 недели за по 2 часа на половин година... дано не сте много ощетени... ама ако и това не се прави, ще има да лаете: ама то няма спорт в България, всичко затриха, къде да ми спортува детето. Българина все има за какво да лае.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |