Дочков и Данов: Не е изключено мишената да е кметът на Троян

* „Не продаваме вода, водата е държавна собственост, ние транспортираме вода по нашия водопровод, който сме закупили заедно с базата“ * Дадохме им разрешително за водопровода, за да могат да строят, иначе нямаше да ги има
Тема с продължение
инж. Светослав Дочков, Пламен Данов
„НИЕ СМЕ СОБСТВЕНИЦИ на водопровода. И не продаваме вода, водата е държавна собственост, ние транспортираме вода по нашия водопровод, който сме закупили заедно с базата (сегашния хотел „Балкан“). Дали сме на хотелите и къщите за гости в района разрешително да ползват нашия водопровод, без това разрешително за водата те нямаше да получат разрешителни за строеж и нямаше да могат да строят, нямаше да ги има. Спряхме водата на някои, когато в един момент отказаха да плащат наема за водопровода. Казано накратко – няма ненаказано добро.“ Това бе обобщеният коментар на съсобствениците на фирма „ДАД“ ООД инж. Светослав Дочков и Пламен Данов във връзка със серията открити писма на Сдружение „Курортен комплекс Чифлика“, последното от 6 март т. г.

ПИСМАТА, разпратени до множество централни и местни медии, бяха адресирани до различни държавни институции – включително до премиера Бойко Борисов, трима министри, областния управител, окръжния прокурор. И в тях основните мишени са две – Община Троян и „ДАД“ ООД, заподозрени в престъпна колаборация, ощетяваща останалите хотелиери в курортния комплекс (вилната зона на с. Чифлик, община Троян). Във връзка с грозните нападки, стигнали дотам Община Троян заедно с РЗИ - Ловеч и Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен да бъдат набедени за съучастие в „организирана престъпна група“, кметът Донка Михайлова и нейният екип дадоха нарочен брифинг (виж „В Чифлик: Битката продължава“ – бел. ред.).

Уведомление за издаденото разрешително, 2016 г.
Разрешителното е с валидност до 2026 г.
СЕГА ПРЕДСТАВЯМЕ становището на главния „заподозрян“ – „ДАД“ ООД. Като е нужно да подчертаем, че всичко, което казаха пред Т21 господата Дочков и Данов, бе подкрепено с документи (разрешителни, нотариални актове, договори за покупко-продажба, договори за наем, протоколи от проверки и т. н.). „Ние не можем да разберем защо се прави всичко това, защо са тези атаки, целта е неясна. Но не е изключено мишената да е кметът на Троян и цялата работа да има политическо обяснение. Не е изключено атаките да идват от някой зад Искра Митева, по-нагоре, тя да е само маша“, бе обяснението на двамата бизнесмени. Сдружение „КК Чифлика“ се председателства от Панайотис Дретакис, мениджър на хотел „Чифлика Палас“, а зам.-председател е въпросната г-жа Митева (собственик на хотел „Фея“); но бе визирана тя, защото от „ДАД“ ООД имали разговор с г-н Дретакис, който обяснил, че е инициирал създаването на сдружението със съвсем друга цел, да подкрепя всички хотелиери, а не да води войни и че няма отношение към случващото се. Сега конкретно.   

***

ЗА ВОДОПРОВОДА. През 2004 г. „ДАД“ ООД (собственици на фирмата са Пламен Данов, инж. Светослав Дочков и д-р Иван Антикаджиев) купуват почивната база на „Плевен Булгартабак“ АД (позната и като „Тютюнева промишленост“, Плевен), нотариален акт №94/2004 г. Базата е строена през далечната 1964 г. и новите собственици изграждат на нейно място сегашния хотел „Балкан“. Базата се купува заедно с водопровода, снабдяващ с питейна вода от р. Козещница. Този водопровод е строен през 1994 г. съвместно от „Плевен Булгартабак“ АД и „Елтос“ ЕАД (Ловеч), която също има почивна база в района, строителството извършва троянската фирма „Строител 93“ ООД с управител Цанко Лалев; след съответните проверки и разрешително водопроводът е пуснат в експлоатация (протоколът на Държавната приемателна комисия е от 27 май 1994 г.). След като „ДАД“ ООД купува базата на „Плевен Булгартабак“ АД, получава разрешително от съсобственика на водопровода „Спарки Елтос“ АД да използва „общата водовземна и водопреносна мрежа и съоръжения на река Козещница“ (разрешителното е от 31 август 2005 г.). С други думи  – „ДАД“ ООД има всички права над дългия над 3 км водопровод от р. Козещница (денивелация почти 400 м), снабдяващ с питейна вода вилната зона (курортния комплекс) на с. Чифлик. В тази част на селото общинското водно дружество „ВиК Стенето“ ЕООД, респективно Община Троян, няма свои съоръжения и дейност и не е страна в спора между собственика на водопровода („ДАД“ ООД) и ползвателите/наемателите.

ИНВЕСТИЦИИ ВЪВ ВОДОПРОВОДА – стопанисване и поддръжка. Инж. Светослав Дочков и Пламен Данов уточниха, че за водопровода се грижат двама работници на заплата, закупена е високопроходима техника и т. н. Месечните разходи за поддръжката са от порядъка на 2-3 хил. лв.; допълнително за есенното и пролетното почистване на резервоара, хлориране, охрана. А твърдението в едно от „кървавите писма“ на Сдружение „КК Чифлика“, че за 13 години от „ДАД“ ООД са спечелили 1,3 млн. лв. от водопровода, бяха окачествени като смехотворни, реалната сума е под 200 хил. лв., което е горе-долу колкото разходите. Наемната цена бе определена като напълно разумна и позволяваща на обектите наематели да плащат по-малко за вода; по-малко, отколкото на други места и ако водопроводът бе общински или държавен. На обвинението в монополизъм пък бе отговорено, че са готови да се разделят с водопровода – т. е. да го продадат; но призивът на Сдружението за изземането му от Общината/държавата бяха определени като призив за насилствена национализация, което освен абсурдно и незаконно е и глупаво.

ПРОВЕРКИ И РАЗРЕШИТЕЛНИ. Г-н Дочков уточни, че след сигналите от Сдружение „КК Чифлика“ на „ДАД“ ООД за последната година са извършени 17 проверки от различни инстанции и не са установени никакви нарушения. Нещо повече – при последната съвместна проверка от РЗИ и Басейнова дирекция „Дунавски район“ оценката е била „образцов водопровод“. Отделно за експлоатацията на водопровода от Басейнова дирекция се издават съответните разрешителни с определен (10-годишен) срок на давност, последното такова разрешително е от 10 май 2016 г. и е валидно до 10 май 2026 г. (разр. №1110063/10.05.2016 г.); разбира се, за разрешителните се плаща и таксата никак не е малка.

Уведомление до БД за прекратяване на договора с хотел "Фея"
Уточнения до директора на БД защо е прекратен договорът
ЗАЩО Е СПРЯНО ВОДОПОДАВАНЕТО за някои хотели, вкл. хотел „Фея“ на Искра Митева („М и М Агенция“ ЕООД). Обяснено бе, че това не е някакъв злоумишлен ход от страна на собственика на водопровода „ДАД“ ООД; причината е съвсем различна – в един момент някои наематели отказали да плащат. След предупреждението за спиране едни възобновили плащанията, но други, вкл. „Фея“, продължили да са недобросъвестни, месеци наред. На общо събрание на собствениците на „ДАД“ ООД, състояло се през м. юли 2017 г., било взето решение да се прекъсне водоподаването за хотел „Фея“, за което с писмо №789/2017 г. е уведомена Басейнова дирекция „Дунавски район“; като причината за крайната мярка е двоен – отказ за плащане на наемната цена и „предоставяне на техническа, икономическа и друга информация на трети лица за „ДАД“ ООД като страна по договора“.

***

В РАЗГОВОРА НИ с г-н Дочков и г-н Данов чухме и много други подробности – около водопровода, водните проблеми (с питейната и термалната вода) и курортния комплекс като цяло. Двамата не скриха, че проблемите са много и са трупани в продължение на три десетилетия, а Община Троян има своята вина. Но решенията няма да се постигнат с лъжи, грубости и политически интриги.

  Т21

Още по темата:

33 коментара:

Анонимен каза...

Питали Данов топла ли е водата в хотел Балкан, „огън е” отговорил дружката на ген. Бонев...

Анонимен каза...

1-ви, аз ако си имам на село вода във вилата, а до мен вземат да строян някви полендаци и искат да сложим допълнителен водомер и да им подавам вода колкото само да има течаща вода, а аз им откажа или им подам вода и след това им я спра, то какво може да направи общината?
По силата на какъв закон ще ме задължат да им пускам вода?
Подобен е и проблема с частните трафопостове и околните къщи.
Да не излъжа, ама Радевски мисля продава на бедните хорица скъп ток, които са над РПС.

Анонимен каза...

3-ти, вземи малко да се ограмотиш. Не може да има село, град или курорт без обществено водоподаване или ел.енергия. Тук не става дума за отношения между няколко частни субекта в едно населено място, а за самото населено място, което е лишено от обществено водоподаване от малоумната си община и където нещата трябва и се регулират централно за всички обитатели и ползватели в цялата държава.
Освен това, тези "някакви полендаци" не мгат и няа как да строят законно до вас, ако нямат изрични договори с доставчиците на вода и ел.енергия. Точно това обясняват г-дата Данов и Дочков, че поради кретенизма и идиотията на община Троян са предоставяли възможност за водоползване за бъдещи хотели, за да получат изобщо строителни разрешения от община Троян /която "нямала нищо общо със споровете"/ и да могат да строят. Само че идва ден, когато нещата излизат от контрол и главните виновници Кмета на община Троян и ОбС Троян трябва да платят сметката за безумията и управленския си кретенизъм. Но вместо да си платят за безумията и простотията - троянските медии отново ни представят Кмета и ОбС целите в бяло, а частните субекти да си скубят косите, да се обиждат и нападат и изобщо да ни се разиграва поредната сапунка с "невинната" община и лошите частни фирми.
Курорта Чифлик в днешното си състояние като инфраструктура, програмна обезпеченост, отношения между община и туристическите субекти, както и с липсата на всякаква визия за бъдещето му е пълен погром и пълно отражение на безпомощността и управленското безсилие на кмета Михайлова и ОбС Троян.
В едно населено място с дебили кмета Михайлова би била един наистина успешен кмет, само че си мисля, въпреки тоталното обезлюдяване на Троян - тук са останали и надявам се ще има нормални, мислещи, знаещи и можещи хора, на които троЕнските медии и общинския ПиАр няма как да могат да промиват мозъците.

Анонимен каза...

Питайте Даню Сираков, който е набеден за отговорник по туризма и който е вече сигурно 6-7 мандат общински съветник, защо не е оправена тая бъркотия. Той е един от виновниците за това, а сега видите ли, тръгнал да оправя хауса. Единствената му цел е лична изгода.

Анонимен каза...

Ами нали сте чували "направи добро и изяш лай**".
Не е трябвало да им дават разрешение да им ползват водопровода и сега е нямало да има хотели там.

Анонимен каза...

Този с дългите романи чете ли ги някой,ако няма другаде изяви е разбираемо,но... ,а бай нагаждач с джендърска походка е прилипало N:1 спор няма!

Анонимен каза...

Няма нужда от четене. Всеки знае кой командва в Троян и кмета на кой се отчита. Може би греша ? Генади , твоите хора какво ще правят на портала на бившия "Хемус " ? Гледам върви усилено строителство . А Пеевски отново е прав както винаги.

Анонимен каза...

5-ти/та/, тъпия ти номер да оправдаеш Михайлова го пробутвай на идиотите около теб. Михайлова вече е 6 години кмет и няма никаква надежда някога да разбере защо е кмет. Колкото до/от строителството на ТОЗИ водопровод през 1994-та може единствено да се зададе въпросът - а от къде са се водоснабдявали тази почивна станция на Булгартабак /днешния х-л Балкан/, както и почивната станция на Оргахим Русе, другите почивни станции, частните сгради и т.н., които съществуват много преди 1994-та? Знаеш ли, умнико/умнице? Или знаеш само как да се пльоснеш пред Михайлова за да ти даде бонбонче?
Не е за вярване как може над 6 години да си кмет и да не си в състояние НИЩО стойностно да свършиш.
Да не можеш един бюджет да изпълниш??!!
Да не можеш една точка от стратегическата Програма 2020 за развитието на Троян да изпълниш??!!
6 години да се занимаваш с дребнотемие, с лепене на стиропор или с културно-масова работа и да плащаш на медии и на персонален ПиАр да сапунисва населението колко си "успешен".
Жалка работа. А като се сетя за "алтернативата" и в лицето на ГЕРБ§Ко - направо да ти се доплаче за този ОСЪДЕН вечно да бъде управляван от политически и управленски кретени град.

Анонимен каза...

В коментар 3-ти, колкото да е наивен има едно изречение, което е с абсолютно верен и точен въпрос и в който е заложен целия проблем и безумието на община Троян, цитирам: "По силата на какъв закон ще ме задължат да им пускам вода?
Ами по никакъв закон! Договорите между ДАД и останалите имат начало и край. Могат и да се прекратяват при неизпълнение на клаузите. Могат и изобщо да се прекратят с някакви неустойки, ако има такива в договорите. И т.н.
Сега разбирате ли на какви пачи яйца община Троян е насадила другите хотели изисквайки им договори за водоползване от ЧАСТНО лице за издаване на строително разрешение?
Разбирате ли до какъв абсурд и проблеми е довело това безумно и неадекватно решение на община Троян. Разбирате ли какви кметове и общински съветници вземат идиотски и безумни решения десетилетия наред?
А разбирате ли, че те хабер си нямат и дори не разбират своята отговорност и огромна вина за днешното напрежение между обитателите в т.нар. курорт Чифлик?
А разбирате ли каква наглост е да се твърди, че общината нямала никакво отношение с днешните проблеми в к.Чифлик?
*
8-ми, тези "романи" не са за хора с птичи мозъчета. Въздържай се от четенето им за да не изпаднеш в окончателна умствена недостатъчност. Прескачай ги и си чуруликай...

Анонимен каза...

Много ми е интересно гостите на хотел Фея каква вода пият след като подаването на питейна вода от водопровода е спряно? Не е ли редно агенцията по храните да провери от къде идва студената вода в този хотел и отговаря ли тя на нормите?

Анонимен каза...

Тук според някой да има частен водопровод е престъпно... защо да е така и не е ли по-добре да е частен отколкото общински или държавен?

Анонимен каза...

До автора на томове,по ръст и кресливост ти по приличаш на това което чурулика,аз съм малко по-голям от теб....

Анонимен каза...

13-ти, къде прочете, че е престъпно да има частен водопровод? Дали има някакъв шанс да разбереш каква е разликата от това да има частен водопровод за собствени нужди и обществен водопровод за нуждите на едно населено място вкл. курортно селище, което се регулира от държавата/общината плюс КЕВР и цялата законодателна база и които не третират частния водопровод за частните нужди?
Ако това го разбереш, ще се окажеш поне на десет нива в цивилизационното си развитие над коментар 8-ми, който е с претенциите да не е птиче, а тапир по ръст и умствен статус.

Анонимен каза...

Аз да попитам чифлишките хотели как са въведени в експлоатация и с какво водоснабдяване преди 20-ина години? И сега като се откажат от договорите си кой е длъжен да ги снабдява и с минерална и със студена вода? А защо някой трябва да печели на моя гръб и с моите данъци да им прекарват водопроводи, щом вече не им харесва досегашния им доставчик. Хайде стига!

Анонимен каза...

Най-веселата част от тази тъжна история е как Даньо Сирака се опитва да яхне проблема и да се появи на бял кон. Жалка работа.

Анонимен каза...

15ти курортното селище Чифлик си има обществен водопровод.Говорим за вилната зона където има няколко хотела които използват частен водопровод и така е от построяването им.Сега се пънат общината да им строи общински водопровод но номера не минава...

Анонимен каза...

Ах как само чурулика и тук и къде ли не..една "Фея",дето все не и е добре!"Ту и млякото горещо,ту пък друго нещо!"Горката:все недоволна,персонал- некадърен,кмет-некадърен,водопровод-частен,не плаща-ама иска,гости-капризни!Абе май "На крива ракета-космоса и виновен!"

Анонимен каза...

Тази статия не ви ли изглежда нагласена?

Анонимен каза...

Да и аз мисля, че е нагласена! Просто пак се лижат нечии задници...

Анонимен каза...

Аз си мисля, че пожара в хотел Балкан беше напълно очаквано събитие предвид лошите условия в него, сходни със съседния на него хотел Веника Палас, който бе затворен от министерството. Колко очаквани неща...

Анонимен каза...

16-ти е прав.И аз искам да си вдигна вила на Кратунковци и след някоя година да почна да рева, къде е държавата/общината да ми докара вода до там.

Анонимен каза...

Що не питате г-н Данов колко пари взима реално на помещенията който отдава под наем и колко отчита че взима пред държавата ? Има сериозно разминаване ..... ама няма проблем нали Богомил Бонев го пази ....

Анонимен каза...

Какво общо има хемус със статия по горе ?

Анонимен каза...

Бай пламен данов пиеше водката си в джамията докато балкана гореше ли гореше .....

Анонимен каза...

Схемата : Правя хотел .Ако непечели правя застраховка и случаен пожар го изпепелява. 2 Ако хотела що годе печели но е за ремонт правя застраховка и един плъх преяжда кабел на тавана и прави пожар..3 Не ми се занимава с хотела повече -същия плъх продължава да яде кабели ...Какво ли е станало ?

Анонимен каза...

Все едно незнаем кой е собственика на хотела и освен него колко институции управлява!!! айде нема нужда ( поне гената взе някой лев)

Анонимен каза...

“случаен инцидент” - я вземи тия пари от застраховката

Анонимен каза...

Госпожата от хотел "Фея" , вярно ли се държи много зле с персонала си? Чувал съм , че яко ги глобявала и то финансово за щяло и нещяло.Само и само да не дава заплати.Няма ли някой бивш или настоящ работник да разкаже нещо от кухнята?

Анонимен каза...

Браво на Младен Мондешки!Страхотно е да гледаме какво се случва с Елпром днес! Евала!

Анонимен каза...

Където се появи Елпром Троян , навсякъде жъне успех, а какво става с ментето Елпром Харманли? Тези крадци на история като Борис Бояджиев и пишлемето му.

Анонимен каза...

Пламен Данов и Младен Мондешки са приятели и какво от това. Нормално!

Анонимен каза...

Хотел "Фея"-ако беше много хубаво,нямаше да има такова голямо текучество!Все незаети позиции.Искра е синоним на лош управите,злобен,недоволен,отвратителен,нагъл,безскрупулен-абе беден е българския език да я опише!!!

Анонимен каза...

А като взимат пари за транспортиране на държавната вода, плащат ли за това данък?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |