В Чифлик: Битката продължава

* От „Сдружение КК Чифлика“ обвиняват фирма „ДАД“ ООД в незаконни действия, Община Троян е набедена за съучастие в престъпна група
 * Кметът Михайлова: „Никога не съм си позволявала публични изявления срещу който и да е инвеститор и работодател“ * Пламен Данов: „Не сме им спирали водата, те отказаха да плащат“
Тема  спродължение
Брифингът на кмета Михайлова и нейния екип, Троян, 7 март 2018 г.
СЛЕД НЯКОЛКОТО остри отворени писма на „Сдружение Курортен комплекс (КК) Чифлика“, последното от 6 март – в които вината за проблемите в Курортния комплекс на с. Чифлик (коректното наименование е Вилната зона на с. Чифлик – бел. ред.) и най-вече за водно-канализационните проблеми бе хвърлена върху Община Троян и частната фирма „ДАД“ ООД (собственик на запалилия се наскоро и понесъл много щети хотел „Балкан“) – напрежението ескалира. Допълнително масло в огъня наля образуваната по сигналите прокурорска проверка. Последваха и отговори на засегнатите страни – ръководството на Община Троян (кметът Донка Михайлова и нейният екип) даде брифинг по темата. А двама от съсобствениците на „ДАД“ ООД – инж. Светослав Дочков, който от три години се занимава с управлението на хотел „Балкан“, и съдружникът му Пламен Данов, който преди това е отговарял за оперативното ръководство на хотела, разясниха позицията си пред Т21, представяйки редица документи. С нас се свърза по телефона и зам.-председателят на „Сдружение КК Чифлика“ Искра Митева, собственик на хотел „Фея“, която доразясни техните позиции.

А АКТУАЛНАТА ситуация е следната – повечето от хотелите в Курортен комплекс Чифлика ползват за питейна (студена) вода водопреносната мрежа, собственост на хотел „Балкан“ („ДАД“ ООД); някои, вкл. хотел „Фея“, отказали да плащат за услугата и водоснабдяването им било прекъснато. Отделно – мрежата за минералната (топлата) вода е стара и пределно амортизирана и е необходимо обновяване и изграждане на нов колектор; Община Троян е поела ангажимент за изготвяне на подробен устройствен план (ПУП), а от Сдружението са заявили готовност да финансират изграждането на колектора. Отделно има други инфраструктурни проблеми – с отпадните води, паркингите, организацията на движението, сметосъбирането, пожарната безопасност и т. н., трупани от повече от три десетилетия (още от момента, когато откритият в района топъл минерален източник дава мощен тласък на курортната дейност). Но да караме подред.

***

В ПОРЕДНОТО писмо на „Сдружение КК Чифлика“ са преповторени основните обвинения. Най-напред към „ДАД“ ООД: първо – че фирмата „продължава да извършва незаконни действия, като продава държавно богатство – вода (питейна), на хотели и къщи за гости, без да е лицензиран ВиК оператор“; второ – че „за извършване на това престъпление фирмата използва заграбени тръби, които не са нейна собственост“; трето – че не издава фактури и касови бележки на по-малките фирми, т. е. извършва данъчно престъпление; четвърто – че „ДАД“ (и конкретно Пламен Данов) са прекъснали водозахранването към хотели и къщи за гости „без да са отнети издадените ни разрешителни от Басейнова дирекция „Дунавски район“ (Плевен)“.

Искра Митева (вляво) получава от Община Троян
наградата "Коректен туристически обект" за
своя хотел "Фея" в с. Чифлик, 2015 г.
ПАРАЛЕЛНО са обвиненията на „Сдружение КК Чифлика“ към Община Троян и други институции. Общината е уличена, че сътрудничи и подкрепя незаконните действия на „ДАД“ ООД – изпраща всички собственици на хотели и къщи за гости при тях за бележка и съгласие за водоснабдяване, като се твърди, че „някои от хотелите са плащали по 50 000 лв. за такава бележка“. Тази дейност е определена като рекет, извършван от „ДАД“ с „любезното съдействие на Общината и служители на Басейнова дирекция „Дунавски район“ (Плевен) и РЗИ - Ловеч“, а собствениците на „ДАД“ са набедени за феодали. Нататък обвиненията добиват още по-краен характер, тъй като се говори за „организирана престъпна група, в която участват Община Троян, служители на Басейнова дирекция „Дунавски район“ (Плевен) и РЗИ - Ловеч“. В разговора ни с г-жа Митева тя уточни, че квалификацията „престъпна група“ е използвана от прокуратурата в провежданото разследване. Другото голямо обвинение към Община Троян е, че умишлено отказва да водоснабди курорта и „да присъедини водопреносната мрежа в курортния комплекс към местното (общинското) ВиК дружество“, като това се прави в полза на частната фирма „ДАД“ ООД, която „без правно основание, незаконно събира около 100 000 лв. на година от собствениците на хотели и къщи за гости в курорта“.

***

БРИФИНГЪТ на ръководството на Община Троян (7 март) по „казуса Чифлик“ започва със следното изявление на кмета Донка Михайлова: „От няколко  дни обмислям дали трябва да говоря по темата „Чифлик“. За 6 години никога не съм си позволявала – нито аз, нито член на моя екип – да правим публични изявления срещу който и да е инвеститор и работодател. Нашето последователно разбиране винаги е било, че инвеститорите и работодателите трябва да бъдат подкрепяни и сме го правили, мисля, по най-добросъвестния начин“. После г-жа Михайлова уточни, че въпросното „Сдружение КК Чифлика“ няма право да се определя като сдружение на хотелиерите от района, тъй като повечето от реалните хотелиери не членуват в него и нямат нищо общо с действията му, дори председателят Панайотис Дретакис няма подкрепата на банката, собственик на хотела, на който е мениджър („Чифлика Палас“)* и представлява само себе си.

КМЕТЪТ подчерта, че в Курортения комплекс на с. Чифлик има натрупани през годините кълбо от проблеми, но опитите за разрешаването им не са преставали. Напомнено бе за разговорите с вицепремиера Томислав Дончев, с председателя на парламентарната Комисия по екология Ивелина Василева, зам.-министъра г-жа Николова, многото срещи с РИОСВ - Плевен, Басейнова дирекция „Дунавски район“, РЗИ - Ловеч, областния управител; включително скорошната среща с местните институции, в това число полиция и прокуратура, във връзка със сигналите на Сдружението и възприетото становище да се изчакат заключенията на прокурорската проверка. Г-жа Михайлова наблегна и на факта, че атаките и агресивните действия на „Сдружение КК Чифлика“ работят срещу имиджа на Чифлик и Община Троян и със сигурност ще повлияят негативно на курортния сезон. На въпроса на Т21 дали цялата работа не замириса на политика и избори кметският отговор бе многозначителен: „Вие го казахте!“.

РЕСОРНИЯТ зам.-кмет Бистра Чолакова поясни, че водопроводът за питейна вода от река Козещница е изграден през 90-те години от фирмите „Тютюнева промишленост“ (Плевен) и „Спарки“ (Ловеч) и е бил тяхна собственост. По-късно фирма „ДАД“ ООД, купувайки базата на „Тютюнева промишленост“ (сегашния хотел „Балкан“), става собственик и на водопровода. От този частен водопровод, със съответните договорни отношения, получават вода други обекти в района, включително хотел „Фея“, двете „Вълеви къщи“ и къща „Елора“, малката „Веника“ („Алфаризорт Чифлика“) и др. „Това са отношения между частни субекти и Община Троян не е страна в този спор, подобни спорове се решават в съда“, категорична бе г-жа Чолакова. Обяснено бе също, че напрежението се повишило през 2017 г., когато главният архитект на Община Троян отказал да издаде удостоверение за търпимост за водопровода (тръбите) за топлата вода на някои хотели, такова било становището и на Басейнова дирекция. С други думи – заради собствените си неуредици обектите могат да останат и без топла вода, а оптимистичното е, че вече има одобрен ПУП и хотелиерите могат да тръгнат към работно проектиране и строеж на новия колектор за минерална вода (според техните уверения те имат готовност да инвестират в това строителство 600 хил. лв. и дано да се случи; въпреки че запознати изразяват съмнение в истинността на въпросните инвестиционни намерения  – бел. ред.).

***

НА ПОЗИЦИЯТА на главния „обвиняем“ – „ДАД“ ООД, ще отделим повече внимание. Първо, защото в писмата и изявленията на „Сдружение КК Чифлика“ срещу фирмата и особено срещу единия от собствениците й (Пламен Данов) бяха изречени много хули и обвинения. Второ, защото собствениците ни предоставиха документи по всички спорни моменти – за собствеността на водопровода, за разрешителните за ползване, за причината за спиране на водоподаването на някои обекти и как са взети решенията, за регулярните проверки на качеството на водата, правени от Басейнова дирекция, за инвестициите по поддръжката на водопровода, който е с дължина около 3 км с денивелация почти 400 м и се намира в труден планински терен, за цената на водата. „Всичко казано от г-жа Митева в тази връзка е лъжа, имаме документи, с които ще го докажем, искаме това ясно да се чуе. И ние не продаваме вода, ние транспортираме вода по наш водопровод, който сме закупили от предишния собственик на базата ни – „Тютюнева промишленост“ (Плевен) “, коментира г-н Дочков. „Няма ненаказано добро! Всички искаха да ползват нашия водопровод, когато строяха, иначе нямаше как да получат строително разрешение. Без нас те не можеха да строят, подадохме им ръка, а сега се обърнаха срещу нас?! Никога не сме им спирали водата, те отказаха да плащат и ни принудиха да го направим“, бе оценката на г-н Данов (подробното становище на собствениците на „ДАД“ ООД очаквайте в следващия брой – бел. ред.).
(следва)
Т21

* Днес, 15 март, в сутрешния блок на Нова ТВ „Здравей, България“ бе показан репортаж за безобразните условия в хотел „Чифлика Палас“, чийто мениджър е председателят на „Сдружение КК Чифлика“ Панайотис Дретакис. Репортажът бе по сигнали на гости на хотела от София и Русе, а показаните кадри – повече от скандални. „В момента този хотел въобще не трябва да работи. Той не отговаря на никакви звезди”, заяви пред камерата Лиляна Арсова от Главна дирекция „Туристическа политика” към Министерството на туризма. Както се казва – no comment!



Още по темата:

9 коментара:

Анонимен каза...

Г-ж Михаилова е най съведтния кмет които сме имали до сега,едната им дъщеря на почивка в Дубаи а другата в Америка,а утре и двете на ОКОЛО СВЕТСКО пътешествие овшорки колкото искате при фамилия Михаилови чаритв са като ШУМАТ да ви е жива и здрава кметицата.

Анонимен каза...

Само като видях заглавието и бях сигурен, че става дума за троянското село Чифлик и качеството на предоставяната услуга. Само не разбирам защо не са написали името на хотела.

http://dnes.dir.bg/news/hotel-maze-26956859?nt=4

Анонимен каза...

И тук също
http://m.novini.bg/news.php?id=472884

Анонимен каза...

Чета коментарите под новината в интернет. Вече всички разбраха за услугата. Цитат 1:1, без да преувеличавам:
"хаха ( нерегистриран )
15.03.2018 11:35
За Троян, Орешак, Чифлика си е типично. Тамошните служители ми се е случвало да се оплакват без да ги питаш - колко са зле преработили - се, уморени - а в същност МЪРЗЕЛИВЦИ.
Бях в този запалилия се хотел Бор в Чифлика сервитьорите се подпирах, мръсно в стаите
Абе Троян - трагедия!!!"

Анонимен каза...

В едно от изреченията се казва " Община Троян е поела ангажимент за изготвяне на подробен устройствен план (ПУП)"
В друго изречение се казва "а оптимистичното е, че вече има одобрен ПУП и хотелиерите могат да тръгнат към работно проектиране"
Освен това разбрахме, че сдружение може да има само ако г-жа Михайлова го признае.
По-паметливите преброихме годините и се оказва, че от края на 70-те години на миналия век община Троян е напълно неадекватна да реши какъвто да е проблем в т.нар. курорт Чифлик - близо 40 години нищо, но от сърце и с много разговори с този или онзи, но винаги с нулев резултат.
Пълен хаос и кметско и общинско безсилие!
Никаква местна политика и никаква визия за развитието на туризма не само в Чифлик, но и на цялата територия на общината.
Цигански разправии и още по-цигански пресконференции.
Тъпи оправдания и още по-тъпи обещания.
Все някой друг виновен, а общината и особено кметицата - целите в бяло.
Уникална троянска простотия и умопомрачително кметско безсилие.
Резултатите са на лице!

Анонимен каза...

Що ли ми намирисва,че това сдружение "Чифлика" е създадено с цел да компрометира Донка Михайлова преди изборите, та най-после догодина да спечелят гербаджиите

Анонимен каза...

Искра Митева е член на управителния съвет и на друго сдружение в областта на туризма - Сдружение "Съвет по туризъм -Троян. Ето отчета за дейността на това сдружение през 2016 г. от регистъра на юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза - https://ngo.mjs.bg/bg/Information/Information/GetDocumentContent?fileKey=DLPAgniy30tmFjzipkZriQlLVpoz8DFqC%2FaSVpOpYnyyqNYpLILoUQ%3D%3D&fileName=5fXcuROEaG94%2BI0Kp5Pz5P%2FqVK4QabBx . Прочетете го и кажете има ли нещо вярно в този отчет.

Анонимен каза...

При нас постъпи сигнал за „хотел на ужасите“ буквално, с изключителни неприемливи и неподходящи условия за настаняване в Чифлика.
Човекът, който се оплака при нас със снимки, е бил настанен в мазе, вместо в стая. Затваря се този етаж, който въобще не трябва да функционира. За мен е абсурдно да функционират и останалите етажи, посочи министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в парламента.

Анонимен каза...

„От днес затваряме първия етаж на хотела вследствие на инспекцията на РЗИ. Изискала съм всички документи, за които Комисията за защита на потребителите (КЗП) съобщи в ефир - издадените 12 акта с по 10 хил. лева, които не са представени в министерството, да ни бъдат предоставени“, обясни министърът.

„С писмо до КЗП сме стартирали инициирането на процедура за отнемане на категоризацията на хотела изцяло“, заяви тя.

„Изискали сме от Димитър Маргаритов (председател на КЗП - б.р.) да сезира процедурата и да отнемем незабавно категоризацията. Това ще се случи в рамките на 3-4 дни“, каза още министърът.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |