Ръст на инвестициите и строителството в Троян през 2020/21

* 186 разрешения за строеж са издадени от м. април миналата година до този момент; броят на одобрените инвестиционни проекти – най-висок за последните три години
Напук на кризата
Новата производствена база на „Фитофарма“ ЕООД е почти готова
НЕЩО донякъде изненадващо и изключително позитивно се случва в община Троян през последната година, с право определяна като кризисна заради пандемията и наложените рестриктивни мерки, се чу на редовната месечна пресконференция (15 април) на кмета Донка Михайлова. „Прогнозираният спад в инвестициите и строителството слава богу не се оправда и поне до този момент, в условията на здравна криза и очакваните икономическа и финансова криза, в нашата община продължава да се строи и инвестира активно“, заяви г-жа Михайлова. И уточни, че в рамките на една година, от м. април 2020 г. до настоящия момент, в Троян са издадени 186 разрешения за строеж, т. е. започнало е строителство на 186 сгради; а броят на одобрените инвестиционни проекти и разрешения за строеж е най-висок за последните три години.

„ОСОБЕНО радващо за нас е, че сред обектите в строеж има немалко производствени обекти – 14, което означава нови работни места и повече доходи за населението“, подчерта градоначалникът. Сред тези нови обекти са: производствен цех на промишления гигант „Калинел“ ЕООД, сериозно разширение  на производствената база на производителя на хранителни добавки „Фитофарма“ ЕООД, складова база в с. Калейца на строителната борса „Велчевски“, разширение на базата за обработка и съхранение на билки на „Биопрограма“ ЕАД (с. Дебнево), производствена база и склад на текстилната фирма „ДКТЕКСТ“ ООД (с. Шипково), цех за обработка на аквакултури и рибовъдна ферма на „Аквамед“ ЕООД, допълнителни мощности на месопреработвателят „Зюмбилски“ ООД, разширение на млекопреработвателната база на „Кондов екопродукция“ ЕООД (с. Старо село), разширение на работилница за пластмасови изделия на „Рудикс“ ЕООД, разширение на производствена база за фурнировани плоскости на „Балкантрейд“ ЕООД, кланица с колбасарски цех и фирмен магазин на Александър Петров (с. Добродан), фотоволтаична централа до 30 kW на „ТОП“ ЕООД (с. Дебнево), разширение на бутиковия хотел „Каза Арт“ (с. Орешак) и на хотелския комплекс на „Алфарезорт термал“ ООД (с. Чифлик), къщи за гости на няколко места в общината, хипермаркет на „Лидл България“ ЕООД.

Ремонтът на южния вход на Троян започна в края на 2019 г. и бе завършен през 2021 г.

СПЕЦИАЛНО бе подчертано, че за поредна година Община Троян се явява най-голям възложител на строителство в общината – основно по проекти с европейско финансиране, възлизащи на близо 19,5 млн. лв., и капиталови разходи за 5,8 млн. лв., обезпечени със средства от държавния и общинския бюджет. Сред най-значимите обекти тук са изграждащата се трета клетка на Депото за твърди битови отпадъци (2,5 млн. лв.), санирането на 10 многофамилни жилищни сгради с общо 329 апартамента (4,4 млн. лв.), преустройство на т. нар. Нова поликлиника за две нови социални услуги (1,5 млн. лв.). Откроена като „един от големите инвеститори в община Троян през последната година“ бе и държавната Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), инвестирала в няколко дългоочаквани от нас обекти – реконструкция на южния вход на града, новия мост над река Бели Осъм, ремонт на пътя от разклона за София през Старо село, Борима и Дълбок дол до гара Добродан.

Т21   

Бел. ред. Към значимите инвестиционни и строителни проекти през изтеклата година трябва да добавим и изградената от общинското дружество „ВиК Стенето“ ЕООД фотоволтаична централа до 100 kW, обслужваща Пречиствателната станция за отпадни води на Троян.

Начало

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |