Троян почете своята Йова Раевска

* Тя е сред българските художници, намерили отговор на въпроса как българското изкуство да се впише в модерността и заедно с това да продължи да бъде българско и обвързано с местните традиции
* Внучката Ейми Горин усетила, че тези находки трябва да се споделят
Изкуство
Баба и внучка, Ейми Горин (вдясно) е инициатор за изложбата на Йова Раевска в Троян
ОТКРИТАТА на 7 март в галерия „Серякова къща“ изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Йова Раевска, разказва не само за един голям творец керамик, а и за връзката между поколения и традиции, за оставащи във времето материални и духовни стойности. Двигател на събитието е внучката на Йова Раевска – Ейми Горин-Чапмън, намерила верен съмишленик в троянския Музей на занаятите (МНХЗПИ). Подготвяна интензивно още от лятото на миналата година, подкрепена от Община Троян, изложбата е първа от поредица събития, посветени на керамичката – предстоят чествания в Ямбол и София. Така е и редно – родният Троян и Йова Раевска са си дали много в името на общата любов и съдба, керамиката. Включени са експонати от фонда на Музея, както и от семейната колекция на Ейми Горин. Керамикът Енчо Ганковски е помогнал с реставрация на част от съдовете.

ИЗКУСТВОВЕДСКИ поглед към Йова Раевска даде доц. Виолета Василчина от Института по изобразителни изкуства при БАН, която не можа да присъства лично, но Нина Димитрова от Музея на занаятите прочете написаното от нея. Доц. Василчина припомни една от съдбовните български дилеми, очертана през Възраждането и проявяваща се още по-силно във времената след това: приплъзването на културни пластове между традицията и модерността, редуването на тези взаимоотричащи се начала. Тя подчерта, че изкуството на Йова Раевска щастливо съчетава разновременностите. Израснала във възрожденски и занаятчийски Троян, тя получава академично образование през 30-те г. – време на култивирани пориви към родното, на търсене през призмата на модернизма. Дипломната й работа – голяма керамична мозайка „Тайната вечеря“, прави впечатление именно с европеизма си. А когато, с политическата смяна и тоталитаризма настъпва дирижиран обрат към народностните традиции, за Йова Раевска това не носи драма и тя е сред първите български художници, намерили отговор на въпроса как българското изкуство да се впише в модерността; и заедно с това да продължи да бъде българско и обвързано с местните традиции. Този експертен прочит на художественото й наследство носеше онова успокояващо знание, което науката най-добре може да даде и от което днешното време има огромна нужда – че тенденции и крайности се редуват в неизбежен исторически ритъм, но и че всяко време ражда своите стойностни хора и дела.

ПО ДРУГ НАЧИН времето присъстваше в сърдечния разказ на внучката Ейми Горин – американката с очи досущ като на баба си, както единодушно казаха троянци. Лъчезарната Ейми е родена в Чикаго, учи политология и психология, после работи в България, а в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ завършва магистратура „Продуцентство и сценаристика“. Връща се в Ню Йорк, където се запознава с бъдещия си съпруг. През последните години се е посветила на отглеждане на двамата си синове, в момента живеят в Холандия. С баба си се е видяла за първи път като 4-годишна. Спомня си, че я е учила да плете и я е наричала „бабина душичка“ – и сега младата майка нарича „мамини душички“ децата си. Идеята за изложба се родила, когато Ейми разчиствала във вилата на баба си и дядо си, художника Борис Горинов. Навсякъде – по тавана, гардеробите, мазето – открила творби на двамата. Усетила, че тези находки трябва да се споделят и че ще направи нещо, за да не се забрави баба й.

Музейният екип, подготвил изложбата, и Ейми Горин, "Серяковата къща", 7 март 2018 г.
СЛЕД МНОГО телефонни разговори и имейли тя най-сетне се видя с троянци в деня на откриването, беше посетила и махала Габърска, водена от родственика и приятел на семейството Милко Тодоров. Беше усетила позитивна енергия в Троян, определи хората като топли, „помогливи“ и красиви. Каза, че ще се радва да чуе истории за баба си, още повече, че има идея да направи филм за нея. „Искам да промотирам българското изкуство по света и имам чувството, че баба ми ще се радва много и ще се гордее с всички нас, които сериозно работим по този въпрос“, сподели Ейми Горин.

Елеонора Авджиева говори за музейния принос на Йова Раевска
ДИРЕКТОРКАТА на МНХЗПИ Елеонора Авджиева подчерта приноса на Йова Раевска към Музея на занаятите. Събираните от нея съдове, пръснати из троянските махали, са поставили началото на най-големия фонд от съвременна керамика в български музей. Сред съдовете е и прелюбопитната обредната сватбарска стомна от мах. Габърска, съхранена заедно с историята за предназначението й. Музеят притежава и великолепна колекция от над 100 художествени творби на Йова Раевска.

Стефка Христова сподели любопитни неща за голямата керамичка
Подарените фронтови скици на Борис Горинов
ПО ВРЕМЕ на откриването художникът Милко Тодоров направи ценно дарение на музея – още един артефакт, излязъл от старите фамилни мебели, скицник на Борис Горинов, който той е носил със себе си на фронта на Втората световна война. Приканени да споделят спомени за Йова Раевска, хора от публиката взеха думата. Стефка Христова разказа, че керамичката е работила с баща й, грънчар, че двамата вечно се смеели, че била много лъчезарен човек. Надежда Дрянска си спомни неин подарък за новата навремето сграда на Общината – колекция съдове с модерно интерпретирана троянска шарка.

Made in Йова Раевска
ПРЕКРАСНИТЕ керамични творби, които греят в изложбените зали, пазят още една истина. Йова Раевска, зам.-директор по художествените въпроси при Съюза на българските художници (СБХ) и пръв директор на творческата моделна база при Творческия фонд на СБХ, е била от онези творци и експерти, които са създавали материална среда и мяра за красивото на няколко български поколения. Приемали сме го за даденост, а не е. За поддържане на вкуса и на паметта са нужни непрекъснати усилия. Едно от тях беше направено в залите на „Серяковата къща“.

Нели Генкова-Маринова

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Ловеч и те ли имат тяхната Йова Раевска ?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |