Джипитата прекратиха стачката

* Д-р Пламен Нанков: Спираме заради пациентите, ще протестираме по един час на ден в обедната почивка * Исканията остават,
 без оставката на министъра
Тема с продължение
Д-р Пламен Нанков в кабинета си, 31 март 2016 г.
ДЖИПИТАТА (общопрактикуващите лекари) – които миналата седмица стачкуваха ефективно на много места в страната, в Троян също, срещу диктата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), денонсирания едностранно национален рамков договор, готвената система за пръстова идентификация при прегледите, липсата на правила, малкото средства за Първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП) и дори поискаха оставката на здравния министър д-р Петър Москов – свиха бойните знамена. Стана ясно, че на извънредното съвещание на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), провело се в събота (2 април) във Велико Търново, на което присъствали представители на гилдията от 26 области, включително и от нашата Ловешка област, е взето решение за прекратяване на стачката от началото на седмицата (4 април).

КАКВО НИ КАЗА три дни по-рано, в четвъртък (31 март), председателят на троянската структура на НСОПЛБ и водач на тукашните стачни действия д-р Пламен Нанков. „Спираме ефективната стачка заради пациентите, ще протестираме по един час на ден в обедната почивка, от 12:00 ч. до 13:00 ч. пред поликлиниката”, заяви пред Т21 д-р Нанков. Което, по неговите думи, не означава примирение – битката за предоговаряне на условията с НЗОК продължават, докато това стане факт и основните искания на джипитата бъдат уважени.

ТРОЯНСКИЯТ лекар формулира тези основни искания така: да продължи действието на рамковия договор от 2015 г. до приемане на нов рамков договор и възстановяване на договорното начало; ясна, прозрачна и точна оценка на средствата на НЗОК, събирани от вноските на българските граждани с отчетност на всеки 3 месеца; стартиране на процедура за въвеждане на електронна здравна карта и отпадане на системата за пръстовите отпечатъци; държавата да започне незабавно да внася в пълен обем здравно-осигурителните вноски на групите, които тя осигурява; да се обвърже потребителската такса с минималната работна заплата и тя да се заплаща от всички пациенти, а за освободените – от съответното ведомство; средствата от бюджета на НЗОК за ПИМП да се увеличи от 6% на 12%, каквито са препоръките на Световната банка за развитие. На въпроса ни дали джипитата поддържат искането си за оставка на министъра, д-р Нанков отговори, че нямат политически искания; с други думи – отпаднало е.

Т21

5 коментара:

Анонимен каза...

За съжаление стана ясно , както си и бе - исканията са си за пари. И това стана в момента когато министъра и НЗОК решиха малко да поспрат източването на касата и ограничат неправилното "пипане" в касата. Никъде не бе прочетено и видяно - искания за подобряване на лекуването или правата и здравето на пациентите ( казва се здравеопазване а не каца с мед ). Никъде не се прочете или видя - т.н. личен лекар че трябва по всяко време да е на разположение на пациента, а не само делничен ден от 8:00-12:30 ( както е в Троян). Ако имаш нужда след 14:00 , вечер , нощем , събота, неделя - личния лекар не е личен и наличен. Никъде не се видя подобряване качеството на обслужване, купуване на съвременни уреди за кабинетите (въпреки големите суми от касата). А пациентската такса трябва да отпадне напълно,а да остане само за неосигурените. Все пак тази пациентска такса се плаща от касата (на всеки записан пациент, тук е мястото на д-р Нанков да каже сумата на записан пациент месечно давана от касата и да се умножи по 2000 примерно) и не трябва да се плаща за едно и също нещо 2 пъти. А и в нормалните държави на доболничната помощ се падат 75% от диагностицирането и лечението на пациентите, а при нас на джипитата се падат едва 15-20%. Никъде не се видя също искане за повишаване квалификацията знанията и качествата на личните лекари. Никъде също не се видя повишаване на качеството на прегледа при личния лекар (аз лично смятам че 15-20 минути са достатъчни за добър преглед, а може и повече). Жалко за плащащите осигуровки (работещи и работодатели) - ще си плащат все така, ако не и повече за все по малко и по ниско качество.

Анонимен каза...

Какво означава "...нямаме политически искания" и защо толкова много всички се страхуват от това?
Нещо повече - по-голямата част от исканията на общопрактикуващите лекари са абсолютно ПОЛИТИЧЕСКИ ИСКАНИЯ, които са напълно справедливи и аз поне напълно ги подкрепям.
Ел.здравна карта, отпадане на пръстовите отпечатъци, вноските на държавата в НЗОК, обвързване на потребителската такса с минималната раб.заплата и т.н. - това са ПОЛИТИЧЕСКИ искания, а не синдикални такива!!!!
Стане ли дума обаче за оставката на Пепи нациста, който е любимец на мутрата Борисов - ааа, сакън, ний не щем и нямаме политически искания. Нищо, че Пепи нациста трови децата на България, нищо, че Пепи нациста си прави експерименти със здравето на хората, което го пробутва за "здравна реформа", нищо, че здравеопазването се превръща в здравен геноцид при управлението на Пепи нациста - "ние политически искания нямаме", казват стачкуващите. Ами .... нямайте!
Има едно "правило" което едва ли някога ще стане излишно и ненужно за България, както е в нормалните цивилизованио държави - "Ако не се занимаваш с политика, то политиката започва да се занимава с теб".
И.Пеевски
Аdelaida, SA

Анонимен каза...

ДАНС влезе в БЛС и нашите клекнаха при Пепи(под шлифера). Ама Пепи май стиска нещо, и то яко. Каква ли пътърдия щеше да е, ако се случеше при Орешарски. Сега тихо като в гробища.

Анонимен каза...

Aз подкрепям добрите лекари,но не и тези ,които ги мързи да работят, не правят изследвания на пациентите си, а направо изписват антибиотици. Не може един личен лекар да изписва без снимка например лекарства за кръст, сърце, .....
Лекарите в другите градове работят много и заслужават много.Пускат всички нужни изследвания и тогава правят заключения, а в Троян е обратното.

Анонимен каза...

За какво са им прегледи ,като важното е да се изписват лекарства и после пак и пак и пак и така до края!!!
Ето това е истината за съвременната медицина.
https://www.youtube.com/watch?v=9kx5VHp_8XA
Бившият химик Шейн Елисън разказва истината за производството на лекарствата. Оказва се, че всички лекарства са за намаляване на населението:
Аз съм химик. Обичам научния подход, и винаги съм го обичал. И когато работех във фармацевтичната промишленост, там беше пълен отказ от науката. Във фармкомпаниите, при интервю за работа, не се смущаваха да казват: “Знайте, че ние разработваме лекарства за спиране на симптомите, а не за лекуване. Ние не лекуваме”.

Така че, това е бизнес модел, позволяваш пожизнено да се продават препарати на хората. И ако се премахнат симптомите, следващото ниво в рекламите на лекарства ще е — изобретяване на болести.
Ако няма вече симптоми, и клиентите свършват, остава само да се измислят болести. С психиатрични лекарства можете да изобретявате болести без край. Има само две думи, от които се плашат психиатрите. Двете думи: ДОКАЖЕТЕ ГО!
И ако докторът не може да докаже (диагнозата или твърдението си), а те не могат да, в девет от десет случая, да докажат нищо, — не приемайте лекарството. Това дава власт на пациента да взема решения.
Докато бях химик, се учудвах, че произвеждам препарати, чиято способност да убиват се открива в нашите лаборатории. Лекарствата са опасни и неефективни, и предизвикват симптомите, които са предназначени да лекува.
И как ли се изхитрят да ги продават?
Те имат отдели по маркетинг. Фарма-гигантите имат най-добрите отдели по маркетинг в света. Направо са гениални. Вие просто плащате на професионалистите лекари, на професорите и психиатрите, да съчиняват отчети, че уж изследването е открило позитивни резултати.
Не по-малко от 125 хиляди умират ежегодно от рецептурни препарати, и ако сте производител на лекарства, може да се позамислите, не би ли следвало да похарчите повече пари за изследвания, с цел да намалите нивото на смъртността. Но не. Вие продължавате търговията. Рекламирате, рекламирате, рекламирате, и хипнотизирате населението.
Хипнотизирате ги и ги обвързвате с препаратите, насочвате ги към психиатрите, за да гълтат тихо поредния Прозак, или каквото и да им предложат, и както и да го нарекат. Вие ще получите индустрия за милиарди долари, която ще направи твърде много хора болни, и върху тях ще процъфтявате.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |