Дамският хор при Троянския манастир - със злато от Прага

* Публиката и журито бяха омаяни от майсторски поднесения контраст между ортодоксални църковни песнопения и
 обработен фолклор
Отличници
Хор "Успение Богородично" на сцената в Прага
С ПЪРВО място, златни медали, лауреатски дипломи и творческо вдъхновение се завърна от турне в Чехия дамският хор „Успение Богородично“ при Троянския манастир. Хорът с художествен ръководител маестро Илиян Тодоров и корепетитор Христиана Петкова взе участие в престижния международен фестивал „Звездите на Прага“, който се проведе от 29 март до 2 април в чешката столица.

ОКАЗА СЕ, че за пръв път хор от община Троян печели първо място на авторитетна международна сцена. А фестивалът в Прага в своето 23-то издание събра участници от Беларус, Израел, Литва, Латвия, Палестина, Русия, Словакия, Чехия и България. Шестчленно жури - специалисти в различни области на музикалното изкуство, представляващо и няколко държави, присъди първо място на нашия хор. И се оказа, че наградата ни е отредена с пълно единодушие сред членовете на журито. Сподели ни го конферансието от Русия – студентът Лев, почитател на църковното пеене и българската ракия.

Нашите хористки и диригентът Илиян Тодоров след награждаването, Прага
ПРИ ВСЕ своята 29-годишна история, „хорът ни е млад“, както се изрази диригентът Илиян Тодоров. А едва от година и половина формацията се преориентира към църковно-славянски песнопения, които разширяват стиловото разнообразие на репертоара. Публиката и журито в Прага бяха омаяни от майсторски поднесения контраст между ортодоксални църковни песнопения и обработен фолклор. Изпъкващата яркост на различието между двата стила е трудно изпълнима и много специалисти намират подобен контраст за твърде сложен, а професионални състави го избягват в своя състезателен репертоар. И все пак самодейният характер на нашия хор ни дава свободата да експериментираме без ограничения. А дисциплината и упоритостта, с която работим, ни носят куража, че можем да израснем до професионалната сцена. Надяваме се, че високите постижения на състава ще привлекат нови кандидати с музикален талант и желание да се изявят в хоровото изкуство.

„ПЕЕТЕ ПРЕКРАСНО и сте готови за конкурси“, ни каза на рождения си ден Негово светейшество Българският патриарх Неофит. С опита си на преподавател по източноцърковно пеене и като диригент, той оцени високо изпълненията на нашия хор „Успение Богородично“. С благословията на патриарх Неофит и с подкрепата на игумена на Троянската обител епископ Сионий ние продължаваме с онази фина работа по въздигане на духа и любовта. Достойно ест.

3 април 2016 г., Прага - Троян
Мая Кръстева, хорист

Още от същия автор:

7 коментара:

Анонимен каза...

Браво Илияне ! Браво на момичетата !

Анонимен каза...

Сега е моментът Бойко Ковачев да основе хор.

Анонимен каза...

Тази снимка е хорът с Маестро Иван Генков !!!!!

Анонимен каза...

Първата снимка!

Анонимен каза...

Трябва да дадем снимката за анализ.

хорист каза...

Не е маестро Иван Генков, макар че наистина в гръб човек може да се обърка. Снимката е актуална, отпреди няколко дни,на сцената в Прага.

Touch art каза...

Просто поздравете Маестро Тодоров и дамите от Хора или си вървете по пътя.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |