Очакваме поредния „голям троянски и български ден“

* Мащабната историческа възстановка „Последните дни на войната“ ще е на 22 септември на Турлата; на 13-14 септември – научна конференция „Българският път към Ньой“ и изложбата от Босилеград „Погромът над българите“ * Христо Калистерски: „Ние сме един народ, който така здраво е пренебрегнал близкото си минало,
 че чак е плашещо“
Предстоящо
Христо Калистерски
МИНАЛАТА година – на 15 септември (2018 г.), в Троян се случи нещо невиждано. „Голям троянски и български ден“, озаглавихме статията си за онова събитие, което влезе в програмите на десетки национални и други медии, и в сърцата на хиляди хора. Говоря за историческата възстановка (реконструкция), наречена „Дойранъ 1918“ и представяща Дойранската епопея през Първата световна война (ПСВ) – една велика българска битка и победа, под ръководството на един велик, а според някои – най-великия, български военачалник, победителя от Дойран ген. Владимир Вазов. Победа, в която железният 34-ти пехотен Троянски полк играе съществена роля и се пролива немалко троянска кръв. За тази възстановка се говори и ще се говори дълго, а запознати я определят като най-мащабната, правена някога у нас. И за наша гордост – тя бе организирана основно с троянски сили и средства, по идея и с ентусиазма, всеотдайността, безкрайното родолюбие, ерудицията и сериозното спомоществователство (финансово, материално, като труд) на момчетата и момичетата от троянската структура на НД „Традиция“ – РК „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци - Троян - Севлиево), разбира се в партньорство с Община Троян.

15 септември 2018 г., Турлата, Троян
СЕГА от РК „34-ти пехотен Троянски полк“ подготвят втори „голям троянски и български ден“. Новата възстановка ще представи последните дни от войната (така е и озаглавена – „Последните дни на войната“) в два възлови участъка – на Дойран и при Добро поле, където е направен пробивът. Мястото на „театрото“ е същото, местността Турлата над Троян, като датата е избрана неслучайно – 22 септември, Денят на Независимостта (и в рамките на тридневния традиционен и добил голяма известност троянски Фестивал на сливата, 21-23 септември). На Дойран ще се представят действията на резервния 58-ми полк, съставен от по една дружина от 34-ти пехотен Троянски полк и 33-ти Свищовски полк. „Избрахме го, защото 58-ми полк е наш полк, попълнен с наши момчета, участва в най-динамичните боеве и удържа позицията докрай“, коментира председателят на РК „34-ти пехотен Троянски полк“ Христо Калистерски, един от моторите на случилото се миналата година и предстоящото сега, с когото разговаряхме по темата.

НА ДОБРО ПОЛЕ фокусът ще е към Шейновския полк – наброявал около 1600 души, срещу които е хвърлена цялата 122-ра френска дивизия и изходът е предопределен. Като цяло при Добро поле срещу около 4000 български войници се бият над 100 хиляди французи и сърби. Тук специално място ще бъде отделено на подвига на поручик Стратия Мазгалов, който с 13 войници от бункера си удържа атакуващите го стотици, накрая съпротивата е сломена с огън, с огнехвъргачки овъгляват шепата българи, като само двама успяват да изпълзят, пленени са и разказват за случилото се. „Всичко това – позициите на Дойран и при Добро поле, ще бъдат в съседство: в лявата част, до стадиона, ще е възстановката на бойните действия при Добро поле, а в дясната част – дойранските събития“, допълни г-н Калистерски.

ОЩЕ ОТ ПРЕДНИЯ ден (21 септември) на мястото ще изникнат военни палаткови лагери – български, френски, английски, гръцки и турски. А събитията на 22 септември на Турлата над Троян ще текат през целия ден. Сутринта (от 10:00 ч.) ще бъде представено фронтовото ежедневие: битовата част, строева подготовка, демонстрационни атаки, залавяне на пленници; което предполага много сериозна предварителна подготовка – обработка на терена, техническо осигуряване и т. н. Същинската част – битките на Дойран и при Добро поле, ще започне в 17:30 ч. „Представяме последните дни от войната – по случай фаталния за нас Ньойски договор, за да привършим темата за ПСВ. Като показваме и успехите, и неуспехите и, образно казано, се разделяме с войната“, обобщи председателят на РК „34-ти пехотен Троянски полк“.

Момент от миналогодишната възстановка – българи в окопите
Момент от миналогодишната възстановка – английска част
В ПРЕДСТОЯЩАТА мащабна възстановка, както и миналата година, ще се включат около 300 души от цялата страна, представители на регионалните клонове на НД „Традиция“. Помага Министерството на отбраната, което вече целево е привело 15 хил. лв. – за боеприпаси и ушиване на 60 френски и 40 гръцки бойни униформи (миналата година са използвани и униформи от реквизита на Киноцентъра в Бояна, но имало забележки, сега точността в снаряжението ще е по-голяма). Сериозно рамо ще даде и Община Троян, оттам се очакват 10 хил. лв. За приноса на членовете на РК „34-ти пехотен Троянски полк“ и колегите им от страната е излишно да говорим – той трудно може да се изчисли.

ВЪЗСТАНОВКАТА „Последните дни от войната“ на 22 септември 2019 г. ще има и своето предисловие. На 13-14 септември в Информационно-културния център (ИКЦ) в Троян ще се състои научната конференция „Българският път към Ньой“ – организатори са РК „34-ти пехотен Троянски полк“ заедно с Музея на занаятите (Троян), Община Троян и Министерството на отбраната. Модератор на форума ще бъде известният историк проф. д-р Пламен Павлов, а сред участниците ще са доказани капацитети по темата. Докладите от конференцията ще бъдат издадени в книга. Паралелно, на първия етаж на ИКЦ - Троян, ще бъде открита една заслужаваща внимание гостуваща изложба, дело на Културно-информационния център в Босилеград; изложбата е озаглавена „Погромът над българите“ и в 20 пана разказва за нерадостната съдба на нашите хора в Западните покрайнини след войната. „Тази изложба предизвика големи полемики и от сръбска, и от българска страна. Но трябва да се напомня, че тези земи са български и сърбите никога не са ги печелили. Дори в Ньойския договор не фигурира такава клауза, много тежка тема е това“, коментира Христо Калистерски.

ПОПИТАХМЕ председателя на РК „34-ти пехотен Троянски полк“ няма ли опасност с втората възстановка да „пренатиснем“ нещата, от много сладост да загорчи. Отговорът му си заслужава да се чуе: „Всичко това сме го забравили, опитваме се да го научим и разберем от книгите, но те понякога изопачават нещата и дори лъжат. Всеки автор си прави своя оценка, дори големи автори като съгражданина ни Иван Хаджийски правят големи грешки. Ние сме един народ, който така здраво е пренебрегнал близкото си минало, че чак е плашещо. И с тези възстановки, с тези събития, искаме да го покажем на всички сред нас. Най-напред го правим в чест на онези хора, които са се били за България, макар че те няма как да го видят или ще го видят от другия свят. И после – искаме, ако може, да стреснем малко днешните поколения. Това не е самоцел и назадничавост, а търсене на поуките, търсене на истината“.

Финалът на „Дойранъ 1918“, Турлата, Троян, 15 септември 2018 г.
И ТЪЙ – на 22 септември 2019 г., неделя, 17:30 ч., на Турлата над Троян, възстановка на последните дни на Първата световна война при Дойран и Добро поле. Заповядайте на поредния „голям троянски и български ден“.

Генадий Маринов 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |