Леля Дана слезе от Балкана

* От 13 юли е в Орешак, при малката си щерка – след 35 години на Зелениковския манастир и четвърт век на хижа „Амбарица“ * Не защото е грохнала и не защото не може, но му дошло времето, всяка
 приказка си има край
Легенди
Леля Дана с кучето си Вихър, 2011 г., сн. Владо Трифонов
ДАНА (Мичковска). Леля Дана от Балкана, както находчиво и много точно я бе нарекъл преди време един от гостите й на Зелениковския манастир. Прекарала над шест десетилетия горе в Балкана – 35 години в чудната Зелениковска обител (малкия манастир „Св. Йоан Предтеча“, прилежащ към Троянския манастир, сгушен в местността Зелениковец над с. Черни Осъм, основан през 1832 г., любим на няколко български патриарси, преди години използван и като лятна патриаршеска резиденция), а преди това, още четвърт век, заедно със съпруга си Гечо, хижарка на не по-малко чудната и необикновена хижа „Амбарица“. Леля Дана, емблемата на Троянската планина. 87-годишната вече леля Дана, позната, обичана и търсена от хиляди туристи от близо и далеч. Едно живо троянско и национално богатство.

Благодарности за връчения й „Златен герб - Троян", 2014 г.
ЧРД – на 85 години, 11 март 2017 г.
При леля Дана на Зелениковец, м. септември 2015 г.
ПРЕДИ две седмици, на 13 юли, леля Дана слезе от Балкана – не защото е грохнала и не защото не може, но му дошло времето, всяка приказка си има край. Решението, разбира се, не било леко и със сигурност й е мъчно, но не го показва. Сега леля Дана е в подножието на Балкана, в с. Орешак, при малката си дъщеря, голямата също е наблизо – в съседното с. Драшкова поляна; и си е същата – посреща и изпраща хора, около нея не може да няма хора, чете любимите си книги (с тази си читателска страст тя е всеизвестна, приятелите знаеха и й носеха книги горе в планината, „По-добре да си чета книгите, отколкото тези тъпи сериали“, са сегашните й аргументи), „запознава“ се с комшиите, радва се на внуци и правнуци (четирима внуци и толкова правнуци, половината в Троян, другите в София). И не спира да изумява с феноменалната си памет и невероятните истории, родови и всякакви, своеобразен пътеводител за Троянския край (и в географски, и в духовен план).

КОГАТО навърши 85, преди две години, написахме следното: „За тази жена, която не се плаши ни от бури, ни от дъжд, ни от сняг, ни от вълци и мечки, ни от лоши хора, може да се говори много. Ще кажем само, че леля Дана е от онази велика и рядка порода хора, които обичат да обичат – планината, животните, хората, всичко. И още – тя е невероятно любопитен и ангажиран човек, умее да се вгледа в теб, да усети болката ти, да те погали с добра дума и да даде мъдър съвет“ (виж „Леля Дана – на 85!“  – бел. ред.). И сега стоим зад тези си думи, такава е. Този Данин дух, аура, магия или както искате го наречете, бе и на „Амбарица“, и на Зелениковец, и по цялата Троянска планина шест десетилетия, и сме убедени, че още е там и ще си остане там. Сега на Зелениковския манастир има друг човек, дали ще се окаже достоен наследник на леля Дана, е рано да се каже, дано.

Патриарх Неофит на раздумка с леля Дана, Зелениковския манастир, 17 август 2017 г.
„НИКОГА не е ламтяла за пари. На хижа „Амбарица” се качила без нищо и слязла без нищо. След толкова години труд не успяла да спести дори за една стая. Могла е спокойно да бръкне в кацата и днес да има каквото си поиска. Не го направила. Показва ми снимка от младини. Спокойно минава за холивудска красавица. Казвам й го. Нищо че е над 70, нищо че живее в пущинака, става й драго“. Това пък написа преди десетина години гостувалият й на Зелениковския манастир журналист и кинодокументалист Владо Трифонов (виж „Леля Дана от Балкана“  – бел. ред.). И то е истина, леля Дана е безсребърница, в планината тя бе за друго, от любов, не да богатее. А за размера на пенсията й, единственият й доход сега, е излишно да говорим. Затова трябва да похвалим игумена на Троянския манастир дядо Сионий и патриарх Неофит (отколешен приятел и съмишленик на леля Дана), които й издействаха пожизнена църковна премия за заслуги. Това не е най-важното, но е важно, защото леля Дана от Балкана е една-единствена, и заслужава. Да ни е жива и здрава!

Генадий Маринов

Още по темата:

2 коментара:

Unknown каза...

Няма как Румен глупака да е достоен наследник.

Unknown каза...

Да е жива и здрава леля Дана,но този човек,който е на нейното място....Румен...,вижте му двора,вижте как стопанисва своят дом...всичко ще е занемарено горе!Жалко ,за положеният труд на леля Дана!Още веднъж,Адмирации за леля Дана😘

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |