Наши при откриването на новия паметник на полк. Каварналиев

* Малцина знаят, че петте кръста, поставени сега до паметника, са докарани преди време от НИМ от троянската група, тръгнала на поредното си посещение към Дойран  * Новият паметник е на мястото на стария, разрушен от сръбската комунистическа власт
 * „На грък гръб не давам“
От мястото на събитието
Троянски знамена се веят пред новоткрития паметник на полк. Каварналиев, 1 август 2019 г.
ДА ДАДЕ НАЧАЛОТО

Останките на взривения през 1966 г. паметник на героя
Борисов и Заев на откриването, 1 август 2019 г.
Обяснителният надпис до паметника
НА 1 АВГУСТ 12 троянци присъствахме на официалното откриване на новия паметник на полковник Константин Каварналиев край Дойран, Република Северна Македония. Паметникът е на могила край пътя Валандово - Дойран, където е погребан полковникът през 1913 г. – от бойци от неговата 3-та бригада на 3-та пехотна Балканска дивизия по време на Междусъюзническата война. Новият паметник е на мястото на стария, който през 60-те години е разрушен по нареждане на сръбската комунистическа власт. Присъствието при сегашното откриване на премиерите на България и Северна Македония – Бойко Борисов и Зоран Заев, трябва да е предпоставка за запазването на паметника от нови посегателства. Той трябва да даде и началото на едно по-масово възстановяване на българските военни паметници не само в Македония, но и в другите наши съседни държави.

полк. Константин Каварналиев
МАЛКО ИСТОРИЯ
В СРАЖЕНИЯТА, които бригадата с обща численост около 3000 войници (в състава й са пехотните полкове 32-ри и 42-ри) води срещу настъпващите няколко гръцки полка, полк. Каварналиев е ранен – на 23 юни, когато лично води контраатаката на своите войници. Прострелян в крака, той не напуска строя. Позицията е спасена, но командирът умира от кръвозагуба близо до с. Гьокчели. А неговата бригада задържа настъпващите гръцки пълчища, които палят всяко населено място и убиват всички жители на тези села, само защото са българи. Благодарение на саможертвата на стотиците български войници и офицери жителите на Дойран и околните села имат време да се спасят от сигурна смърт, оттегляйки се към българската граница.

Гробът на полк. Каварналиев с кръста, 1917 г.
ПОЛК. КАВАРНАЛИЕВ е погребан през нощта на хълма и на мястото е поставен дървен кръст с напис „Каварналиев”. Паметни за поколения войници и офицери остават думите му към неговия адютант, изпратен да търси подкрепление: „Поручик, тръгни по пътя за София и ако срещнеш дори един български войник, прати ми го, за да го хвърля в боя“. И още едни негови думи, изречени когато повежда българската атака: „На грък гръб не давам!“. Така загива полковник Каварналиев, със смъртта на героите, в името на свободата и обединението на всички българи в единна българска държава под скиптъра на българския владетел.

ПРЕЗ ПЪРВАТА световна война, когато Дойран е част от Южния фронт и го отбранява славната 9-та пехотна Плевенска дивизия, в чийто състав е нашият 34-ти пехотен Троянски полк, в подножието на хълма е гробището на 58-ми пехотен полк. В началото или средата на 1917 г. войниците и офицерите от дивизията вдигат много хубав паметник на защитника на Дойран полк. Каварналиев. Паметникът е открит с водосвет, а надписът на него гласи: „Полковник Каварналиев, загинал за свобода и родина, от 9-та Плевенска дивизия“. В последните дни на войната на хълма са погребани и петима войници от полка и на гробовете им са поставени каменни кръстове.

Разрушеният стар паметник и паметникът, поставен в Шумен
ПРЕЗ 1966 Г. паметникът на полк. Каварналием е взривен, както и стотици други български военни паметници, от комунистическата сръбска власт. С това се цели заличаването на всяка българска следа в историята на македонския край. В по-ново време гробът е осквернен и с години костите на полковника се търкалят сред останките на разрушеният паметник. Направен е нов паметник, който трябва да бъде поставен на мястото на унищожения, но македонските власти не дават позволение за неговото монтиране и затова той е поставен в Шумен, родния град на полк. Каварналиев. И чак сега, на 1 август 2019 г., след повече от 15 години опити от българска страна паметникът е възстановен!

ТРОЯНСКАТА ВРЪЗКА

Петте кръста до паметника на полк. Каварналиев, докарани в Дойран от троянци
Дочо Николов със знамето на 34-ти Троянски полк
Мемориалния надпис на паметника
Венец от Община Троян
ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО, когато троянският Инициативен комитет започва да работи за възстановяването на чешмата „Извор Цар Фердинанд” край Дойран (Фердинандовата чешма, изградена от 34-ти пехотен Троянски полк по време на Първата световна война, през 1916 г., в прослава на героизма на нашите войници), правехме опити и за възстановяването на паметника на полк. Каварналиев. За нас, членовете на комитета, Каварналиев и троянският полк са едно цяло – част от нашата военна история и слава. И тяхното унищожаване е част от целенасочените опити за потъпкване на българщината в този край. Затова беше напълно естествено да работим за тази кауза. При всяко от нашите ежегодни посещения на Дойран спирахме и при останките на паметника на полк. Каварналиев и поднасяхме цветя в негова памет. Малко са хората, които знаят, че петте кръста, поставени сега до новия паметник, бяха докарани от Националния исторически музей в София (по молба на тогавашния директор на музея Божидар Димитров) именно от нас при едно от песещенията ни и чакаха в Дойран „своето време”.

ЗАТОВА И СЕГА се организирахме и участвахме в официалното откриване на паметника. 12-членната троянска група се водеше от Христо Данов и Христо Йовчевски, и двамата потомци на деди, сражавали се край Дойран. Транспортът ни бе осигурен от Община Троян чрез кмета г-жа Михайлова. И на откриването наред със знамената на ВМРО и на Българския културен клуб - Струмица се развяха и знамената на 34-ти пехотен Троянски полк и на Троян. Поднесохме и троянски венци на признателност – от името на Община Троян и на регионалния клон на НД „Традиция” – РК „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци - Троян - Севлиево).

2 август 2019 г.
Дочо Николов,
РК „34-ти пехотен Троянски полк“

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |