Резиденцията на Къпинчо – продадено!

* Търгът се проведе на 3 юли, а договорът бе подписан тази седмица; кандидатът един, цената – началната тръжна, 244 хил. лв. * Купувач е столичната фирма „Ъпдейт 1“ ЕООД със собственик Якослав Капсъзов, намеренията – хотелиерски 
Приватизация
Поглед към фасадата на основната сграда на Резиденцията, 2017 г.
ИМАМЕ СДЕЛКА

РЕЗИДЕНЦИЯТА е продадена, това бе потвърдено на месечната пресконференция на кмета Донка Михайлова (1 август), в която участва и директорът на дирекция „Общинска собственост и икономика“ в Община Троян Борис Бояджиев. Публичният търг се е състоял на 3 юли, а договорът с купувача – софийското дружество „Ъпдейт 1“ ЕООД, е подписан тази седмица, след изтичането на 14-дневния срок за евентуално обжалване и липсата на такова. Сделката е за 244 хил. лв., колкото бе началната тръжна цена. „Инвестиционните намерения на купувача са да превърне Резиденцията в хотел, а фирмата досега няма други инвестиции в нашата община“, коментира г-н Бояджиев.

Основната сграда отзад
ИМОТЪТ

Т. НАР. РЕЗИДЕНЦИЯ е на изключително атрактивно място – в местността Къпинчо над Троян, използвана като парк от троянци от десетилетия и впечатляваща с природните си дадености в съчетание с близостта и достъпността до града (макар че никога не е била парк в истинския смисъл на думата, а след връщането на земите след 1989 г. немалка част от местността попадна в ръцете на различни частни собственици и Общината никога не се опита да се намеси и да развие парковия потенциал – бел. ред.). Резиденцията представлява комплекс от две масивни постройки с обща разгъната застроена площ от 724 кв. м плюс гаражи, паркова част с вътрешна шосейна връзка и други екстри, разположена на терен от 9,5 дка (поземлен имот с идентификатор 73198.140.33). Резиденцията е строена през 70-те години за, според мълвата, лятна резиденция на тогавашния ни държавен глава Тодор Живков, но никога не е използвана за подобна цел; все пак, имайки предвид масивното и разточително строителство, включително изградената наблизо бетонна хеликоптерна площадка, може да се приеме, че е било така. Но защо глътналият сериозни средства комплекс не бе използван за „резидентските“ си цели, не се знае. За последно през 90-те години Резиденцията бе стопанисвана от фирма към местната структура на ДКМС/Комсомола (младежката организация на БКП/БСП) и бе превърната в нощно заведение. Имаше и последващи опити – до 2005 г., обектът да се използва за стопанска дейност, след което хлопна кепенците и оттогава близо 15 години пустее и се досъсипва, а Община Троян влага неголеми средства за частична поддръжка (основно на покривите на сградите) и охрана.

КАК СЕ СТИГНА ДО ПРОДАЖБАТА?

Близо две десетилетия на металната порта към имота висеше верига с катинар
КАКВО да се прави с атрактивния имот с прозвището Резиденцията, който най-напред е държавен, а след това става общинска собственост, занимава общинската администрация в Троян от много време, поне при последните четирима кметове (Фичев, Енкин, Акимов и Михайлова). Но като че ли никой не се наемаше да извади „горещия картоф“. А имотът пустееше и продължаваше да се амортизира и руши. До м. октомври 2017 г., когато кметът Донка Михайлова внесе за обсъждане и гласуване в Общинския съвет предложение за продажбата на Резиденцията (преди това обаче имотът влезе в приватизационната програма, за което имаше широка подкрепа); аргументите – обектът не се използва, а сградите са в лошо състояние, което все повече се влошава и Общината не е в състояние да го вдигне на крака. Кметското предложение бе продажбата да се извърши чрез процедурата конкурс – т. е. да има механизъм за контрол на купувача и да се ограничи възможността атрактивният имот да придобие някакви несвойствени и/или противоречащи на обществения интерес функции. Общинският съвет одобри идеята за продажба, но определи друга процедура – търг вместо конкурс, с очакването по този начин в общинската хазна да влязат повече средства от продажбата.

ОПРЕДЕЛЕНАТА начална тръжна цена бе 305 хил. лв. и това доведе до доста препирни сред съветниците – според някои Резиденцията се предлага на безценица (с подтекста, че е приготвена за наш човек), според други цената не само не е ниска, ами е прекалено висока, тъй като след това ще е нужна една доста тежка инвестиция за реконструкция. Последваха три неуспешни търга – на 28 ноември 2017 г. и на 28 февруари и 23 октомври 2018 г. (при първия бяха закупени пет тръжни документации, но никой не се яви, а за следващите два изобщо нямаше кандидати). След това се стигна до решение на Общинския съвет, взето със солидно мнозинство, за намаляване на началната тръжна цена с 20% – т. е. от 305 хил. лв. на 244 хил. лв.; с добавката – ако и този път не се стигне до продажба, процедурата да се прекрати. Четвъртият търг, както стана ясно, доведе до резултат и новият собственик е „Ъпдейт 1“ ЕООД, който смята да превърне Резиденцията в хотел.

КОЙ Е КУПУВАЧЪТ?

ТОЗИ ВЪПРОС съвсем не е без значение, но по него няма особена яснота. Сигурното е, че не е местен и че е с позиции в хотелиерския бизнес – има общо шест хотела на различни места в страната (Черноморието и планинските курорти). Справка в търговския регистър показва, че едноличен собственик на „Ъпдейт 1“ ЕООД е Якослав Даниелов Капсъзов (по всяка вероятност става дума за сина на скандалния бизнесмен Даниел Капсъзов и внук на големия български гимнастик и олимпийски медалист Велик Капсъзов – бел. ред.), а регистрацията на фирмата е на бул. „Джеймс Баучер“ 6 в столичния квартал „Лозенец“. Със същия човек (Якослав Д. Капсъзов) са свързани още няколко фирми, като сред тях са „Никона Д“ ЕООД, „Никол 99“ ООД, „Фиш Ресторантс“ ООД, занимаващи се с покупко-продажба на имоти, добив на подземни богатства, ресторантьорство и хотелиерство, туроператорска дейност.

Как ще изглежда този вход и кой ще влиза през него – все още не е ясно
СЛЕД ПРОДАЖБАТА

СЛЕД КАТО продажбата стана факт, в социалните мрежи се чуха различни мнения – от изпълнени с подозрения и отново стъпили на аргумента за ниската цена до оптимистичните, виждащи път към съживяване на Резиденцията. На нас ни се ще да сме по-скоро оптимисти и да вярваме, че тази продажба е добра за Троян и освен спасителна за един занемарен имот, ще  даде тласък за съживяване на Къпинчо.

Туристическият дом на Къпинчо – какво се случва там, един Бог знае
А ПЪК случилото се няма как да не насочи вниманието към друг един не по-малко атрактивен и с потенциал, но също занемарен и съсипващ се имот наблизо – т. нар. Туристически дом, който е държавна собственост и е „стопанисван“ от БТС, обаче кой е конкретният наемател и какво точно се случва там, един Бог знае (Туристическият дом е важна тема и заслужава отделно и специално внимание – бел. ред.).

Т21
Снимки: Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |