Отиде си бай Григор, големият художник

* Живял и творил винаги тук, в троянските „рамки“, но постигнал национална значимост, един от малцината * Погребението – в понеделник, 5 август, от 11:00 ч., на Новите троянски гробища
 
Григор Първев, 23 януари 1921 г. - 4 август 2019 г.
In memoriam

НА 4 АВГУСТ 2019 Г., на 98 години, ни напусна доайенът на троянските художници – Григор Първев.

ТОЙ Е от Търновския край, болярин – роден е на 23 януари 1921 г. в с. Драганово до старопрестолния град. През 1951 г. завършва Художествената академия в София, специалност стенопис. Идва в Троян в средата на 50-те заради жена си, известната троянска учителка по литература Тотка Каранейчева. Преди това е в затвора – осъден е на 3 години от комунистическата власт за противодържавна дейност, но за добро поведение го освобождават предсрочно.

Лауреат на „Златен герб - Троян”, 2008 г.
В ТРОЯН, с който свързва съдбата си – личната и творческата – завинаги, започва работа като художник в киното, рисува афиши за филмите; но не спира да рисува и друго, истински неща – живопис и графика, портрети, натюрморти, композиции, пейзажи. Първата му изложба е във фоайето на троянското читалище. Следват участия в множество регионални и национални изложби, прави си име, талантът му е оценен от публиката. Но тъй като не е от „нашите“, отказват да го приемат в Съюза на българските художници (СБХ). След промените през 1989 г. художникът е преоткрит от ценители и колекционери. Неговият стил – с мрачните цветове, явния и стаен драматизъм, дълбочината, болката, заслужено го превръщат в един от най-ценените и търсени тукашни автори. През 2008 г., по случай 140-годишнината от обявяването на Троян за град, бе удостоен с почетното отличие „Златен герб - Троян”. 

НАПУСНА ни един голям творец, Григор Първев – една от културните гордости на Троян. Живял и творил винаги тук, в троянските „рамки“, но постигнал национална значимост, един от малцината. Дълбок поклон, Маестро!

Т21

* Погребението ще е в понеделник, 5 август, от 11:00 ч. на Новите гробища в Троян.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |