Продават Резиденцията на Къпинчо?

* Предложението е на кмета, съветниците решават на сесията в четвъртък (26 октомври) * Исканата начална цена е 305 хил. лв., процедурата – конкурс; имотът трябва да се използва за „обществено обслужващи дейности“
Предстоящо
Фрагмент от основната сграда на Резиденцията, 20 октомври 2017 г.
В момента достъпът до имота е забранен
Гледка към централния вход на Резиденцията
Масивните гаражи
ОБЩИНА ТРОЯН тръгва към продажба на т. нар. Резиденция на Къпинчо – атрактивния общински имот, който вече над две десетилетия пустее, руши се и не носи никаква полза. Това стана ясно от внесеното за гласуване в Общинския съвет предложение на кмета Донка Михайлова, фигуриращо като т. 5 в дневния ред на предстоящата сесия (26 октомври, четвъртък). Обявените мотиви са следните, цитираме: „Повече от 20 години имотът не се ползва за нуждите на Община Троян. Към момента сградите са в много лошо състояние: покривите им са полуразрушени, вследствие на което на много места има течове; на много места мазилката е паднала; има счупени прозорци“.

ИДЕЯТА на общинската администрация е продажбата да стане чрез конкурс (а не чрез търг), като купувачът се задължава да използва Резиденцията за „обществено обслужващи дейности“. Предложената формула за продажба е цената да има тежест 60%, идейният проект – 30%, а срокът за изпълнение – 10% (като този срок не може да надхвърля 36 месеца). С други думи, целта е да се ограничи възможността атрактивният имот да добие някакви несвойствени и/или противоречащи на обществения интерес функции; което обаче ще е за сметка на евентуалната сума, която ще влезе в общинския бюджет.

ПРЕДЛАГАНАТА начална конкурсна цена е 305 хил. лв. Като е предвидена и сериозна гаранция за неизпълнение на приватизационната сделка – купувачът се задължава да издаде в полза на Община Троян запис на заповед (без протест и разноски) в размер на достигнатата конкурсна цена и с падеж два месеца след изтичането на срока на договора.

Основната сграда на Резиденцията е с разгъната застроена площ над 500 кв. м
РЕЗИДЕНЦИЯТА представлява комплекс от две масивни постройки – двуетажна и едноетажна, с обща разгърната застроена площ от 724 кв. м плюс гаражи, паркова част с вътрешна шосейна връзка и други екстри. Комплексът е разположен на площ от 9,5 дка (поземлен имот с идентификатор 73198.140.33). Знае се, че Резиденцията е строена при комунизма за база на тогавашния държавен глава Тодор Живков; а че е така се доказва и от изградената наблизо хеликоптерна площадка. Мястото е избрано неслучайно – близо до града, в изключително красива тиха местност с вълшебна гледка към Троянския Балкан. Защо глътналият сериозни средства комплекс не бе използван за „резидентските“ си цели, не се знае. Не е ясно и защо толкова време имотът бе „забравен“ от общинските власти.

Кокетната база на ориентировачите сега е в окаяно състояние
Едната основа е разядена и сградата може да рухне
РЕЗИДЕНЦИЯТА бе включена в програмата на Община Троян за управление и разпореждане с общинските имоти през 2017 г., раздел „Имоти, които Общината има намерение да продаде”. Като не е изключено настоящото раздвижване да е предизвикано и от конкретен инвеститорски интерес, в което няма нищо лошо. Защото две неща са безспорни: от досегашния „замразен“ статут на Резиденцията никой не печели, нито Община Троян, нито троянци, дори се трупат загуби (за охрана, данъци и т. н.); и още – ясно е, че Общината не е в състояние да вдигне на крака имота и решението е в търсене на друг инвеститор. Тук е мястото да напомним, че недалеч от Резиденцията на Къпинчо има още един атрактивен общински имот, който се руши и добива все по-окаян вид – бившата база на ориентировачите; тя така е разядена в едната си основа, че вече представлява заплаха и не е изключено скоро да рухне.

Т21

35 коментара:

Анонимен каза...

Обществено икономически дейности на Капинчо? Коя бузкрайно умна общинсква тиква роди това безумие? Колкото е функционално и киното на пъпа на Троян. Този който ще се ръсне с 300 000лв и ще трябва да даде поне още 300 000лв ще го задължавате да извършва обществено обслужващи дейности? Горе на баира-обществено обслужващи дейности! Идиоти!

Анонимен каза...

Поредното престъпление на некадърната троянска върхушка. Тези кретени освен да разпродават имуществото на Троян за жълти стотинки, след което да изплюскат парите - друго не могат. Нито имат въображение, нито имат способности нещо значително да свършат за този нещастен и прояден от комунистичски бездарници град.
Вижте цената - 300 хил.лева??? Ще припомня на малцината останали с малко мозък в този град, че само за облепването със стиропор на пожарната ще се изръсят /и окрадат/ 720 000 лева. Два пъти и половина повече???? За читалището - около 1 100 000 лева. За сградата на Л.Каравелов - над 350 000 лева???
Не очаквайте от троянската слугинска псевдожурналистика да задава въпроси. Тя си мълчеше и докато Енкин разпродаваше имуществото на Троян, дори надуваше вувузелите какъв голям успех било. Нещо ново изградено? Няма! Няма и да има! Нещо стойностно направено? Няма! Няма и да има. Разпродават и плюскат и на никого не му пука.
Ясно е, че на "успешната" Михайлова и трябват пари, много пари за да си направи ЛИЧНИЯ ПиАр покрай 150-годишнината на Троян. Едва ли някой ще попита, след като всяка година прехвърля по 3-3,5 милиона мъртви бюджетни пари - кое налага продажбата на това имущество? И друг въпрос - защо "успешната Михайлова" не е консервирала и поддържала този сграден фонд? Що за кмет е това? Да, жалка е като кмет, но поне можеше да поддържа сградния фонд, нищо, че е по-различно от китките на площада и поддържането на имиджа си с платените с бюджетни пари троянски медийни вувузели. А може да се зададе и другият въпрос - има ли ги изобщо тези над 3 000 000 лева бюджетни пари, които и Акимов и Михайлова прехвърлят ВСЯКА ГОДИНА в продължение на 10 години? Прекалено съмнително е.
Няма да ви занимавам с огромните възможности, които дава и могат да се реализират с този обект. Потенциалът му е огромен, но не е за кокошите мозъчета на троянската некадърна политическа и управленска камарила.

Анонимен каза...

Хахаха къртиш батка!!!!!!

Анонимен каза...

Цената е колкото на нов двустаен в София или на тристаен на 10+ години.
Какви несвойствени и/или противоречащи на обществения интерес функции би могъл да има този обект, че това да поражда ниската му цена?
Ако бъде обявен на свободния пазар, цената би била главоломно по-висока.

Анонимен каза...

Аз мисля че не е имало интерес и затова толкова години не е продадено,а сега пак няма да има кандидати

Анонимен каза...

Тук има един разбирач с дългите коментари много обичам да му чета глупостите :))))))

Анонимен каза...

Е а кажи и ти някоя,ама не ти стига пипката...разбирач!!!???

Анонимен каза...

Пак да повторя за нуждите на 6-ти като типичен представител на идиотите в Троян
1. Защо "успешната" Михайлова е занемарила този стратегически за Троян обект?
2. Защо "успешната" Михайлова го продава, след като ВСЯКА година прехвърля по 3-3,5 милиона лева "остатъци" от бюджета, което предполага, че тя няма нужда от пари.
3. Защо "успешната" и забележете, много "социалната" Михайлова продава на частно лице обект, който се намира в парковата зона на града?
4. Защо "успешната" Михайлова продава този имот на безценица, с които жълти стотинки не би могла да облепи със стиропор дори половината от пожарната или примерно няма да и стигнат за облепянето със стиропор на сградата на бившето БКС на ул."Каравелов" и която сграда предшественика и колегата и от БКП М.Акимов се опита да отмъкне от общината за 26-27 хил.лева?
5. Защо успешната Михайлова и побъркания ОбС Троян се опитват да ни пробутат номера, че продавали някакъв си порутен сграден фонд, а се мълчи за стратегическото му местоположение, безценната земя и огромните възможности за реализации?
Защо ли? Ами защото:
1. "успешната" Михайлова за 6 години нищо значимо и стойностно не свърши в този град.
2. Защото "успешната" Михайлова бе заета единствено да харчи чужди готови пари по евро и други проекти за незначителни и не решаващи проблемите на Троян проекти
3. Защото за повече от 3 години "успешната" Михайлова не започна и не изпълни нито една от стратегическите зели и задачи от План 2020, за което и партии и общински съветници и придворната журналистика за ослепели и онемели
4. Защото има един безумен и отчайващо посредствен и малоумен общински съвет, на когото може да се пробута всякаква идиотщина, а общинските съветници гласуват идиотщините и като кучетата на Павлов. Единодушно и с бурни ръкопляскания??!!
5. Защото знае, че обществото и гражданския сектор в Троян са мъртви и че никой няма да реагира. Знае го, защото качествения човешки ресурс на Троян отдавна се е изнесъл от Троян, а малцината останали са наврени в ъгъла, за да се открият просторите за редовия простак и опростачването на Троян.
6. Защото знае, че потребностите на "ходещите мъртъвци" отдавна са се сринали до нулата, че от страх и раболепие никой няма да реагира, че тях не ги интересува дали ще живеят, а ги вълнува само дали ще оцелеят и че вместо да се изправят и да извикат "Вън и Оставка", те предпочитат да пълзят и да хленчат "Донке ма, умиращите те поздравяват"
6. Защото знае, че каквато идиотщина да сътвори, в какъвто застой или упадък да вкара Троян - нахранените от нея с бюджетни пари троянски медии отново ще надуят вувузелите колко е "успешна" и как не сме имали такъв кмет до сега и колко "много е направила".
7. Най-вече защото кмета Михайлова, е напълно посредствена като кмет, без всякакво въображение, без всякаква визия за развитието /а вече и спасението/ на Троян, без всякаква отговорност за застоя и погромът над Троян, осъществен от нея и предшествениците и колегите и от номенклатурата на троянската БКП и ДКМС другарите Акимов и Енкин.

Анонимен каза...

Нещо много важно, което пропуснах. С тази статия сме свидетели на поредната журналистическа поръчка от страна на Михайлова§Ко. Прави ли ви впечатление, че този вестник не отразява случилото се на сесиите /или много рядко, епизодчно и избирателно/, но за сметка на това днес най-обширно и забележете, не като анонс или новина от предстоящо гласуване в ОбС, а направо като обработка на общественото мнение и "подгряване" на дебилния ОбС Троян.
Все едно Т21 е личен говорител на кмета Михайлова. И както винаги - единствено и само ЕДНОПОСОЧНО. Друга гледна точка няма и не се допуска да има, освен тази на обожествената от Т21 "успешна" кметица Михайлова.

Анонимен каза...

Кучетата на Павлов се надявам поне 5% от четящите да знаят за какво иде реч и поне още 5 да питат търсачката по въпроса.Поздравления за сравнението.

Анонимен каза...

Давай Илианка,громи врагът!!!!!!!!

Анонимен каза...

Ако все пак се гласува тази поредна глупост на управляващите,всеки един от нас ще може да направи връзката,защо е направено предложението точно сега и точно от кметицата,в момента когато се появят купувачите.
Много мислят Пеевски за луд , но той не е луд.
Жалко,че малко хора разбират за какво говори.
Базата е чудесна.Последно там имаше дискотека.
Общината можеше да се напъне да включи имота и да го потегне по проект и да го използва по предназначение.
Но за голяма част от управата напъните са само в тоалетната.За жалост.
Така,че не ви е виновен Пеевски.

Анонимен каза...

свинчо ще я лапне

Анонимен каза...

12-ти, малките страхливи мишки винаги бъркат "смелост" със "лудост". Когато сам си се набутал в дупката от страх или си попаднал в капана за мишки заради едното "безплатно сиренце" - няма как да е друго. Цвърчи мишокът колко бил луд някой и страхливо се оглежда да не го настъпи управленския ботуш.
И да, безмозъчните общински съветници гласуваха и тази поредна глупост на кмета Михайлова. С квалифицирано мнозинство. Само не разбрах дали отново са ръкопляскали на този свой пореден "чутовен" успех.

Анонимен каза...

Цитат от 12-ти: "Общината можеше да се напъне да включи имота и да го потегне по проект и да го използва по предназначение."

Как точно да го използва по предназначение? Като резиденция на кого?

Анонимен каза...

Вече е решено. Хари Велев ще я купи.

Анонимен каза...

Младен ще извади повече пари и ще я превърне в чудесно място

Анонимен каза...

Пеевски ще я лапне

Анонимен каза...

2-ри, ако е възможно разкажи ни малко за "огромните възможности, които дава и могат да се реализират с този обект". Колко пари трябва да се вложат за целта? Колко ще бъдат след това приходите за общината?

Анонимен каза...

19-ти, този имот бе включван, както от мен, така и от други в различни проекти самостоятелно или в група с други обекти през последните над 25 години. В края на 90-те имаше интерес от инвеститори от западна европейска държава там да се направи кардиоклиника, но...познайте от два пъти кой съсипа това начинание. Обекта бе включен като част от друг проект, свързан с концесията за стадиона. Обекта бе включен в проект за настаняване на западноевропейски и японски пенсионери. Обекта бе включен в друг проект за изграждане на казино с "вип гости", като този проект е временен и с цел опазване, поддържане и съхраняване на имота за по-добри времена. Обекта бе включен в проект за.... и още и още...
Безсмислено е да изреждам. Още повече, едва ли някой се интересува от историята на Троян през последния четвърт век. В този град е по-важното нищо да не се прави, да се убива всяка идея още в зародиш или да се обявят и идеите и приносителите им за луди. Да се разпродава на безценица и да се плюска. Да се съсипват умишлено или от некадърност имоти, след което да ги харизват за жълти стотинки, защото ....били съсипани. Да не се използват имотите на общината от управленските некадърници, след което да разпродават тези имоти, защото ....не се използвали? Пълна троянска управленска идиотия и малоумие.
*
Едва ли някой в Каварна си е мислил, че само за 5 години това забутано градче ще стане една от рок-столиците на света.
Едва ли някой в Каварна си е мислил, че градчето ще има, а общината ще издържа футболен отбор в А-група.
Едва ли някой си е мислил, че в Каварна дори циганския квартал ще бъде газифициран, с чисто нови улици, с детска градина и спортни съоръжения.
Едва ли някой си е мислил, че в Каварна само за 5 години местните приходи в бюджета ще се увеличат от 3,5 млн на над 20 млн и че през 2009-та в Каварна ще се инвестират над 500 милиона за една година.
Да, ама е факт и стана. А в Троян нищо не става и нищо не се случва.
Е, днес великия и вече бивш кмет на Каварна е обявен за луд, а ОбС Каварна излезе с декларация какво огромно зло е г-н Цонко Цонев. В същото време общината пропада, доизяждат остатъците от направеното от Цонев и разпродават или унищожават реликвите и даровете за Каварна от световните рок-звезди. С две думи - упадък "ала Троян".

Анонимен каза...

20-ти, това което пишеш за имота от преди 20 години е хубаво и разумно, но времето е отминало ни нищо не е направено. Имайки предвид настоящото му състояние, какво според теб може да се направи, колко ще струва и какви ще са приходите за общината след това?

Анонимен каза...

21-ви, всичко от изброеното е актуално и до днес, дори голяма част от тези проекти са от последните 10-на години. Разбира се, има и други идеи за проекти за реализация, съобразно днешния упадък и все по-малките възможности на община Троян, подсигурени ни с толкова безсмислен труд от некадърното му управление.
Състоянието на сградния фонд в случая е без значение. Тук става дума за безумната продажба на стратегическа земя и бъдеще, нещо което е непонятно на управленските птичи мозъци.
Освен това въпросът не е колко ще струва, а кой ще плати. А най-важното за една община са не толкова преките, колкото косвените ползи. Те пълнят бюджета за години напред, а не еднократната сделка. Ето ви и пример - за последните 25 години, кметовете комунистически номенклатурчици разпродадоха Троян, а местните приходи в бюджета не помръдват от десетилетие и повече. Изплюскаха парите и нищо не създадоха или построиха. Ни преки, ни косвени ползи. Толкова са некадърни, че дори един бюджет не могат да изпълнят, прехвърлят мъртви пари от година в година и все реват, че ...нямали пари.
Реват, разпродават и плюскат. Това и толкова могат.

Анонимен каза...

22-ри, съгласен съм, но това са общи разсъждения. Нека разсъждаваме конкретно за резиденцията. Какво можем да направим от нея имайки предвид днешното и състояние? Колко ще струва? Кой ще го плати? Какви ще бъдат преките и косвени ползи за общината?

Анонимен каза...

Какви общи разсъждения ви се привидяха, 23-ти? Давам ви конкретни отговори на въпросите ви с конкретна информация за предложения за проекти. Нали това питахте? Добавете и ваши, ако можете или имате. Анализирайте, прогнозирайте, изчислявайте, правете сравнителни анализи, оценка на риска, оценка на човешките и финансовите ресурси, оценка на срокове, реализация и възвращаемост, сравнявайте, правете си изводите и вземете аргументирано решение какво да бъде. Ако можете. Аз мога, отдавна съм свършил тази работа, но нямам никакво намерение да ви отварям очите и да ви давам нещата на готово. Избрали сте си кмет и то не какъв, а "успешен", избрали сте си и 29 "умника" в ОбС - тях питайте и на тях задавайте въпросите си.
А ако не можете - продължавайте да ми задавате с вашите наистина общи приказки безсмислените въпроси "колко ще струва" и "какви ще бъдат ползите". На кое от всичките? И в сравнение с кого и какво?
И нищо лично. Тя кметицата и онези 29 умника в ОбС хабер си нямат какво да правят и как да управляват активите на Троян, та вие ли?

Анонимен каза...

Илияне четох много внимателно статията и коментарите под нея.Доста мислих и не можах да стигна до логически отговор по някой въпроси.
Защо този имот излиза точно сега за продан.Само преди няколко години имаше бум в търговията с имоти в Троян.Тогава апартаменти от 80 квадрата се продаваха за сумата от 100 хил. лева.Сега същите можеш да ги купиш за 25-30 хил. лева.По това време имаше бум на ново строителство.Сега и това е замряло.Слушах внимателно коментарите при обсъждането на бюджет 2017 год.Тогава се говореше за невиждан по размерите си досега бюджет и че има голям излишък от предходната година който се прехвърля за настоящата.Следователно приходите в бюджета надвишават разходите-т.е пари има.Защо е тази продажба на смешни цени.Продажбата е много хубаво нещо но е еднократен акт.
И следващото което не мога да си изясня.Вземат се едни пари от продажбата.За какво ще бъдат похарчени тези пари или ще ги сложат на влог за лихва за да ги стискат за старини.

Анонимен каза...

Бахти тъпите коментари!

Анонимен каза...

Тъпи , тъпи , ама верни.
Човек защо си потяга къщата?
За да спечели?
Не!
За да живее по-добре.
защо такъв тип имоти са занемарени?
Защото трябва да се работи.
А в канцеларийката на топло зиме,лятото на море,кой да мисли за буренясалия имот на Къпинчо.
Вайно,че има информационен център,дето за нищо не става и сладкарница Къпинчо , дето така и не разбрах какво правят в нея.
А като дойдат гости на града се чудят в кое село да ги закарат,че тук няма дъде.

Анонимен каза...

27-ми забравяш и новото, ремонтирано помещение на МИГ-а.Относно цената, почивен дом в Черни Осъм се продава за около 700000лв.Резиденцията на бившия първи с топ локация за 300000?Ако съм жив чакам да видя как новия собственик ще ползва имота за „обществено обслужващи дейности“

Анонимен каза...

Генчо, има допусната грешка още в заглавието. Подаряват, а не продават.

Анонимен каза...

Добре е, че има все още хора като 1-ви, 25-ти, 27-ми, 28-ми, да се надяваме и други, които ги боли за този град и реагират срещу безумията на кмета Михайлова и отчайващия ОбС Троян.
Аз се чудя само едно нещо - как е възможно кмета Михайлова и общинските съветници толкова много да мразят този град и жителите му, колкото и малко да са останали. Не ми го побира умът как е възможно това.
Как е възможно тези тапири и унищожители на Троян като дойдат избори да се правят на велики един спрямо друг, да се нападат един спрямо друг, а след изборите се гушват един друг като на гей-парад и всички ЗАЕДНО започват или продължават управленския терор над Троян и жителите му.
Помните ли онази карикатура на Доньо Донев с "политическото хоро"? Как всеки е бръкнал с пръстче в задника на този пред него, а в неговия е бръкнал този зад него? Е, това е общински съвет Троян, а най-отпред е кмета Михайлова, вее кърпичката и вика "ихуууу".
*
27-ми, добър въпрос задаваш за "обществено-обслужващите дейности", които са много разтегливо понятие. Ето и възможния отговор - бъдещия собственик ще задели 20-30 кв.м. от всичките 9500, които кмета Михайлова и ОбС Троян му харзаха на безценица, ще направи една тоалетна за "обществено ползване" и с това си е изпълнил задълженията по договора с "умната" и "успешната" кметица Михайлова.
Сетихте ли се защо Михайлова не поставя условия за каква "обществена дейност" разпродава на безценица, а оставя това на усмотрението на частното лице купувач? Нали се сещате, че не случайно няма условие ЦЕЛИЯТ имот да се ползва за "обществени нужди". И т.н.
Смърди на корупция, та се не трае!

Анонимен каза...

Добре, бе всезнайковци.
Участвайте, спечелете търга и направете 1 безплатен кенеф за 200лв, а останалото го превърнете в невероятен хотел и печелете пари.
Хайде, действайте.

Анонимен каза...

Що, ти кво си направил в този живот освен да висиш на държавна хранилка?

Анонимен каза...

2013 година.!!!???????????????
Утидох в Троян,общината с една чанта с пари и идея за бизнес ха ха ха ...
Става въпрос за резиденцията и туристическия Дом!?!
Познайте кво стана ха ха ха...
Корабът(Троян) бавно и сигорно потъва€€€!!!
Енкин,Акимов,Михайлова живи и здрави се така да мразите гр.Троян!!!

Анонимен каза...

33-ти, защо ти трябва да афишираш неграмотността си? ЗА ИСТИНСКИ ДОБЪР БИЗНЕС НЕ Е ДОСТАТЪЧНА ЧАНТА С ПАРИ. ТРЯБВА УМНА ГЛАВА„ Сори - нямаш я !

Анонимен каза...

Ни зная ко ши става дал шъ гу продават ил купуват,ама на времето гуляму ебане беше там..сичкити шаврантий на троян там ги ибаха големцити..а чи партийнити решения там се разискваха и са изяждаха чевермета и отлежала сливова,аку пак за тая работа ша са ползва..по добре тъй в трънака да си стои!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |